Donderdag 06/10/2022

De Muppet in elk van ons

Mario Goossens, drummer bij Triggerfinger, is de Animal van de Vlaamse rock en Pascale Platel heeft op scène nogal een hoog Miss Piggy-gehalte.

Nu er een nieuwe film in de zalen komt, stellen zeven bekende fans hun favoriete Muppet voor. Elke gelijkenis met bestaande poppen berust op toeval - maar niet helemaal.

KERMIT

Sven De Leijer, vaste gast 'De Laatste Show'

'Slachtoffer van het gestuntel van anderen'

Hij heeft wel iets van Kermit. Het zenuwachtige geratel, het aandoenlijk enthousiasme. De kikker is ook altijd Sven De Leijers favoriete Muppet geweest. "Het leuke aan Kermit is dat hij de rode, nou ja, groene draad doorheen de hele show vormt, maar zelf nooit de actie leidt. Integendeel: hij is altijd het slachtoffer van het gestuntel van anderen en krijgt ook altijd overal de schuld van. Terwijl hij de onschuld zelve is."

"Ik herinner me een aflevering met John Cleese. Kermit kondigt hem aan, maar Cleese is niet tevreden met zijn outfit, waarop Kermit hem opnieuw moet aankondigen. Maar weer is Cleese niet tevreden. Het spelletje bleef maar doorgaan en ik bleef maar lachen."

"Alle tegenslagen temperen Kermits enthousiasme ook nooit echt. Het maakt hem alleen aandoenlijker. Dat is Kermit: pure groene aandoenlijkheid. Hoe hij het liedje 'It's not easy being green' zingt: je smelt gewoon."

"Zo'n The Muppet Show in het echt: ik zou dat wel zien zitten. Ik hou van het concept om allerlei onnozele filmpjes en sketches tot één grote, ouderwetse show aan elkaar te breien. Of ik de Kermit van zo'n show zou willen zijn? Graag. Héél graag."

MISS PIGGY

Pascale Platel, theatermaakster, actrice

'Dolle mina in

het lichaam van een bokser'

Uiterlijk heeft Pascale Platel gelukkig enkel de blonde lokken gemeen met Miss Piggy. Maar soms lijkt ze meer op de roze diva dan ze zelf zou willen. "In mijn voorstelling C'est moi, le monstre, losjes gebaseerd op La belle et la bête, zit een scène waarin ik wilde hoofdbewegingen maak. Zelf vond ik het een bijzonder poëtische scène, maar een vriend van me wees me erop dat ik er een bijzonder hoog Miss Piggy-gehalte in had (lacht). Die slag die ze telkens met haar hoofd maakt om haar haar goed te leggen: het is Miss Piggy's handelsmerk, hé. En het blijft hilarisch."

"Ik hou van Miss Piggy omdat zij een diva is die voortdurend op haar gezicht gaat. In een jeugdserie op tv speelde ik ooit een 'bosmadam'. Vol dramatiek werd ik naar boven gehesen. Eens boven echter, kreeg ik een vogelstront op mijn neus. Het relativeren van de diva: het is Miss Piggy in een notendop. Ik ben er trouwens zeker van dat heel wat vrouwen zich zo een paar van die Miss Piggy-momenten voor de geest kunnen halen."

"Ik vind het ook geweldig hoe ze haar mannetje staat tussen al die Muppets. Voor mij is ze een dolle mina gevangen in het lichaam van een bokser. Hoe graag ze ook een meisje-meisje zou willen zijn, Miss Piggy is een manvrouw."

GONZO

Adriaan Van den Hoof, acteur, comedian, DJ

'Altijd blijven proberen en altijd mislukken'

De ondertitel van zijn show 'Doortocht' luidt Where the future is being made today. Een citaat geplukt uit The Muppet Show, van de "waanzinnige" dr. Bunsen Honeydew. Toch is dat niet de Muppet waar Adriaan Van den Hoof het meest van houdt. Dat is Gonzo, de immer falende stuntman. "Ooit verkleedde Gonzo zich als Darth Vader uit Star Wars, maar omdat zijn masker moeilijk paste op zijn enorme neus, kreeg hij geen adem en moest hij zijn hele verkleedplan opbergen. Dat is voor mij het ultieme Gonzo-moment. Het idee dat zo'n klein, kwetsbaar wezentje voor evil destroyer wil spelen! Altijd blijven proberen en altijd mislukken: dat is Gonzo." Als comedian, solo op een podium, heeft Van den Hoof wel iets van Gonzo. Met mislukken heeft dat niks te maken, wel met ontroering en kwetsbaarheid. "Dat probeer ik inderdaad wel in mijn shows te steken. Er moeten momenten in zitten waarbij het publiek lichtjes de schouders ophaalt en verzucht: 'Ja, zo gaat dat inderdaad in het leven'. Met ons theatergroepje de Kakkewieten zijn we een soort menselijke Muppets. Ook wij proberen de zotste ideeën uit. Vaak gebeurt het dat Dimitri Leue of Pieter Embrechts mij moeten afremmen met de nu al geijkte frase: 'Ad, dat kan alleen bij The Muppets'."

ANIMAL

Mario Goossens, drummer bij Triggerfinger

'De vergelijking met Animal is een compliment'

Ofwel vergelijken ze hem met Keith Moon van The Who, ofwel met Animal. Beide beschouwt Mario Goossens als een compliment. "Animal is gebaseerd op Carmine Appice, één van de eerste heavy rock-drummers en een man naar wie ik opkeek. Bovendien komt het onrecht- streeks door Animal dat ik ben beginnen drummen. In één aflevering van The Muppet Show krijgt hij het bezoek van Buddy Rich, een drummer van wereldklasse. Hij speelde daarin op potten en pannen en dat maakte zoveel indruk op me dat ik ook drummer wilde worden."

"Natuurlijk beantwoordt Animal aan alle clichés die er over drummers bestaan. Hij is de niet al te slimme en niet al te mooie ADHD-figuur achter de drums. Zulke clichés kun je niet vermijden. Zo ben ik zeker niet hyperactief - om het even niet over mijn intelligentie of schoonheid te moeten hebben (lacht). De energie die ik kwijt kan in het drummen, komt bij mij voort uit pure motivatie. 'Jij ontbindt alle duivels achter je drumstel', zeggen ze dan, maar daar heeft het niks mee te maken. Ik speel gewoon heel intens muziek."

"Als ik drumworkshops geef, laat ik altijd eerst een kort fragment uit The Muppet Show met Animal zien. Ik doe dat zonder enige ironie. Watch and learn: dat is de boodschap."

FOZZIE

Iwein Segers, comedian

'Aan de slag met grappen die niet grappig zijn'

Niemand wil hem geloven, maar Iwein Segers is Fozzie, de beer die grappen maakt die niet grappig zijn. "Ik noem mezelf altijd de mislukte komiek. Dat is mijn concept. Ik ga aan de slag met grappen die niet grappig zijn. Het enige verschil is dat dat vaak wel als grappig ervaren wordt en Fozzie keer op keer afgemaakt wordt door het publiek. Al heb ik ook al Fozzie-momenten gekend. In Waregem heb ik ooit voor duizend man opgetreden. Een half uur lang hebben ze me uitgejouwd. Ik ben blijven staan, maar het was afzien. Dat zie je ook op het filmpje dat ik achteraf als extra op mijn eerste dvd heb laten plaatsen. Ik ging dood, maar ik bleef staan - Fozzie waardig (lacht)."

"Mijn favoriete Fozzie-moment? Eén keer maakte hij een grap die naar Geert Hoste-normen best te pruimen viel. Maar opnieuw lachte er niemand. Tot hij zelf in de lach schoot. Een magisch moment. Ik doe het ook vaak zelf: om mijn eigen slechte grappen lachen op het podium. Het is één van mijn trucjes om toch grappig te zijn. Fozzie en ik hebben de pech dat wij in een context opereren waarin de mensen van ons verwachten dat we grappig zijn. Zelf hou ik er meer van als er iets grappigs gebeurt of iets grappigs gezegd wordt op iets serieus als pakweg een concert van Bob Dylan."

STADLER EN WALDORF

Eric Van Rompuy, Vlaams Parlementslid voor CD&V

'Een beetje destabiliseren: dat is gezond'

Hij en Carl Decaluwé waren jarenlang de Statler & Waldorf van het Vlaams Parlement. Wie nu precies Statler was en wie Waldorf, wist niemand, maar hun rol speelden ze met verve. "Ik denk dat het Filip Watteeuw van Groen was die Carl en ik voor het eerst die bijnaam heeft gegeven. Hij is blijven plakken. Toen Carl vorige maand afscheid nam van het halfrond om gouverneur van West-Vlaanderen te worden, kreeg hij van parlementsvoorzitter Jan Peumans zelfs een dvd van The Muppet Show cadeau."

"Ik heb nooit problemen gehad met onze bijnaam. Wij waren ook een beetje als Statler & Waldorf: we maakten ons punt en probeerden onze tegenstanders uit evenwicht te brengen. Hermes Sanctorum van Groen was één van onze laatste slachtoffers. Tijdens een debat over de vervuiling van de Zenne is hij onder meer door ons toedoen behoorlijk afgegaan. Ach, een beetje destabiliseren: dat is gezond. Het brengt dynamiek in een parlement dat de reputatie heeft verschrikkelijk saai te zijn."

"Wel ben ik geen verzuurde brombeer, een reputatie die mijn zogenaamde evenbeelden bij de Muppets wel hebben. Ik ben kritisch en hard, maar niet bitter."

ZWEEDSE KOK

Winok Seresia, alias Kapitein Winokio

'Humor zonder woorden spreekt iedereen aan'

Als kind, lang dus voor hij kapitein-kinderzanger werd, keek Winok Seresia zijn ogen uit als The Muppets op tv waren. Lachen deed hij vooral met de Zweedse kok, wiens recept hij goed onthield. "De Zweedse kok is geniaal in zijn eenvoud. Hij is universeel. Letterlijk, want hij spreekt een universele brabbeltaal, maar ook figuurlijk, want met zijn humor zonder woorden spreekt hij iedereen aan. Zijn grove handelingen, zijn stuntelen, zijn werkelijk vieze gerechten (lacht): hij toont hoe krachtig pure slapstick kan zijn. Die vorm van humor heb ik altijd als zeer inspirerend ervaren. Daarom ben ik ook zo'n fan van Charlie Chaplin."

"Een kok die tegen de camera, nou ja, spreekt: zo simpel kan goede televisie soms zijn. Dertig jaar voor Dagelijkse kost had Jim Henson, de bedenker van The Muppets, dat al begrepen."

"Poppen zorgen voor magie: dat leren de Muppets ons. Als kapitein Winokio haal ik dan ook vaak de poppen boven. Zij openen een hele wereld voor kinderen. Je laat een pantoffel spreken en er gebéurt iets. De enige voorwaarde is - en ook dat heb ik van Jim Henson geleerd: je moet er zelf ook in geloven. Of tenminste: je moet het kind in jezelf dat in die wereld geloofde, naar boven weten te halen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234