Zondag 03/07/2022

Franse verkiezingen

De opvallendste kandidaten van Macron: een stierenvechter, een wiskundige en ex-antiterreurtopman

Emmanuel Macron ontmoet kiezers nadat ze zondag hun stem uitbrachten in Le Touquet-Paris-Plage. Beeld Getty Images
Emmanuel Macron ontmoet kiezers nadat ze zondag hun stem uitbrachten in Le Touquet-Paris-Plage.Beeld Getty Images

Een stierenvechtster, een wiskundige, een rechter, de chef van een arrestatie-eenheid. Dat zijn enkele van de 428 kandidaten die de beweging van de nieuwe Franse president Macron heeft gepresenteerd voor de parlementsverkiezingen van juni.

Peter Giesen

Van de kandidaten is de helft vrouw. Ook heeft 52 procent nooit eerder een politieke functie bekleed. Dat was een belofte van Emmanuel Macron: ingrijpende vernieuwing. De kandidatenlijst betekent "de definitieve terugkeer van burgers in het hart van ons politieke leven", zei Richard Ferrand, secretaris-generaal van het inmiddels tot La République en Marche (LRM) omgedoopte En Marche!

De samenstelling van de lijst was een ingewikkelde puzzel. Elke burger mocht zich via internet opgeven. De kandidatencommissie bestudeerde 19.000 dossiers, gemiddeld 34 per kiesdistrict.

Gemiddeld 46 jaar oud

Van de aanmeldingen was 71 procent man, 29 procent vrouw. De uiteindelijke lijst bestaat voor de helft uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 46, aanzienlijk jonger dan de huidige gemiddelde leeftijd van afgevaardigden in de Assemblée Nationale, 60. Helemaal vlekkeloos verliep de operatie niet. Binnen enkele uren na bekendmaking van de lijst maakten drie mensen bekend dat ze helemaal geen kandidaat voor LRM waren, onder wie de voorzitter van de rugbyclub Toulon.

Met een relatief onervaren ploeg wil LRM de verkiezingen winnen, zodat president Macron over een parlementaire meerderheid kan beschikken. Macron is optimistisch. Hij gelooft dat zijn beweging zal profiteren van een 'presidentsbonus'. Bovendien zijn veel Fransen de gevestigde partijen zat, denkt hij.

Macron wil het oude politieke stelsel opblazen. De tegenstelling tussen links en rechts heeft veel van haar relevantie verloren, vindt Macron, belangrijker is de nieuwe tegenstelling tussen 'progressisme' en 'conservatisme'. Daarom probeert Macron liberale, pro-Europese politici weg te lokken bij links en rechts.

Met de gedemoraliseerde socialisten lukt dat heel aardig. "Op onze lijst staan 24 socialistische afgevaardigden. We hebben er veel meer moeten afwijzen", zei Richard Ferrand, zelf een socialistisch parlementslid dat de overstap naar Macron maakte. Een opvallende naam op de lijst is Gaspard Gantzer, de spindoctor van president Hollande.

Geval apart

Op rechts heeft Macron weinig resultaat geboekt. De Republikeinen staan er veel beter voor dan de socialisten. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde François Fillon nog altijd 20 procent van de stemmen. Daarom hopen de Republikeinen de parlementsverkiezingen te winnen en Macron te dwingen tot een cohabitation met een rechtse premier, zoals de socialistische president Mitterrand ooit met de rechtse eerste minister Chirac moest werken.

LRM presenteerde gisteren 428 van de 577 kandidaten voor evenveel districten. De overige 149 moeten uiterlijk 19 mei bekend worden gemaakt. In de tussentijd hoopt Macron rechtse parlementsleden tot een overstap te verleiden. Zo is er nog geen kandidaat gesteld in het district van Bruno Le Maire, een van de politici op wie Macron zijn hoop heeft gevestigd. Een aantal Republikeinen zou willen overstappen, op voorwaarde dat Macron zondag of maandag een rechtse premier zal benoemen. Edouard Philippe, de Republikeinse burgemeester van Le Havre, wordt vaak genoemd.

De socialistische ex-premier Valls is een geval apart. Deze week maakte hij bekend dat hij kandidaat wilde staan namens de beweging van Macron. Aanvankelijk werd zijn kandidatuur badinerend weggewuifd. "Het is mij niet bekend dat Valls kandidaat is, of het moet me zijn ontgaan", zei de woordvoerder van Macron. Andere medewerkers van Macron vonden echter dat een ex-premier niet zo hooghartig kon worden afgewezen. Macron kan slecht opschieten met Valls en is bang te veel met het bewind van Valls en Hollande te worden geassocieerd. Maar uiteindelijk velde hij een salomonsoordeel. Valls wordt geen kandidaat, maar LRM zal ook geen tegenkandidaat inzetten.

Macron (r.) samen met toenmalige premier Valls in 2014. Beeld AFP
Macron (r.) samen met toenmalige premier Valls in 2014.Beeld AFP

Drie opvallende kandidaten:

Marie Sara, stierenvechtster

"De president heeft me gevraagd zijn waarden te verdedigen in mijn gebied, de Petite Camargue, om het Front National en het obscurantisme te bestrijden", zei de voormalige stierenvechtster te paard Marie Sara (52). Het verzoek van Macron was een verrassing: "Ik heb een paar uur getwijfeld, het is een serieuze zaak, een verandering van leven."

Sara fokt stieren en is directeur van de arena in Saintes-Marie-de-la-Mer. Ze zal de strijd aanbinden met Gilbert Collard, afgevaardigde van de aan de FN gelieerde Rassemblement Bleu Marine. "Ik ben het gewend om in de arena af te dalen. Collard is een mooie tegenstander", zegt Sara.

Cédric Villani, wiskundige

De wiskundige Cédric Villani (43) is Macrons kandidaat in de Essonne, vlakbij Parijs. Villani is winnaar van de Fields-medaille, zo'n beetje de Nobelprijs voor wiskunde. Met zijn halflange haar en zijn ouderwetse zijden strikje is hij een bekende tv-persoonlijkheid, die wiskunde probeert te populariseren.

Villiani heeft zich eerder voor Macron ingezet. Hij verscheen als bekende Fransman op verkiezingsmeetings en tekende begin mei een oproep van wetenschappers om voor Macron te stemmen, "om de weg te versperren voor het ergste": een verkiezing van Marine Le Pen. In zijn district liggen veel onderwijsinstellingen, waaronder de prestigieuze Ecole Polytechnique.

Jean-Michel Fauvergue, ex-hoofd antiterreurteam

Jean-Michel Fauvergue (60) leidde op 9 januari 2015 de aanval op de Joodse supermarkt waar de terrorist Amedy Coulibaly zich had verschanst. Fauvergue was hoofd van de RAID, een elite-eenheid gespecialiseerd in bestormingen, gijzelingen en de arrestatie van gevaarlijke personen.

Jean-Michel Fauvergue. Beeld AFP
Jean-Michel Fauvergue.Beeld AFP

Macron wordt door tegenstanders vaak afgeschilderd als te slap tegenover het terrorisme, maar volgens Fauvergue is hij de enige kandidaat met een 'globale visie', van de militaire aanval op IS tot de wijkagent die contact legt met de bevolking. Fauvergue: "Om effectief te zijn, heb je niet alleen repressie nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234