Zondag 03/07/2022

De nationale feestdag van Leterme (1)

Eindelijk kregen we eens de kans om de andere Leterme te leren kennen: niet de saaie boekhouder of de gsm'ende controlefreak, de man van goed bestuur. Maar helaas: het vertrouwde 'no comment' van de CVP borrelde vlug weer naar boven.

We geven eerlijk toe dat vaderlandse geschiedenis ook niet ons beste vak op school was en dat Trivial Pursuit niet ons sterkste gezelschapsspel is, maar zolang je met jezelf ook kunt lachen, behoud je alle krediet bij je tegenstander. Formateur Leterme moet het nog leren: minder krampachtig omgaan met de media.

Met een kwinkslag en een knipoog had hij de journalist van de RTBF een vrolijk en fris menselijk beeld van zichzelf kunnen geven: hallo Franstaligen van dit land, ooit zei ik dat jullie intellectueel niet in staat zouden zijn om... maar oeps, ik ben dus ook niet de slimste van de klas.

Met Gaston Lagaffe gaan we dikwijls naar bed: heerlijk ontspannend en af en toe herkennen we onze eigen zwakheden en blunders. Het is al meer dan eens gezegd: de mensheid neemt zichzelf te serieus. Had de holenmens kunnen lachen, de wereldgeschiedenis had er anders uitgezien.

Dat wist Guy Verhofstadt: door al zijn bevlogenheid ging hij soms plat op de buik. Hij verstond wel de kunst om recht te staan, er zich niets van aan te trekken en even bevlogen door te gaan. Politiek was fris. En er mocht al eens gelachen worden.

Hopelijk verliezen ze daar op Hertoginnedal niet helemaal de zin voor humor, anders gaan we sombere tijden tegemoet in dit kleine landje.

Christina Lambrecht, Namen

De nationale feestdag van Leterme (2)

Ik wil graag reageren op het belachelijke gedoe rond het RTBF-interview met formateur en CD&V-kopman Yves Leterme.

Laat die man zijn werk doen, laat hem bezig zijn met wat hij nu doet, hij doet iets nuttigs.

Ik stel me meer vragen over het nutteloze defilé op onze nationale feestdag. Heeft er al iemand berekend hoeveel extra CO2-uitstoot er is geweest op 21 juli, tijdens de passage van de olie verslindende groene en anderskleurige gemotoriseerde rijdende en vliegende monsters van het leger en andere diensten?

Steven Martens, via onze website

De nationale feestdag van Leterme (3)

Dat vier op de vijf Belgen de historische betekenis van de nationale feestdag niet kennen, is jammer en duidt wellicht ook, met alle respect voor de leerkrachten, op het twijfelachtige allooi van de inhoud van ons geschiedenisonderwijs, maar is uiteindelijk niet van levensbelang. Dat volgens uw redacteur voor eenzelfde gat in zijn cultuur 'Leterme zich nergens hoeft voor te schamen' (DM 23/8), vind ik echter getuigen van verregaande tolerantie. Wie de pretentie heeft een land te willen leiden, moet op de hoogte zijn van de keerpunten in 's lands geschiedenis. Kunt u zich voorstellen dat Nicolas Sarkozy de betekenis van 'quatorze juillet' niet zou kennen? In het andere geval blijf je het best een 'regionaal politicus', zoals Mark Eyskens onlangs zeer terecht met betrekking tot Leterme himself stelde.

Rob Alaers, Berchem

De nationale feestdag van Leterme (4)

België mag historisch gezien pronken met grote staatsmannen. Figuren die ook op Europees vlak bekendheid verwierven. Zo waren er Paul-Henri Spaak, Gaston Eyskens, Willy Claes, Wilfried Martens. Op nationaal vlak zullen zeker Louis Tobback en Jean-Luc Dehaene geen voetnoten zijn in onze vaderlandse geschiedenis. Leterme zal nog veel boterhammen moeten eten om nog maar aan de enkels van die mensen te reiken. Tot op heden blinkt hij allesbehalve uit op gebied van diplomatie, intelligentie én beleefdheid. Wat hij deed tijdens het Te Deum was gewoonweg onbeschoft. En een premier die zijn nationale hymne niet kent, is een Belgenmop. Heeft er trouwens al iemand Leterme iets zinnigs horen zeggen over Europa?

Ronald Verheyen, Mortsel

Dierentuinen doden dieren voor huid

In het artikel 'Dierentuinen doden dieren voor huid' (DM 23/7) laat Harry Schram, directeur van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) uitschijnen dat Gaia geen probleem zou hebben met het euthanaseren van dieren in dierentuinen.

Uiteraard heeft Gaia geen bezwaar tegen euthanasie van dieren wanneer het gaat om euthanasie in de ware zin van het woord (het beëindigen van het leven van patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos lijden). Maar in tegenstelling tot wat de heer Schram wil doen geloven, heeft Gaia vanzelfsprekend wel een probleem met het doden - in dit geval dekt deze term beter de lading dan het woord euthanasie - van dieren zonder verantwoorde reden.

Ik begrijp dat de heer Schram geen standpunt wil innemen over deze vorm van verkwisting van levens van gezonde dieren in dierentuinen: de meeste dierentuinen aangesloten bij zijn organisatie doden immers dieren als 'overschot', de zogenaamde 'surplusdieren'. Een probleem dat inherent is aan het systeem van dierentuinen. Het eigenlijke doel van het kweken van dieren in dierentuinen is immers het lokken van bezoekers met jonge dieren. Vervolgens dient men de overtollige dieren te doden om het bestand op peil te houden of om de stabiliteit in de groep te bewaren.

Ann De Greef, directeur Gaia

De dopingtour

De uitzendingen van de Tour de France beginnen voor Michel Wuyts steeds meer een martelgang te worden. Terwijl elke dag nieuwe dopinggevallen komen bovendrijven in de Tour, blijft hij hardnekkig geloven in een zuivere sport. Als kijker ontwikkel je bijna een gevoel van empathie met deze gekwelde man die dag na dag steeds meer beseft dat zijn levenswerk (want dat is de wielersport voor Michel Wuyts) iedere vorm van eerlijkheid al lang achter zich heeft gelaten.

Het wielrennen is een corrupte sport geworden en het ziet er niet naar uit dat daar snel verbetering in zal komen. Als we zien dat figuren als Johan Museeuw en Richard Virenque, dopingzondaars van de ergste soort, nu in de rondekaravaan rondlopen om hun licht te laten schijnen op de nieuwe dopinggevallen, dan weet iedereen met een beetje redelijk verstand welke conclusie hieruit kan en moet worden getrokken: de wielerwereld is een incestueuze maffiaclan op mondiale schaal geworden en het bedekken van doofpotten en het kwijtschelden van straffen zal de komende jaren dan ook de steunpilaar zijn van het dopingbeleid in het wielrennen.

En Michel Wuyts? Die zou er in eerste instantie voor kunnen zorgen dat een persoon die zelf voor het gerecht heeft moeten verschijnen in een zaak van verspreiding van doping niet meer de mogelijkheid krijgt om dopinggevallen onder de mat te vegen omdat het gerecht of de wielernormen te streng zijn geworden. Uit de mond van een persoon met een dubieus dopingverleden die werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen komt dat niet echt geloofwaardig over.

Christophe Andrades, Tongeren

Sp.a en SP

Wanneer een sp.a-toppoliticus een verklaring probeert te geven voor de historische verkiezingsnederlaag wordt vaak verwezen naar de Europese context. Als voorbeelden gelden dan Duitsland, Frankrijk en Nederland. Steevast wordt dan wel vergeten dat er in Nederland ter linkerzijde en volkser dan de PvdA de SP (zonder 'a' dus) een schitterend resultaat heeft neergezet.

Ferdy De Wolf, Dendermonde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234