De natste, hoogste, droogste, zoutste, zuurste, koudste
Extreem nat
Waar? Cherrapunji, India
Wat? Cherrapunji overtreft
Extreem koud
Waar? Antarctica
Wat? Tot -89 graden Celsius kan het worden in Antarctica. Pinguïns wonen aan de kust, toeristen wagen zich hier alleen op cruiseboten. Wetenschappers blijven er zelden langer dan zes maanden, want het daglicht verdwijnt hier ook een half jaar lang, en tijdens de duistere maanden dalen de temperaturen nog verder onder het vriespunt. Antarctica is ook een van de droogste plekken ter wereld, hier valt geen regen. Al wordt de claim van Antarctica als droogste plek ter wereld betwist: ijs is toch ook water?
Extreem droog
Waar? Sossusvlei, Namibië
Wat? Dit is de droogste plek op aarde, al doet de Atacamawoestijn in Chili ook zijn best. De Sossusvlei strekt zich 100 kilometer lang uit en je vindt er ook de hoogste duinen ter wereld. Het regent hier één keer om de tien jaar. Eeuwenoude bomen, gehard door de droogte, staan als sculpturen in het zand. De prachtige kleurformaties in het zand en de rotsformaties trekken toeristen van over de hele wereld aan. Die trekken er hun fotokaart vol en haasten zich weg voor de zandstorm opsteekt.
Extreem zout
Waar? Salar de Uyuni, Bolivia.
Wat? Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de grootste zoutvlakte van de wereld. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Er wordt geschat dat het meer 10 miljard ton zout bevat. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingoಓs en er groeien ook cactussen die tot twaalf meter hoog worden. Toeristen kunnen er zelfs overnachten in een zouthotel.
Extreem zuur
Waar? Rio Tinto, Spanje
Wat? Ten westen van Sevilla loopt deze rode rivier, die zijn kleur krijgt door ijzer dat hier 200 miljoen jaar geleden werd afgezet. De Rio Tinto is zuurder dan een citroen met een gemiddelde zuurtegraad tussen 1,5 en 3 pH en toch leven er bacteriën in het rode water, wat volgens sommige wetenschappers de theorie ondersteunt dat leven op de rode planeet Mars mogelijk is. Hier lopen geen marsmannetjes rond, wel arbeiders van de Minas de Río Tinto die koper winnen. Voor toeristen is er de Rio Tinto Copper Mines Driving Tour.
Extreem jong
Waar? Krakatau, Indonesië
Wat? In 1932 werden vissers opgeschrikt door vuur dat uit het water opsteeg: de vulkaan Krakatau op de zeebodem barstte uit. De lavastromen werden rotsen en vormden een mini-eiland, dat sinds de jaren vijftig gemiddeld 13 centimeter per week groeit door nieuwe lava. Aan één kant van het eiland is er leven: struiken, insecten, vogels, spinnen... Er worden boottochten naar Krakatau georganiseerd voor toeristen. Wetenschappers raden aan om drie kilometer van het eiland te blijven , zo krijg je bij een eruptie geen lavarots op je kop.
Extreem diep
Waar? Marianentrog, Stille Oceaan.
Wat? De allerdiepste plek op aarde is de Marianentrog, vlak bij Japan. Diep in de trog is het zeer koud en de druk is er erg hoog. Toch is er leven: de hengelvis, genoemd naar de lichtgevende ಒhengelಓ op zijn hoofd, en de krab. Er krioelen ook tweehonderd micro-organismen rond die ouder kunnen worden dan honderd jaar. In 1960 daalde de wetenschapper Jacques Piccard af naar de Marianentrog in zijn onderzeeër Trieste. Hij bereikte de bodem op een diepte van 10.912 meter.
Extreem hoog
Waar? Angel Falls, Venezuela
Wat? De hoogste watervallen ter wereld zijn de Angel Falls: hier valt het water 807 meter naar beneden, wat de waterval de bijnaam Churun-meru opleverde, ಒdonderಓ. Het donderende geluid is bedrieglijk, want voor het water de grond bereikt, wordt het door de sterke winden verspreid tot een nevel. Al is deze waterval spectaculairder dan de Iguazu of Victoria Falls, toch wordt ze minder bezocht. Ze is moeilijk bereikbaar, alleen per boot met Indianengids raak je in het hart van de Venezolaanse jungle.