Vrijdag 07/10/2022

Cultuur

De Roma doet (weer) wonderen

Een nieuw dak, geïsoleerde en gerenoveerde gevels, een klimaatinstallatie, nieuwe balkons en 442 nieuwe zetels. Dat alles moet tegen 17 september klaar zijn. Beeld Artur Eranosian
Een nieuw dak, geïsoleerde en gerenoveerde gevels, een klimaatinstallatie, nieuwe balkons en 442 nieuwe zetels. Dat alles moet tegen 17 september klaar zijn.Beeld Artur Eranosian

In 2003 werd de verloederde Borgerhoutse bioscoop De Roma gered door bezieler Paul Schyvens en honderden vrijwilligers. Nu voltrekt zich een tweede wonder: in drie maanden wordt de zaal gerestaureerd. Kostprijs: 2,5 miljoen euro, een half miljoen daarvan komt uit crowdfunding.

Eric Rinckhout

"Wij doen in drie maanden waar anderen een jaar voor nodig hebben", zegt Paul Schyvens, coördinator van volksschouwburg De Roma in Borgerhout. "We zijn dichtgegaan op 21 juni, na een benefiet met Bart Peeters en Raymond van het Groenewoud. Op 17 september gaan we weer open. Dat móét", lacht hij. "Want er zijn al duizend tickets verkocht voor het concert van Dani Klein. Dan zal De Roma van binnen en van buiten grondig gerenoveerd zijn."

"Hoe wij dat doen? Een goede voorbereiding. En volwassen omgaan met iedereen. Wij soigneren ook de arbeiders op onze werf. Ik ben hier zelf elke dag om zeven uur om koffie te zetten. Zij weten ook dat dit een speciaal project is en dat vergroot hun betrokkenheid."

Er wordt dagelijks door zowat zeventig mensen aan De Roma gewerkt: vaak vijftien uur per dag, vanaf 6 uur 's morgens, ook tijdens het bouwverlof. Alleen zo was het mogelijk om in recordtempo een nieuw dak te leggen, de gevels te isoleren en in hun vroegere glorie te restaureren, een klimaatinstallatie te bouwen, en het volledige balkon te vervangen, inclusief 442 zetels.

Voor deze ingrijpende werken (een budget van 2,5 miljoen euro) kon De Roma - een beschermde art-decocinema uit 1928 - een beroep doen op de Vlaamse overheid: Onroerend Erfgoed en Cultuur brachten samen 1,6 miljoen euro in. De Antwerpse Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) zorgde, bovenop de subsidie van 750.000 euro, voor een investering van 105.000 euro, en provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) staat garant voor 100.000 euro per jaar tot 2019. De Roma bracht zelf meer dan een half miljoen euro bijeen door de 'volksinvesteerders': bedrijven en privépersonen. "Zo noemen wij onze vorm van crowdfunding", zegt Schyvens.

De Roma heeft ook zijn oud meubilair verkocht. "We hadden onze 442 oude balkonzetels op de container kunnen gooien", lacht Schyvens, "maar we hebben ze te koop aangeboden. Op de nieuwe zetels kan men dan weer zijn eigen naamplaatje laten aanbrengen. Zo heeft ons balkon 70.000 euro opgebracht. Op de Open Monumentendag zijn er nog tachtig stoelen te koop." De nieuwe ledverlichting, 1.400 lichtjes vervangen de oude gloeilampen, is dan weer gesponsord door het Antwerps Havenbedrijf.

Maar De Roma zou niets zijn zonder zijn vrijwilligers. "Vijftig zijn er mee komen afbreken", vertelt Paul Schyvens. "Vier vrijwilligers komen mee de nieuwe balkonstoelen installeren. Zo hebben we die prijs kunnen drukken."

Zopas heeft Schyvens voor zijn onverdroten inzet de Humanitasprijs van de provincie Antwerpen gekregen. "De 7.500 euro van die prijs heb ik meteen aan De Roma geschonken."

De Roma doet mee aan Open Monumentendag op 13 september. De zaal heropent op 17/9, deroma.be en steunderoma.nu.

De arbeiders werken ook tijdens het bouwverlof door. Beeld Artur Eranosian
De arbeiders werken ook tijdens het bouwverlof door.Beeld Artur Eranosian
null Beeld Artur Eranosian
Beeld Artur Eranosian
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234