Zondag 29/05/2022

De reputatie van 9/11-held Rudy Giuliani lijkt stilaan een Ground Zero

Rudy Giuliani, de leidende Republikeinse kandidaat in de Amerikaanse presidentscampagne, ligt steeds meer onder vuur. Ondanks zijn heldenstatus na 9/11 ziet de ex-burgemeester van New York zijn positie steeds meer aangevreten worden door een groeiende lijst schandalen en beschuldigingen. Door Tom Vandyck

Dat Rudy Giuliani in de nationale Amerikaanse peilingen al vele maanden de onverbiddelijke koploper is voor de Republikeinse presidentiële nominatie, mag vreemd heten. De ex-burgemeester van New York veegt namelijk zijn voeten aan een aantal stalen Republikeinse dogma's.

Als het aan Giuliani ligt, blijft abortus legaal, terwijl wapenbezit aan strenge regels onderworpen wordt. Hij is weliswaar tegen het homohuwelijk, maar steunt andere holebi-actiepunten, waaronder het recht op adoptie en samenlevingscontracten. De man is aan zijn derde vrouw toe en is vervreemd van zijn zoon en dochter uit zijn tweede huwelijk. Op de koop toe werd hij op zijn burgemeestersbal wel eens in drag gesignaleerd

In een partij waar christelijke evangelicals de morele bakens uitzetten, is het vreemd dat een man als Rudy Giuliani het voordeel van de twijfel geniet. Maar Giuliani kan wel degelijk conservatieve geloofsbrieven voorleggen. Met zijn zero tolerance-beleid in New York stelde hij een voorbeeld dat tot in de Belgische grootsteden doorzinderde.

Bovendien herinnert iedereen zich nog zijn heldhaftige optreden op 11 september 2001. Giuliani moest zich reppen om niet onder het puin bedolven te worden toen de World Trade Centertorens instortten. Terwijl president Bush hoog boven het land heen en weer vloog in Air Force One, vulde Giuliani eigenhandig het leiderschapsvacuüm door voor het oog van de camera's het hoofd koel te houden.

Voor wie in het post-9/11-tijdperk een sterke man in het Witte Huis wil, is Rudy Giuliani dus de geknipte kandidaat. Tenminste: als hij erin slaagt om niet aan zijn eigen schandalen te onder te gaan.

Al blijft hij de koploper, in de peilingen moest Giuliani de jongste weken een deel van zijn voorsprong prijsgeven. Dat heeft wellicht te maken met de aanzwellende geruchten over onfrisse affaires waarin hij direct of indirect verwikkeld is.

In een geruchtmakend artikel portretteerde het Amerikaanse maandblad Vanity Fair Rudy Giuliani afgelopen week als een man met een gespleten persoonlijkheid. Aan de ene kant is hij de gedreven politicus die in 9/11 de motivatie vond om op wereldschaal zijn eerdere werk als openbare aanklager voort te zetten: het uitschakelen van bad guys. Destijds waren dat maffiosi en straatboefjes, nu zijn het moslimterroristen en schurkenstaten.

Aan de andere kant buit Giuliani het aura dat hij aan de aanslagen heeft overgehouden uit voor persoonlijk gewin. Daarbij zou hij het niet al te nauw nemen met de wet en de regels van het goed fatsoen.

Giuliani Partners, de in veiligheid gespecialiseerde consultingfirma die Giuliani uit de grond stampte nadat hij eind 2001 burgemeester af was, zou de voorbije zes jaar meer dan 100 miljoen dollar verdiend hebben. Giuliani zelf is naar verluidt tussen de 18 en 70 miljoen dollar waard. Een deel daarvan heeft hij verdiend met de speeches die hij her en der geeft, voor 100.000 dollar per afspraak. Een ander deel komt uit het niet onbesproken Giuliani Partners.

In juni van dit jaar nam Giuliani ontslag als CEO van Giuliani Partners. Vanity Fair schrijft echter dat hij van de firma nog steeds een loon uitgekeerd krijgt. Dat zou een overtreding zijn van de Amerikaanse wet op de campagnefinanciering, want zulke sommen worden beschouwd als illegale giften. Pas begin december maakte Giuliani bekend dat hij nog steeds hoofdaandeelhouder is.

Giuliani riskeert dus nog de hele campagne te horen te krijgen over belangenvermenging en mogelijke malversaties in zijn consultingbedrijf. Die zijn er overigens legio. Giuliani Partners zou met name in zee gegaan zijn met dubieuze klanten die gebruik wilden maken van de hoge connecties van de ex-burgemeester annex volksheld.

Een van die klanten was het in Florida gevestigde Seisint, de maker van het datamining-programma Matrix, waarmee elektronisch informatie over individuen verzameld kan worden. Giuliani zorgde er in 2003 voor dat Seisint zijn product in het Witte Huis mocht presenteren aan vicepresident Dick Cheney. Niet veel later werd bekend dat Seisintbaas Hank Asher, een persoonlijke vriend van Giuliani, in de jaren tachtig betrokken was bij cocaïnesmokkel uit de Bahama's.

In 2002 werd Giuliani Partners ingehuurd door Perdue Pharma, de maker van de pijnstiller OxyContin. Perdue lag op dat moment onder vuur van het Amerikaanse Drug Enforcement Agency. De DEA voeder een onderzoek naar het illegale recreatieve gebruik van OxyContin en stelde zich vragen over de lakse beveiliging van de productie-eenheden in New Jersey en North Carolina. Giuliani lobbyde ten voordele van Perdue persoonlijk bij Asa Hutchinson, het toenmalige hoofd van de DEA. Pas afgelopen mei werd een minnelijke schikking getroffen ter waarde van 600 miljoen. Perdue moest nooit openlijk schuld bekennen. OxyContin bleef op de markt. Het middel maakte 464 doden.

De onthulling in Vanity Fair dat Rudy Giuliani nog steeds op de loonlijst van Giuliani Partners staat komt boven op een ander schandaaltje dat een paar weken terug losbarstte. In 1999 en 2000 zou Giuliani in New York belastinggeld en politieagenten misbruikt hebben om zijn toenmalige maîtresse - en huidige vrouw - Judith Nathan in de watten te leggen.

Giuliani reisde op kosten van de stadsdiensten herhaaldelijk naar het mondaine Southampton om Nathan te zien. Undercoveragenten moesten Nathan door heel New York rijden, ook wanneer Giuliani zelf niet eens in de buurt was. Ook haar vriendinnen kregen gratis lifts in politieauto's. Naar verluidt moesten twee politiedetectives op een gegeven moment zelfs met Nathans hond gaan wandelen.

Een en ander doet spontaan denken aan de buitenechtelijk affaires van Giulianiprotégé en ex-New-Yorkse politiecommissaris Bernard Kerik. Die gebruikte in de nasleep van 9/11 een appartement vlak bij Ground Zero, dat eigenlijk bedoeld was als uitpufplek voor de reddingswerkers, als liefdesnest voor zijn affaire met uitgeefster Judith Regan.

Kerik werd eind 2004 op voorspraak van Giuliani door president Bush genomineerd als minister van Homeland Security. Hij moest zijn kandidatuur intrekken toen bleek dat hij er een huishoudster op na hield die illegaal in de VS was.

Dat was echter slechts het begin van Keriks problemen. Begin vorige maand werd hij in staat van beschuldiging gesteld voor fraude. Even later spande zijn ex-maîtresse Judith Regan een proces aan tegen News Corp., het media-imperium van Rupert Murdoch, waarin ze 100 miljoen dollar schadevergoeding vraagt voor haar ontslag als uitgeefster bij Foxdochter HarperCollins. Rudy Giuliani is goed bevriend met Roger Ailes, de voorzitter en oprichter van Fox News, Murdochs pro-Republikeinse nieuwszender in de VS. Het was ook Ailes die Regan in de jaren negentig haar eigen programma op Fox News bezorgde.

Een opmerkelijke passage uit het dossier: "Een hoge functionaris in de News Corporation vertelde Regan dat hij geloofde dat zij informatie over Kerik had die Giulinani's presidentiële campagne kon beschadigen. Deze functionaris adviseerde Regan om de politie te liegen en informatie achter te houden over Kerik."

Wat Regan weet, is vooralsnog onbekend. Hoewel Giuliani Bernard Kerik na het Homeland Securitydebacle liet vallen als een baksteen, hebben ze alleszins ook zakelijk nauwe banden met elkaar gehad. Met Kerik-Giuliani LLC, een aan Giuliani partners verbonden beveiligingsfirma, stond hij onder ander in voor de veiligheid in de OxyContinfabrieken.

Giuliani's populariteit is nog steeds grotendeels een bijproduct van zijn optreden op 9/11. Feit is: er zijn aanwijzingen dat Giuliani niet half de terreurexpert is waar de wereld hem sindsdien voor houdt.

Toen hij in 1997 op zoek was naar een plek om het terreurhoofdkwartier van de stad New York te vestigen, besloot hij dat in het World Trade Center te doen. Dat ondanks waarschuwingen van zijn staf dat het daar een al te kwetsbaar doelwit zou zijn. Het WTC was in 1993 namelijk al eens het doelwit van een aanslag geweest.

Op 9/11 kwamen meer dan driehonderd brandweermannen om in de Twin Towers. Zij hoorden het evacuatiebevel niet omdat hun radio's niet werkten. De brandweerlui gebruikten nog steeds de gedateerde analoge radio's die het al bij de WTC-aanslag in 1993 hadden laten afweten.

Onder burgemeester Giuliani waren er begin 2001 weliswaar nieuwe radio's aangekocht, maar die waren al in maart teruggeroepen wegens defecten. Het contract voor die radio's was 33 miljoen waard. Giuliani's stadsbestuur had het rechtstreeks toegewezen aan elektronicafabrikant Motorola zonder dat er ooit aan openbare aanbesteding uitgeschreven werd.

De groep 9/11 Firefighters and Families wierp zich sindsdien op als een van Giuliani's grootste politieke tegenstanders. Zij neemt het niet dat Giuliani 9/11 misbruikt voor politiek gewin en voert campagne tegen de ex-burgemeester in de vroege primarystaten Iowa, New Hampshire, Florida en South Carolina. "Wij willen dat mensen de waarheid kennen over Rudy Giuliani", verklaarde Sally Regenhard, de moeder van een brandweerman die omkwam op 9/11 tegenover het persagentschap AP. "Hij voert campagne als een valse held."

Ook al op basis van zijn status na 9/11 werd Giuliani aangewezen als lid van de Iraq Study Group, de commissie die in 2006 belast werd met het doorlichten van de Amerikaanse militaire inspanning in Irak. Giuliani nam in maart van dat jaar ontslag uit de studiegroep nadat hij alle vergaderingen gemist had. Achteraf bleek dat hij het te druk had met een reeks fundraisers die hem in veertien maanden tijd 11,4 miljoen dollar rijker maakten.

Wat ook uitlekte, was dat commissievoorzitter James Baker Giuliani achter gesloten deuren de wacht aangezegd had: het was óf braaf alle vergaderingen bijwonen, óf eruit geschopt worden en plein publique, óf zelf opstappen.

De Iraq Study Group sprak zich uiteindelijk uit voor een geleidelijke Amerikaanse terugtrekking uit Irak. Rudy Giuliani is tot op de dag van vandaag een van de grootste supporters van president Bush' oorlogspolitiek.

n Giuliani arriveert in Johnston, Iowa op 12 december voor een debat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234