Vrijdag 19/08/2022

Verkiezingen VS

De nieuwe Hillary doet het zonder make-up. En alle analisten willen weten waarom

Hillary Clinton tijdens een speech voor het 'Children's Defense Fund'.  Beeld AFP
Hillary Clinton tijdens een speech voor het 'Children's Defense Fund'.Beeld AFP

Geen voluptueus golvende coupe, dikke laag foundation of opgesmukte jukbeenderen meer voor Hillary Clinton. Sinds de presidentskandidate definitief het onderspit moest delven tegen opponent Donald Trump, meet ze zich een heel andere look aan: een sobere stijl zonder al te veel kleur, make-up of andere poespas. Een gevolg van de emotionele knauw die het verlies met zich meebracht, of is er toch meer aan de hand?

Hanne Vlogaert

Hillary Clinton heeft er de laatste weken geen geheim van gemaakt: de nederlaag tegen Donald Trump in de race naar het Amerikaanse presidentschap kwam hard aan. "Het liefst zou ik me terugtrekken onder een dekentje met een goed boek erbij en het huis niet meer uitkomen", zei ze. Telkens de voormalige Democratische presidentskandidate in de dagen na haar ‘concession speech’ toch in het openbaar verscheen, viel de emotionele 'terugval' dan ook letterlijk aan haar gelaat af te lezen: geen kleurige statement-mantelpakjes meer, geen strak in de plooi gelegde haartooi en geen felle lippen of gebronzeerde wangen meer.

In plaats daarvan kreeg de wereld een bijzonder breekbare Hillary te zien: eentje zonder make-up op het gezicht, de haren plat langs het gezicht gekamd als dat van een omaatje dat het voortaan zonder krulspelden zou doen. Haar krachtige kledij had ze ingeruild voor een amalgaam aan zwarte en grijze ensembles waar het knusse, huiselijke karakter vanaf droop. Eén keer werd lá Hillary zelfs gespot in trekkersoutfit en wandelschoenen, al 'hikend' door de Amerikaanse bossen. Van een transformatie gesproken.

Clintons opvallende stijlwissel liet de Amerikaanse pers dan ook niet onberoerd: waarom koos hun ex-presidentskandidate er zo ostentatief voor zonder make-up in het openbaar te verschijnen? Is het simpelweg een gevolg van de zware emotionele kaakslag die ze te verwerken kreeg na haar verlies tegen Trump, of is er toch meer aan de hand? Verschillende analisten deden er hun boekje over open.

Hillary Rodham

Volgens Lux Alptraum van Quarz is het geen toeval dat Hillary na haar nederlaag kiest voor een radicaal andere look. “Voor vrouwen die een belangrijke functie bekleden in het publieke leven is make-up nooit zomaar make-up”, zegt hij. “Al sinds haar man Bill in 1982 besloot een belangrijke rol in de politiek te gaan spelen, werd Hillary min of meer gedwongen om zichzelf een krachtige look aan te meten: eentje die een simpele vrouw kon doen uitgroeien tot een stevig boegbeeld, waar tal van Amerikaanse kiezers zich probleemloos achter konden scharen.” Die look heeft Clinton ook de rest van haar eigen politieke carrière moeten vasthouden. Toen begin november aan dat 'politieke leven' een einde kwam, verdween ook de noodzaak om zichzelf als ‘leading lady’ op de voorgrond te plaatsen. Tot op zeker niveau doet de aanblik van een make-uploze Clinton volgens Alptraum dan ook triest aan: “Alsof Clinton met haar make-uploze gezicht erkent dat er aan haar lange politieke carrière nu een abrupt een einde gekomen is”, schrijft hij.

Hillary Clinton.  Beeld Photo News
Hillary Clinton.Beeld Photo News

Anderzijds moet de transformatie voor Clinton volgens hem ook bevrijdend zijn. “Meer dan 40 jaar heeft ze zich nauwgezet moeten voortbewegen op een erg dunne scheidingslijn: als politieke verschijning moest ze er vrouwelijk, maar toch krachtig uitzien. Deftig, maar niet door schoonheid geobsedeerd. Moederlijk, maar met voldoende aandacht voor de belangen van de natie.” Dat ze haar gelaat nu ontdoet van alle ‘camouflage’ komt voor Alptraum dan ook letterlijk neer op het afleggen van een masker: “Het is bijna alsof Clinton terugkeert naar wie ze was voor ze een van de meest vooraanstaande figuren in de Amerikaanse politiek werd. Alsof ze door haar make-uploze bestaan haar oorspronkelijke identiteit opnieuw wil opeisen: die van Hillary Rodham, de succesvolle en ietwat aggressieve advocate die lak had aan de sociale conventies waaraan vrouwen zich volgens een patriarchale maatschappij dienen te houden.”

Geen 'plastic smile'

Een terugkeer naar haar authentieke persoon - los van het politieke omhulsel - dat is ook hoe veel andere analisten de transformatie van Clinton lijken te bekijken. “De Hillary na de verkiezingen van 8 november, is niet meer de Hillary van vóór die verkiezingsdag, en dat wil ze duidelijk maken ook.” Dat Clinton het aandurft om - na wat verschillende bronnen aanduiden als “een van de meest schandelijke nederlagen ooit in de politieke geschiedenis van de VS” - zich zo breekbaar op te stellen, getuigt volgens de analisten van bijzonder veel moed. “Erkennen dat een slechte ervaring je veranderd heeft, is zoveel moediger dan beledigende opmerkingen koudweg langs je heen laten glijden, met een plastic glimlach op je gezicht”, schrijft The Indepentent.

Hillary Clinton tijdens haar 'concession speech', nog voortreffelijk in haar rol als vooraanstaand vrouwelijk boegbeeld van de Amerikaanse politiek. Beeld AP
Hillary Clinton tijdens haar 'concession speech', nog voortreffelijk in haar rol als vooraanstaand vrouwelijk boegbeeld van de Amerikaanse politiek.Beeld AP

Daarnaast is er voor Clinton echter nog een reden om zich terug te plooien op een minder 'gepleisterde' look, zo beargumenteert Edwina Langley van Grazia Daily. "Een van de voornaamste verwijten die Hillary in de verkiezingsrace door de publieke opinie naar het hoofd geslingerd kreeg, is dat van onbetrouwbaarheid", schrijft Langley. "Door het e-mailschandaal dat bovenkwam, de bedenkelijke dotaties aan de Clinton Foundation en de vele geruchten rond haar gezondheid, zijn veel Amerikanen Hillary als onoprecht gaan beschouwen. De beste manier om dat beeld te keren, is om een zo waarachtig en natuurlijk mogelijke versie van jezelf te zijn." Dat is dan ook precies waar Clinton zich op dit moment op lijkt toe te leggen.

No-nonsense

Tot slot wil Clinton met haar natuurlijke no-nonsense look volgens de analisten ook een krachtig signaal geven in de richting van Trump en co, én naar de minderheidsgroepen die zich door zijn figuur in het nauw gedreven voelen. “Door zo open en bloot zonder make-up in het openbaar te verschijnen, wil Clinton laten zien hoeveel ze verschilt van Trump, een man die – om het met de woorden van Twitteraar @JamesJetsOften te zeggen – genoeg bronzer gebruikt om het gelaat van twee drag queens te vullen”, schrijft The Independent. Niet alleen wil ze tonen dat ze niet te zwak is om haar nederlaag te dragen, maar ook dat één verloren veldslag, nog geen verloren oorlog betekent.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

"Aan jonge meisjes over de hele wereld, wil Clinton meegeven dat ze de moed niet moeten verliezen en moeten blijven geloven in hun rechten en in hun kracht om die rechten te benutten. Aan de wereld wil ze laten zien dat ze - ook na haar nederlaag - de voorvechtster zal blijven van groepen waarvoor ze zich ook in haar verkiezingscampagnes inzette: die van vrouwen, van LGBT's, van kansarmen en van alle minderheidsgroepen die zich - in een door Trump-geregisseerd Amerika - niet gehoord voelen."

Daarnaast zou het natuurlijk ook kunnen dat aan de nieuwe make-uploze look van Hillary Clinton helemaal niet zo'n doordachte motivatie ten grondslag als de analisten wel denken. "Het is perfect denkbaar dat de huid van Clinton na al die jaren de laag make-up gewoon niet meer kon verdragen", zo laat Lisa Franklin, visagiste en huidspecialiste aan The Daily Mail horen. "Emotionele vermoeidheid en een gebrek aan slaap", zouden dan weer een potentiële verklaringsgrond kunnen bieden voor het fletse voorkomen van Clinton.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234