Vrijdag 30/09/2022

ReportageLondense ziekenhuizen

De ‘National Covid Service’ kraakt in zijn voegen: de toestand in Londense ziekenhuizen is ‘duizelingwekkend’

Ambulances rijden af en aan bij Londense ziekenhuizen. Sommige covidpatiënten krijgen in de ziekenwagen verzorging, in afwachting van een bed dat vrijkomt.    Beeld Photo News
Ambulances rijden af en aan bij Londense ziekenhuizen. Sommige covidpatiënten krijgen in de ziekenwagen verzorging, in afwachting van een bed dat vrijkomt.Beeld Photo News

De druk op de Britse ziekenhuizen noopte premier Boris Johnson maandag tot het afkondigen van een strenge lockdown. Londense ziekenhuizen vormen het brandpunt. ‘We redden het nu net, maar deze situatie is niet lang houdbaar. Het is veel drukker dan tijdens de eerste lockdown.’

Patrick van IJzendoorn

“Duizelingwekkend.” Dat is het eerste woord dat professor Marcel Levi (56) te binnen schiet als hem gevraagd wordt naar de toestand in de Londense ziekenhuizen. “Sinds twee weken komt er een gestage stroom covidpatiënten binnen. We hebben in het weekend 25 extra intensivecarebedden neergezet en die zijn alweer vol, en nu moeten we weer 30 bedden klaarmaken”, zegt de directeur van het hoofdstedelijke universiteitsziekenhuis via de telefoon, net voordat hij weer een dienst gaat meedraaien op intensieve zorg.

De strenge lockdown die Boris Johnson maandagavond voor onbepaalde tijd heeft afgekondigd om, net als in het voorjaar, “de National Health Service te beschermen”, kan dan ook op de steun rekenen van Levi. “In mijn hoedanigheid van arts zeg ik dat een lockdown nodig is omdat we bij een verdere toename van besmettingen over een paar weken onder de druk zullen bezwijken. We redden het nu net, maar deze situatie is niet lang houdbaar. Het is veel drukker dan tijdens de eerste lockdown.”

Het University College Hospital is niet eens het drukste ziekenhuis. Bij het Royal Hospital van Whitechapel, dat het zwaar getroffen noordoosten van de hoofdstad bedient, waar een grote Aziatische gemeenschap leeft, is het op elk uur van de dag een komen en gaan van ambulances. Sommige covidpatiënten, net als bij de eerste golf met name 60-plussers, worden zelfs in de ambulance behandeld omdat er binnen nog geen bed vrij is. Foto’s van deze taferelen dwongen Johnson, geen liefhebber van lockdowns, uiteindelijk tot actie.

Bedrog

Oppositieleider Keir Starmer hoopte op de terugkeer van “de geest van de eerste lockdown”, toen de Britten elke week applaudisseerden voor het zorgpersoneel en getekende loftuitingen aan de NHS aan hun ramen plakten. Van die geest is echter niet zoveel meer over. De veranderde stemming was zaterdagavond zichtbaar bij St Thomas’. Voor ingang van het ziekenhuis waar Johnson in april voor zijn leven vocht, verzamelden zich mensen die covid een bedrog noemden, tot verdriet van het uitgeputte personeel.

Bij een ander ziekenhuis werden mensen verwijderd die video-opnamen maakten van de rustige gangen en zalen, om te ‘bewijzen’ dat er geen crisis is. In grote delen van de ziekenhuizen is het inderdaad rustig en dat geldt zelfs voor de spoeddienst, waar het in de wintermaanden traditioneel een chaos is. Veel Britten herinneren zich nog de winter van 2017-’18 toen de gangen vollagen met patiënten voor wie geen plekje op de zalen was. Zeker 50.000 Britten stierven indertijd aan de dodelijke griep.

Uit cijfers blijkt dat de totale bezetting van de ziekenhuizen, die bepaald niet happig zijn op media-aandacht, ongeveer gelijk is aan de voorgaande jaren. Een verschil is dat het aandeel covidpatiënten nu veel hoger is en, bijbehorend, de druk op de intensieve zorg groter. Volgens de Londense patholoog Clare Craig is de vraag waar de patiënten zijn gebleven die geen covid hebben. “Mogelijk is er iets mis met de diagnostiek”, oppert ze. “Een andere mogelijkheid is dat veel mensen het virus in het ziekenhuis hebben opgelopen.”

Ze wijst erop dat ziekenhuizen in de winter afhankelijk zijn van een nauwkeurig gechoreografeerde stroom van patiënten, maar dat covid deze heeft verstoord. “Normaal gesproken hoeven zorgmanagers alleen rekening te houden met de sekse van een patiënt en de vraag of diens ziekte besmettelijk is. Nu komt daar covid bij. Heeft iemand covid? Wacht iemand nog op een testresultaat? Dat is niet makkelijk in een vol ziekenhuis. Wanneer deze stroom onderbroken wordt, krijg je files met ambulances buiten de poorten.”

Noodziekenhuizen ontmanteld

Maar hoe zit het ondertussen met de Nightingale-noodziekenhuizen die negen maanden geleden in diverse grote steden met veel poeha werden geopend, met als paradepaardje die in het Londense Excel? Ze zijn amper gebruikt en rond de kerst was men begonnen met de ontmanteling. Inmiddels komen ze toch in gebruik. “Vergelijk ze met een verzekering”, zegt Levi. “Het idee is nu om er gewone patiënten heen te sturen die aan de beterhand zijn, maar nog niet klaar om naar huis te gaan. Zodoende maak je bedden vrij.”

Een ander punt van verwarring is de vraag of de nieuwe virusvariant gevaarlijk is voor kinderen. Verpleegkundige en activiste Laura Duffel zorgde in een radioprogramma voor paniek met de bewering dat in het ziekenhuis waar ze werkt “anders dan bij de eerste golf een zaal met besmette kinderen” is. Dit leidde snel tot een correctie van Russell Viner, baas van de Britse vereniging van kindergeneeskunde. “Het is simpelweg niet waar en extreem onverantwoordelijk. Covid is wijdverbreid in ziekenhuizen, maar niet onder kinderen.”

In zijn ziekenhuis ziet Levi, ondanks de toestroom van covidpatiënten, enkele lichtpuntjes. “Over beschermende kleding hoeven we ons anders dan voorheen geen zorgen te maken. We weten ook veel meer over de ziekte en hoe deze kan worden behandeld. Er is een betere overlevingskans. Een probleem is de afwezigheid van personeel, niet zozeer omdat ze covid hebben, maar omdat ze uit voorzorg in zelfisolatie zitten. Het belangrijkste verschil is het vaccin. Dat heeft het moreel versterkt bij artsen en verpleging. Het is een zorg minder.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234