Maandag 24/01/2022

Binnenland

"De laatste echte Belgen wonen in Eupen"

Foto ter illustratie Beeld Jimmy Kets
Foto ter illustratieBeeld Jimmy Kets

"De laatste echte Belgen wonen niet in Vlaanderen of Franstalig België, maar in Eupen." Tot die conclusie komen onderzoekers Alain Van Hiel van de UGent en Frank Asbrock van de Technische Universiteit van Chemnitz. De Duitstaligen voelen zich wel verbonden met de eigen gemeenschap, maar koesteren ook geen negatieve gevoelens ten aanzien van België.

Redactie

De onderzoekers gingen rond met vragenlijsten in Eupen en kregen 129 antwoorden terug. Ze vertrokken daarbij vanuit een sociaal-psychologisch uitgangspunt, waarbij onder meer gevraagd werd naar de identificatie met de eigen gemeenschap, de gevoelens tegenover België en de visie op het communautaire conflict tussen Vlamingen en Walen.

Volgens hoogleraar sociale psychologie Alain Van Hiel van de UGent duidt de steekproef dat mensen in Eupen zich over het algemeen verbonden weten met hun gemeenschap. "Desidentificatie heeft betrekking op het voelen van een afstand tussen jezelf en de groep waar je willens nillens toe behoort, maar in feite niet toe wilt behoren. Je voelt jezelf als het ware een fremdkörper, een buitenstaander. De inwoners van Eupen scoren heel laag op desidentificatie, dicht bij de bodem van de schaal. Zij hebben dus geen afschuw van België, of koesteren geen negatieve gevoelens," aldus Van Hiel in een reactie aan VRT NWS.

Historisch turbulent

Dat is opvallend, want de Duitstalige Gemeenschap is historisch gezien een relatief nieuwe indeling, met bovendien een bewogen geschiedenis.

"De oostelijke regio was lang een speelbal tussen België en Duitsland," zegt Alain Van Hiel. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschouwden de Duitsers dit als hun gebied, waardoor alle jongens ingelijfd werden in het leger. Na de oorlog werden ze als collaborateurs gebrandmerkt en gerechtelijk vervolgd. Nergens in België hebben mensen zoveel te lijden gehad van deze oorlog en de naweeën ervan." Desondanks blijken er weinig of geen wrange gevoelens te zijn tegenover België.

De inwoners van Eupen gaven verder nog te kennen dat ze ook voorstander zijn van een verdere transfer van bevoegdheden, maar dan wel binnen de Belgische structuur. Ze verlangen ook niet naar onafhankelijkheid of een aansluiting bij Duitsland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234