Maandag 08/08/2022

De nieuwe orde in het wielerpeloton

Lance Armstrong

José De Cauwer over het nieuwe wielerseizoen, het jaar waarin alles anders wordt

In 2004 kwam de ProTour. Die bracht een vaste wielerkalender en werkzekerheid. De wielermarkt stabiliseerde. Maar de UCI kreeg het aan de stok met ASO en er was die veelbesproken comeback. Gedaan met de windstilte.

door Jan-Pieter de Vlieger

BRUSSEL l Volgend jaar zal weinig zijn zoals voorheen.

Ex-bondscoach José de Cauwer schetst voor u het nieuwe wielerlandschap. Handig samengevat in vier geaccidenteerde etappes.

Dit verhaal had eigenlijk integraal over Katusha moeten gaan. Want zo was het voorgesteld. De nieuwe Russisiche wielerploeg zou alle heersende verhoudingen in het peloton op zijn kop zetten. Onder het motto: geld is geen probleem. Maar de verzamelde buidel van de Russische geldschieters Gazprom, Itera and Ros Technologie bleek onvoldoende om pakweg Tourwinnaar Carlos Sastre te strikken. José De Cauwer: "Als je een renner twee keer zoveel wil betalen als zijn marktwaarde en die zegt toch neen, dan zit je met een imagoprobleem. In het begin vertelde Katusha een warrig verhaal. 'Geld is geen probleem.' Geld is altijd een probleem. Ik heb maar één keer meegemaakt dat geld effectief geen probleem was: bij het Duitse ADR. Toen was er gewoon geen geld. Neen, Katusha moet vooral geloofwaardig worden. Rustig groeien en tonen dat ze een stabiele en cleane wielerploeg zijn. Zo kunnen ze groeien."

Nieuwkomer Katusha doet het volgend seizoen met echte en halve Belgen. Kenny Dehaes, Gert Steegmans en Stijn Vandenbergh maken de eerste categorie uit. Sprinter Robbie McEwen en ploegleider Andrej Tsjmil de tweede.

Het komen en gaan van wielerploegen is binnen de ProTour een nuloperatie: Katusha en Cervélo komen. Gerolsteiner en Crédit Agricole verdwijnen. En over komen en gaan gesproken: mogen we volgend wielerseizoen beschouwen als dat van de generatiewissel? Sinds Erik Zabel en Paolo Bettini in Varese haast simultaan hun afscheid aankondigden, valt daar wel iets voor te zeggen. De houdbaarheidsdatum van de Krekel en Señor Sanremo was blijkbaar ruim overschreden, want geen ploegleider die één van hen per se in zijn team wilde. José De Cauwer vindt dat niet eens zo vreemd. "In het wielrennen moet je niet te veel aan monumentenzorg doen. Nieuwe bezems vegen schoon en dat klopt ook. De impact van een oudere renner kan te groot zijn. Niet alleen qua salaris, ook naar invloed op de rest van het team. Lefevere is zeer op zijn hoede voor het jaar te veel. Ik begrijp dat."

Het vertrek van sympathieke Zabel vindt De Cauwer al helemaal geen probleem, want hij heeft in het peloton al een opvolger gespot: "Voor mij is Greg Van Avermaet de nieuwe Erik Zabel. Misschien is hij iets minder snel, maar als renner hoeft hij absoluut niet onder te doen. Van Avermaet zal in de toekomst klassiekers winnen. En hij kan ooit wereldkampioen worden."

Geen langer lijstje met nieuwkomers dan dat van Silence-Lotto. Het Belgische team stijgt met stip in de hiërarchie der ProTourploegen. Want Lotto doet straks mee in het voorjaar, inclusief Ardense klassiekers én de Tour. Voor de Ardennen trok het Philippe Gilbert aan, voor de Tour had het al Evans en komen Thomas Dekker en Sebastian Kohl de rangen versterken. Daarmee wil Lotto CSC achterna: op de laatste berg voldoende pionnen overhouden om er een tactisch steekspel van te kunnen maken.

De Cauwer heeft er zijn bedenkingen bij: "De renners van CSC dat is toch nog andere koek. Sastre of de Schlecks, dat zijn renners die de koers kunnen dragen. Tenminste als we alle verdachtmakingen buiten beschouwing laten. Lotto zal het anders moeten doen: schuiven met twee of drie pionnen. Kohl moet bevestigen, dat is altijd moeilijk. Ik zie eerder Thomas Dekker verrassen. Hij won op zijn tweeëntwintigste Tirreno-Adriatico, dat heeft Kohl nooit gekund."

QuickStep wil graag de Amerikaanse markt op. In het wielrennen kan dat op twee manieren. Via Armstrong en/of via de Tour. Armstrong, dat bleek niet haalbaar. Rest er dus nog La Grande Boucle. Lefevere gooit het daarin over een andere boeg dan Lotto: QuickStep gaat niet voor de klassementsrijder, wel voor de garantie op ritwinst. Met Stefan Schumacher en Sylvain Chavanel haalt het twee ritwinnaars van de voorbije editie van de Tour. Een opgelegde keuze, meent De Cauwer: "QuickStep is financieel nog steeds sterker dan Lotto. Zonder twijfel. Maar het team is gebouwd rond Tom Boonen. Zo'n treintje om hem optimaal naar de meet te brengen, kost stukken van mensen. Die laatste man, dat is eigenlijk een halve kopman. Daar betaal je voor. Om daar nog een klassementsrijder bij te krijgen..."

Niet alleen renners wisselen dezer dagen in grote getale van werkgever, ook de fietsleveranciers hebben er een rondje stoelendansen op zitten. Want wie welke renner volgend seizoen van een 'stalen' ros mag voorzien, ook dat is big business geworden in het wielrennen. De Cauwer bevestigt: "Vroeger kreeg je van je fietsleverancier een fiets. Tot het eind van het seizoen. En je kon maar beter niet te veel banden verslijten. Nu zijn die bedrijven multinationals. Ze staan in voor een aanzienlijk deel van het budget."

Dat bewees Bjarne Riis de voorbije maanden. Zijn team CSC had niets te klagen over leverancier Cervélo. Althans niet over de kwaliteit van de fietsen. Maar Riis vond een leverancier die naast fantastische fietsen ook fantastisch veel sponsorgeld bood. En dus bedankte hij Cervélo voor bewezen diensten. Schleck en co. krijgen volgend seizoen een Specialized onder de kont.

Niet dat Cervélo daar echt wakker van ligt: de schatbewaarder van de Canadese constructeur sprokkelde voldoende centen bij elkaar voor een eigen team. Het trok als uithangbord niet de minste naam aan: Tourwinnaar Carlos Sastre. Tekenend voor de aardverschuiving binnen het wielrennen, want het is voor het eerst sinds 1989 dat een Tourwinnaar van team verandert. Toen verliet Greg LeMond ADR voor 'Equipe Z'. De Cauwer vindt de transfer van Sastre niet zo ongewoon: "Voor Sastre is de verhouding prijs-kwaliteit momenteel niet zo gunstig. Je betaalt een Tourwinnaar, maar kan hij dat volgend seizoen ook waarmaken?"

Om aan te geven dat er echt geen zekerheden meer zijn: Ridley zet na vier seizoenen de samenwerking stop met Lotto. Met dat team groeide het Belgische merk nochtans uit tot marktleider in de Benelux, maar Ridley denkt dat het alles uit de samenwerking heeft gehaald. Oost-Europa geldt nu als de groeimarkt bij uitstek. Daarom levert het komend seizoen fietsen aan Katusha, de Russische opvolger van Tinkoff. Colnago is momenteel de grote verliezer van de internationale partnerruil. Het verliest Rabobank, Tinkoff en Milram. Die laatsten doen het met Focusfietsen, een nieuwkomer in het wielerpeloton.

Lance Armstrong maakt een comeback en daar lijkt behalve hijzelf niemand echt razend enthousiast over. Jean-Marie Leblanc heeft hem al vriendelijk verzocht om nog eens goed na te denken over dat voornemen en Alberto Contador pluisde meteen na of er in zijn contract nergens achterpoortjes te bespeuren waren. Ook José De Cauwer vindt Armstrong geen meerwaarde voor de Tour. "Publicitair gezien is hij uniek. Laatst zag ik hem nog schouderklopjes geven aan Bill Clinton. En de vraag is dan: 'wie staat nu naast wie, hé?' Maar voor de Tour is zijn comeback geen goeie zaak. Als hij anoniem rijdt en meer dan eens tegen zijn plafond aanbotst, geen probleem. Maar stel dat hij meteen gaat domineren. Als jonge gast is dat toch om je fiets aan de haak te hangen." Ook zonder Armstrong gelooft De Cauwer in een sensationelere Tour dan die van dit jaar: "Ik verwacht absoluut een spannende Tour. Met Contador als kandidaat voor de eindzege. Hij is een van de weinige die bergop tegen Andy Schleck op kan en in het tijdrijden is hij beter. Dat wordt sowieso interessant."

Ook ex-winnaars met een dopingverleden kunnen de Tour volgend jaar een extra dimensie geven. Ivan Basso begint eerstdaags aan zijn comeback. En ook Floyd Landis en Michael Rasmussen willen graag weer aan de slag. De Cauwer steigert: "Ik hoorde dat Roberto Heras onlangs het WK plooifietsen heeft gewonnen. Dat lijkt me een goed idee. Alle dopingzondaars eerst een jaartje in het plooifietscircuit. (lacht)"

Stel dat hij de Tour meteen weer gaat domineren. Als jonge gast hang je dan toch de fiets aan de haak?

Paolo Bettini

In het wielrennen moet je niet

te veel aan monumentenzorg doen. Nieuwe bezems vegen goed

Ivan Basso

Alle dopingzondaars een jaartje in het plooifietsencircuit. Dat lijkt me een goed idee

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234