Zaterdag 13/08/2022

De smaak van Confituur

Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert de eerste woensdag van de maand een aantal tips. Deze Boekenbeursweek de vruchten voor november.

Ditmaal spotten de boekhandels van Confituur twintig titels die volgens hen bij de toppers van de huidige boekenproductie horen. Geen top twintig maar interessante tips, zowel fictie als non- fictie, die het verdienen om bestsellers te worden. Naast in de lokale boekhandels zijn deze titels ook te vinden op de stand van Confituur en De Morgen op de Boekenbeurs.

Frank Westerman

Stikvallei

De Bezige Bij, 19,90 euro

Frank Westerman schrijft non-fictie met het elan van een van onze beste romanschrijvers. In Stikvallei ontrafelt hij een raadselachtig mysterie dat in augustus 1986 plaatsvond in een vallei in Kameroen: op een augustusavond stierf daar opeens alle leven uit: vogels, kippen, bavianen, alsook 1.746 mensen. Hij belicht deze massale sterfte in een haast thrillerachtig verhaal, meermaals legt hij een andere laag van de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt.

Annemarie Estor & Lies Van Gasse

Het boek Hauser

Wereldbibliotheek, 24,90 euro

Een jongen vertrekt uit een huis. Hij kent niemand, kan niet praten en begint aan een reis door een wereld die hij niet begrijpt. Wie is hij? Wat wil hij en waar gaat hij heen? Annemarie Estor en Lies Van Gasse schreven en tekenden zich via prentbriefkaarten die ze elkaar vier jaar lang stuurden, langzaam een weg in het leven van Kaspar Hauser. Het resultaat is een fantastisch beeldverhaal dat je niet meer loslaat.

Carmien Michels

We zijn water

De Bezige Bij, Antwerpen, 19.99 euro

Mooi debuut, waarvan niet alleen de titel en het openingscitaat verwijzen naar de cultschrijver

David Foster Wallace. Het verhaal van zeven individuen, wier levens elkaar kruisen, waarbij slechts een van hen een onheil ziet naderen. De betreurde Thomas Blondeau prees het boek als volgt aan: "Carmien Michels toont zich een subtiele chroniqueur van de waanzin van alledag."

Shamisa Debroey

Verdwaald

Oog & Blik / De Bezige Bij, 24,90 euro

Eigenzinnig, semi-autobiografisch stripverhaal over een gebroken familie en een verloren jeugd. Een jong vrouw, wachtend in een café op een bezoeker die nooit zal komen, blikt terug op haar verleden: opgroeiend bij haar grootouders kende ze een bezige moeder die vaak naar Afrika moest, waardoor ze geen tijd had voor haar kinderen, en een vader die onbekend bleef maar haar elke verjaardag een levende vis stuurde.

Alice Munro

De liefde van een goede vrouw

Colibri / De Geus, 12,50 euro

Een verzameling van de beste verhalen van de Nobelprijswinnares, in een fraai vormgegeven, goedkope pocket. De bundel bevat zes verhalen die op zich de impact hebben van een roman, waarin telkens gewone meisjes of vrouwen, altijd op een keerpunt in hun leven, en hun dagelijkse besognes centraal staan.

Joep à Campo

Tango - Lied van Buenos Aires

Uitgeverij ArtScape-Arte Vista, 29,80 euro

Voor alle tangoliefhebbers is er nu dit prachtige, mooi geïllustreerde boek: een tweetalige uitgave van ruim honderdzestig tangoliederen, Spaanse tekst en Nederlandse vertaling overzichtelijk naast elkaar. Met een inleiding over de betekenis en ontwikkeling van de tango en toelichtingen die de belevingswereld van dichters en dansers duiden en toegankelijk maken.

Raymond Carver

Kathedraal

De Bezige Bij, 24,90 euro

Raymond Carver (1938-1988) was de meester van het korte verhaal. Hij schreef koele, onopgesmukte verhalen, oefeningen in 'minimalisme met een menselijk gezicht', vaak over teleurgestelde mensen voor wie het leven weinig mededogen kent. Kathedraal is een verpletterende verhalenbundel, de twaalf verhalen behoren tot de meest authentieke van Carver. Na Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft en Beginners is dit reeds de derde bundel van Carver in de superbe literaire reeks De Bij Klassieken.

Wannes Van de Velde

Groot liedboek

Van Halewyck, 39,50 euro

Het definitieve Wannesboek. Het volledige repertoire van 'de jongen van de oude stad die zanger is geworden', teksten en muziekpartituren, gebundeld in een groots, mooi gebonden boek.

Simon Carmiggelt

Gedundrukt

Van Oorschot, 24,90 euro

Voor wie het nog niet weet of domweg vergat: Carmiggelt was een literaire reus in een journalistenjas. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag verscheen bij Van Oorschot een selectie van honderd van zijn mooiste verhalen, geschreven tussen 1938 en 1980. Gedundrukt is een uitmuntend verzorgd boekje, een juweel van een uitgave, een heerlijke hommage aan 'de Nederlandse Tsjechov'.

Bohumil Hrabal

Verpletterende schoonheid

Prometheus, 19,95 euro

In deze bundeling werden drie van zijn mooiste romans samengebracht: Zwaarbewaakte treinen, Ik heb de koning van Engeland bediend en Al te luide eenzaamheid. Bohumil Hrabal zou volgend jaar honderd worden. "Hij belichaamde als geen ander Praag. Hij paart volkse humor aan barokke verbeelding", schreef Milan Kundera. Zijn werk toont op vernuftige wijze het surrealistische en fantastische element in ons leven, het zit vol ironische verdraaiingen en absurdistische uitvergrotingen.

Colm Toibin

Het testament van Maria

De Geus, 14,95 euro

Jezus was háár zoon, niet zomaar de zoon van God. Met ingehouden woede, maar ook met veel tederheid, vertelt Maria jaren na de dood van haar zoon haar versie van de feiten in een poging de mythe te doorprikken. Het is een beklijvend testament waarin ze niet alleen met de omstandigheden van zijn dood, maar vooral met het eigen verlies en ondraaglijke gemis in het reine tracht te komen.

Christophe Van Gerrewey

Op de hoogte

De Bezige Bij Antwerpen, 17,99 euro

Als winnaar van de debuutprijs krijgt dit overtuigend, maar helaas wat onderbelicht gebleven debuut van vorig jaar hopelijk een tweede adem. Op de hoogte is een met bravoure geschreven verhaal over de tegenstrijdigheden van de moderne liefde, alsook volgens het NRC Handelsblad: "een noodkreet over een door commercie en platte scoringsdrift in het slop geraakte literatuur".

Katie Roiphe

Lof van het rommelige leven

De Bezige Bij, 22,90 euro

Ergens onderweg hebben we afgeleerd om van het leven te genieten. In deze heerlijke verzameling van cultuurkritische essays en autobiografische verhalen ontleedt Katie Roiphe haarscherp en met veel humor onze hedendaagse mores en hoe die ons dreigen te herleiden tot gezondheidsfreaks, regelneven, Facebookslaafjes en aanhangers van een nieuw soort preutsheid. Een geestige lofzang op het chaotische leven!

M. Agejev

Roman met cocaïne

Van Gennep, 18,90 euro

Genadeloos en scherpzinnig ontleedt de middelbare scholier Vadim Maslennikov het leven in Moskou ten tijde van de Russische Revolutie: zijn leven op school, zijn vrienden, zijn eerste ervaringen met vrouwen. De illusieloze Vadim neemt uiteindelijk zijn toevlucht tot cocaïne en komt terecht in een paradijselijke hel. Dit indrukwekkende en fascinerende relaas van een verslaving verscheen voor het eerst in 1934 en werd nu opnieuw vertaald.

Ineke Riem

Zeven pogingen om een geliefde te wekken

De Arbeiderspers, 18,90 euro

Wanneer Lioba, een ambitieus en kunstzinnig meisje, op een dag bewusteloos wordt aangetroffen, gonst het Zuid-Hollandse dorpje Oudering van de geruchten. Diverse dorpsgenoten dienen zich aan in een poging om Lioba te bevrijden uit haar mysterieuze slaap. De jury van De Bronzen Uil 2013 was onder de indruk van het opvallende taalgebruik en de stilistische veelzijdigheid van dit bekroonde debuut, dat prikkelt in zijn raadselachtigheid.

Geert Colpaert

Het boek der ontwenning

Van Halewyck, 24,95 euro

Een turf van een debuut, meer dan 750 voortdenderende pagina's. Een onmogelijk samen te vatten verhaal over de Ontwenners uit de 'Afdeling der Verdwazing' in hun psychiatrische instelling. Wanneer een nieuwe therapeut hen aan het tekenen zet, kerft hun potlood onverwacht diep in hun ziel.

Christophe Vekeman

Marie

De Arbeiderspers, 17,95 euro

Sinds Marie, het liefste meisje van de wereld, er niet meer is, slijt 'de dokter' zijn dagen in een toestand van diepe rouw. Ondertussen gaat in Abraham, een piepklein dorpje in een desolaat moerasgebied, het leven verder. En dat leven blijkt voor maar weinig mensen veel goeds in petto te hebben. Intrigerende roman over rouwen en de verpletterende kracht van de liefde, met de allures van een Quentin Tarantinofilm.

Wouter Deprez

Kies

Lannoo, 10 euro

Wouter Deprez brengt op zijn eigen, onnavolgbare manier - het midden houdend tussen cabaret en filosofisch discours - een innerlijke monoloog over onze verslaving aan keuzes en de opwinding van de mogelijkheid.

Douwe Draaisma

De dromenwever

Historische Uitgeverij, 25 euro

Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Betekenen dromen iets? Met een grote kennis van het neurofysiologische onderzoek betreedt hoogleraar psychologie Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek.

Benno Barnard

Dagboek van een landjonker

Atlas Contact, 24,95 euro

Impressies, reisverslagen, sentimenten en ideeën die Benno Barnard in de loop van vijf jaar bijeen schreef. Tintelend en trefzeker geformuleerd, zoals het een meesterstilist betaamt, vaak verrassend openhartig, soms confronterend en zelfs tegenstrijdig, waardoor het geheel een mooie kijk geeft op de schrijvende mens Barnard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234