Woensdag 18/05/2022

De juiste plaats

Heel even wil ik 4040 bellen en verkondigen dat ik mij op de juiste plaats bevind. Overal ben ik de verkeerde man, tenzij op deze ene plek

Of ik toevallig op de juiste plaats ben?

De vraagsteller in kwestie werkt voor de nieuwsdienst van de Vlaamse Televisie Maatschappij en maakt reclame voor telefoonlijn 4040. Vier nul vier nul, krijg dat getal maar eens je brein uitgetrapt. Zowel het antigifcentrum als de zelfmoordlijn moeten het doen met maar liefst negen cijfers in hun telefoonnummer. Je moet al een vijftal zelfmoordpogingen met gif achter de rug hebben wil je die nummers uit het hoofd kennen. Tegen de tijd dat een noodlijdende de coördinaten van het antigifcentrum heeft gevonden, kan een ander het nummer 4040 vormen om wereldkundig te maken dat een fles wc-ontstopper ergens te velde voor een drama heeft gezorgd. Bijvoorbeeld. Want zoals iedereen al lang weet, hoor je het nummer vier nul vier nul te gebruiken om te vertellen dat je getuige bent van een nieuwsfeit. Dat je, kortom, op de juiste plaats bent, zoals het spotje beweert. Leguanen met een ontstoken penis, vijflingen, kapotte dakpannen, burenruzies, het wereldrecord bananen pellen, een jarige boomhut... Stuk voor stuk boeiende onderwerpen, bezorgd door betrokken burgers met een forse telefoonrekening. Vroeger moest je tenminste nog doodgeschoten worden of met 3-0 winnen van Winterslag om het journaal te halen. Zonder uiteraard gezegd te hebben dat vroeger alles altijd beter was.

Ach.

Ik zal eens iets heel anders zeggen...

Eindelijk heb ik die verfkwast in mijn handen. Dát telt.

Hoe lang denk ik nu al dat ik het stalhout een schone, voedende laag of twee zou moeten geven? Een jaar? Indien niet langer. Maar ja, zoals dat gaat met plannen, ze raken op de korte baan geschoven. Vanwaar ze vervolgens op de lange baan belanden. Te warm, te koud, regen, sneeuw, bezoek, werk: er is veel in het leven geroepen om een verfbeurt af te gelasten. En was het eens niet te warm of te koud, viel er geen neerslag en stuurde bezoek noch werk mijn nobele plannetje in de war, dan was ik oblomoviaans te lui. Zo schoot het ook niet op. Maar nu sta ik hier met mijn pot verf en mijn vodden. Vele vierkante meters heb ik in mijn leven geverfd, het gros daarvan in het gezelschap van een radiootje. Maar niet nu. Ik luister naar de wietievogels en hun trouwpartijen in de bomen. Nergens een kettingzaag te horen, nergens een grasmachine. Geen quads, geen wandelclubs, geen ruiters en geen nordic walkers. Alleen het gevogelte, met een eervolle vermelding voor de haan van de buren die zijn harem tot gehoorzaamheid kukelekuut en de productie van paaskuikentjes aankondigt met de borst vooruit en de kam omhoog.

Het soppen van de verfborstel. Het slorpende, uitgedorste hout. Spinnen die in opperste paniek hun hangmatten verlaten als ze de geur van een verse kleur hebben opgesnoven, pissebedden die met hun wapenschilden naar andere oorden waggelen. Meer valt er over deze onderneming niet te noteren. Maar hoe heerlijk. Hoe lulligweg o zo heerlijk.

Zie, ik maak alles nieuw. En dood, dat ook, want zo nu en dan strijkt een vlieg neer op die prachtig glimmende en plakkerige planken van mij. Heer der vliegen tegen wil en dank, euthanaseer ik deze arme gevleugelden met een stevige borstelstreek. De rol van god is ondankbaar toch. Maar de massamoord op vliegen en houtwormen buiten beschouwing gelaten voel ik mij uitstekend. Meer kan ik niet verlangen van dit moment. Ik zou niets anders willen doen, nergens anders willen zijn.

Heel even brengt mij dat op de gedachte om 4040 te bellen en de operator in eer en geweten te verkondigen dat ik mij op de juiste plaats bevind. Overal ben ik de verkeerde man, tenzij op deze ene plek. Waarna een cameraploeg met de bloedspoed naar mijn stalmuur zal komen gestoven. Welke smoelen zouden ze trekken als ze hier eenmaal zijn aangekomen? Wat zou er 's avonds te zien zijn op de buis?

"Televisieploeg voor de koe haar klepels uitgerukt"? "Eerste ververs luiden de lente in"? Gevolgd door een reportage over de modekleuren voor dit jaar en een analyse door een of andere trendwatcher? Zo een hebben ze daar in dienst, hij kwam vorige winter vertellen dat blauwe kerstbomen beter zijn dan groene.

Op de juiste plaats valt uiteraard geen nieuws te rapen. Het callcenter 4040 zou nog een hoop volk mogen aanwerven indien de vraag in het televisiespotje ware geweest: "Bevindt u zich toevallig op de verkeerde plaats?" En misschien moet dat ook maar eens dringend gebeuren, dat mensen ook van op de verkeerde plaats over de stand der dingen kunnen berichten. Dan krijgen we bijvoorbeeld nog eens iets uit Somalië te vernemen. En iets over de nog immer heersende voedseltekorten her en der.

Of zou het kunnen dat de tienduizenden mensen - ja tienduizenden! - die per dag simpel omkomen van de honger gewoon geen geld hebben om 4040 te bellen?

Het zal daaraan liggen.

Verf nu maar voort, jongen, en zwijg. Straks droppen ze nog gsm's boven Afrika. Ze zijn tot alles in staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234