Zondag 23/01/2022

De politieke partijen over de vertrekvergoedingen: omlaag of niet?

De voorzitter laat via zijn woordvoerder weten "dat de partij tot op heden haar standpunt nog niet bekend heeft gemaakt. En voorlopig hebben we daar ook geen intentie toe."

Stefaan De Clerck (CD&V)

Het federaal parlementslid maakt eind september bekend dat hij zijn opzegpremie van 270.000 euro zal opnemen. Kort daarna laat hij weten dat hij een deel aan sociale en culturele projecten in zijn Kortrijk zal schenken. Uiteindelijk beslist hij toch in te binden. Als voorzitter van Belgacom zal hij 100.000 euro verdienen.

"Wie zelf ontslag neemt, heeft geen recht op een ontslagvergoeding", zegt federaal fractieleidster Karin Temmerman. "Wie zijn job verliest door ziekte of na niet-herverkiezing, krijgt er wel één." Ook die vergoedingen mogen voor sp.a naar omlaag, maar een bedrag kleven ze daar niet op.

Ludo Sannen (sp.a)

Het Vlaams parlementslid moest onlangs plaats ruimen voor ondervoorzitter Joke Quintens. Omdat hij geen andere job heeft en op twee jaar van zijn pensioen staat, behoudt hij zijn opzeg van 36 maanden, of 300.000 euro.

Samen met John Crombez roept Rutten al in 2011, na de commotie rond partijgenoot Gatz, de uittredingsvergoedingen aan te pakken. Open Vld vraagt dat het federaal parlement de regels van het Vlaams halfrond overneemt. Datzelfde standpunt huldigen ze ook nu nog.

Sven Gatz (ex-Open Vld)

Het Vlaams parlementslid wordt op 31 augustus 2011 directeur van de Brouwersunie. Aanvankelijk is hij van plan zijn afscheidspremie van een slordige 300.000 euro op te strijken. Na enkele dagen mediaheisa ziet hij daar toch vanaf.

Groen stelt voor dat niet alleen de opzegvergoedingen onder de loep worden genomen, maar ook de cumuls en de extra vergoedingen voor alle bijkomende functies die een volksvertegenwoordiger kan opnemen.

Filip Watteeuw (Groen)

Besliste na de verkiezingen om zich voltijds te wijden aan zijn thuisstad. Watteeuw had in het Vlaams Parlement een opzegvergoeding kunnen opstrijken door ontslag te nemen voor zijn schepenambt officieel bekend werd. "Maar dat ligt niet in mijn aard", zegt hij. "Ik heb een interessante job en kan mijn bloedjes van kinderen te etengeven."

N-VA gaat, net als Open Vld, voor de afspraak die tussen de politieke partijen was gemaakt in het Vlaams Parlement. De uittredingsvergoeding vervalt, tenzij bij ontslag om dwingende medische redenen en in beperkte mate na niet-herverkiezing.

Danny Pieters (N-VA)

De Senaatsvoorzitter besliste deze zomer terug te keren naar de Leuvense universiteit, waar hij vicerector van de vakgroep Humane Wetenschappen werd. Hij geeft zelf toe dat hij zijn afscheidspremie heeft aangevraagd, ook al is hij er een fervente tegenstander van.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234