Maandag 08/08/2022

Klimaatverandering

"De Panne en Nieuwpoort opgeven om rest te redden van stijgende zeespiegel"

Nieuwpoort vanuit de lucht. Beeld PHOTO_NEWS
Nieuwpoort vanuit de lucht.Beeld PHOTO_NEWS

De Noordzee dreigt door de klimaatverandering tegen 2100 meer dan een meter te stijgen. Om het kustlandschap te beschermen, moeten drastische keuzes worden gemaakt. Alle gemeenten ten westen van Oostende opgeven en volledig laten overstromen is volgens De Standaard en Het Nieuwsblad een van de opties die op tafel ligt. Het gaat om de meest extreme en meest onwaarschijnlijke optie. Ann Vanheste, burgemeester van De Panne, reageert woedend op de berichtgeving: "Dit lijkt op een boycot van de Westhoek."

Redactie

De mogelijkheid om De Panne, Koksijde, Veurne, Nieuwpoort en Middelkerke onder water te laten staan is een van de vier scenario's in de studie 'Metropolitaan Kustlandschap 2100'. Let wel: het gaat om de meest extreme en meest onwaarschijnlijke optie.

Het onderzoek is een samenwerking van het team van de Vlaamse Bouwmeester met de departementen Ruimte en Openbare Werken en de afdeling Maritieme Dienstverlening van de Vlaamse overheid.

De bedoeling is om na te gaan wat er met de Belgische kust moet gebeuren om ze te beschermen tegen de zeespiegelstijging.

Joachim Declerck, architect en een van de auteurs van de studie, benadrukt dat dit de meest extreme variant is. "Bij de andere varianten worden Nieuwpoort en De Panne wel gespaard en wordt hun grondgebied versterkt met verhoogde dijken en beschermende muren", zegt hij.

"Economische ramp"

Ann Venheste, burgemeester van De Panne (sp.a), is niet te spreken over de berichtgeving. "Het lijkt op een boycot van de Westkust. Dit idee wordt zomaar gedropt en breed uitgesmeerd, maar er is duidelijk niet gedacht aan de consequenties", zegt ze kokend van woede. "Dit kan een economische ramp zijn. Wie gaat nog willen investeren, of een woning kopen, aan de westkust, als zo'n scenario op tafel ligt? Ik acht dit scenario onmogelijk en onbetaalbaar. En wat met de grens met Frankrijk? Het water zal daar niet plots stoppen, hoor", aldus Vanheste.

Op 13 mei komen de burgemeester samen voor het kustburgemeestersoverleg met dit item op de agenda. "We gaan ook mensen uitnodigen van de Vlaamse administratie en de afdeling Maritieme Dienstverlening, want het gaat hier om Vlaamse maatregelen", zegt Patrick De Klerck, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg.

"Grond winnen op zee"

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zit momenteel in het buitenland, maar reageerde kort. Voor hem is de onderwaterzetting van de westkust niet de oplossing, wel het project van de Vlaamse Baaien. "Grond winnen op zee is de boodschap", zegt de gouverneur. Die stelling gaf hij al vorig jaar mee in zijn jaarrede.

Momenteel zijn heel wat kustgemeenten bezig met infrastructuurwerken om de kustlijn te beschermen tegen een duizendjarige storm, zoals het ook wetenschappelijk is voorgesteld. Ze doen dat met het verbreden van de kust en met zandsuppleties, het bouwen van keerdammen en golfbrekers, enz.

Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé. Beeld BELGA
Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé.Beeld BELGA

"Beschermingsmaatregelen"

"We zitten in de eindfase van de gesprekken met alle kustpartners over beschermingsmaatregelen en ook het kostenplaatje is zo goed als rond", zegt De Klerck. "De maatregelen die we (zullen) nemen zijn ook onderschreven door specialisten en wetenschapslui. Laat ons eerst die werken uitvoeren voor we extreme scenario's overwegen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234