De smaak van Confituur
Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert de eerste woensdag van de maand een aantal tips. Deze Boekenbeursweek de vruchten voor november.
Ditmaal spotten de boekhandels van Confituur twintig titels die volgens hen bij de toppers van de huidige boekenproductie horen. Geen top twintig maar interessante tips, zowel fictie als non- fictie, die het verdienen om bestsellers te worden. Naast in de lokale boekhandels zijn deze titels ook te vinden op de stand van Confituur en De Morgen op de Boekenbeurs.
Frank Westerman
Stikvallei
De Bezige Bij, 19,90 euro
Frank Westerman schrijft non-fictie met het elan van een van onze beste romanschrijvers. In Stikvallei ontrafelt hij een raadselachtig mysterie dat in augustus 1986 plaatsvond in een vallei in Kameroen: op een augustusavond stierf daar opeens alle leven uit: vogels, kippen, bavianen, alsook 1.746 mensen. Hij belicht deze massale sterfte in een haast thrillerachtig verhaal, meermaals legt hij een andere laag van de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt.
Annemarie Estor & Lies Van Gasse
Het boek Hauser
Wereldbibliotheek, 24,90 euro
Een jongen vertrekt uit een huis. Hij kent niemand, kan niet praten en begint aan een reis door een wereld die hij niet begrijpt. Wie is hij? Wat wil hij en waar gaat hij heen? Annemarie Estor en Lies Van Gasse schreven en tekenden zich via prentbriefkaarten die ze elkaar vier jaar lang stuurden, langzaam een weg in het leven van Kaspar Hauser. Het resultaat is een fantastisch beeldverhaal dat je niet meer loslaat.
Carmien Michels
We zijn water
De Bezige Bij, Antwerpen, 19.99 euro
Mooi debuut, waarvan niet alleen de titel en het openingscitaat verwijzen naar de cultschrijver
David Foster Wallace. Het verhaal van zeven individuen, wier levens elkaar kruisen, waarbij slechts een van hen een onheil ziet naderen. De betreurde Thomas Blondeau prees het boek als volgt aan: "Carmien Michels toont zich een subtiele chroniqueur van de waanzin van alledag."
Shamisa Debroey
Verdwaald
Oog & Blik / De Bezige Bij, 24,90 euro
Eigenzinnig, semi-autobiografisch stripverhaal over een gebroken familie en een verloren jeugd. Een jong vrouw, wachtend in een café op een bezoeker die nooit zal komen, blikt terug op haar verleden: opgroeiend bij haar grootouders kende ze een bezige moeder die vaak naar Afrika moest, waardoor ze geen tijd had voor haar kinderen, en een vader die onbekend bleef maar haar elke verjaardag een levende vis stuurde.
Alice Munro
De liefde van een goede vrouw
Colibri / De Geus, 12,50 euro
Een verzameling van de beste verhalen van de Nobelprijswinnares, in een fraai vormgegeven, goedkope pocket. De bundel bevat zes verhalen die op zich de impact hebben van een roman, waarin telkens gewone meisjes of vrouwen, altijd op een keerpunt in hun leven, en hun dagelijkse besognes centraal staan.
Joep à Campo
Tango - Lied van Buenos Aires
Uitgeverij ArtScape-Arte Vista, 29,80 euro
Voor alle tangoliefhebbers is er nu dit prachtige, mooi geïllustreerde boek: een tweetalige uitgave van ruim honderdzestig tangoliederen, Spaanse tekst en Nederlandse vertaling overzichtelijk naast elkaar. Met een inleiding over de betekenis en ontwikkeling van de tango en toelichtingen die de belevingswereld van dichters en dansers duiden en toegankelijk maken.
Raymond Carver
Kathedraal
De Bezige Bij, 24,90 euro
Raymond Carver (1938-1988) was de meester van het korte verhaal. Hij schreef koele, onopgesmukte verhalen, oefeningen in 'minimalisme met een menselijk gezicht', vaak over teleurgestelde mensen voor wie het leven weinig mededogen kent. Kathedraal is een verpletterende verhalenbundel, de twaalf verhalen behoren tot de meest authentieke van Carver. Na Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft en Beginners is dit reeds de derde bundel van Carver in de superbe literaire reeks De Bij Klassieken.
Wannes Van de Velde
Groot liedboek
Van Halewyck, 39,50 euro
Het definitieve Wannesboek. Het volledige repertoire van 'de jongen van de oude stad die zanger is geworden', teksten en muziekpartituren, gebundeld in een groots, mooi gebonden boek.
Simon Carmiggelt
Gedundrukt
Van Oorschot, 24,90 euro
Voor wie het nog niet weet of domweg vergat: Carmiggelt was een literaire reus in een journalistenjas. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag verscheen bij Van Oorschot een selectie van honderd van zijn mooiste verhalen, geschreven tussen 1938 en 1980. Gedundrukt is een uitmuntend verzorgd boekje, een juweel van een uitgave, een heerlijke hommage aan 'de Nederlandse Tsjechov'.
Bohumil Hrabal
Verpletterende schoonheid
Prometheus, 19,95 euro
In deze bundeling werden drie van zijn mooiste romans samengebracht: Zwaarbewaakte treinen, Ik heb de koning van Engeland bediend en Al te luide eenzaamheid. Bohumil Hrabal zou volgend jaar honderd worden. "Hij belichaamde als geen ander Praag. Hij paart volkse humor aan barokke verbeelding", schreef Milan Kundera. Zijn werk toont op vernuftige wijze het surrealistische en fantastische element in ons leven, het zit vol ironische verdraaiingen en absurdistische uitvergrotingen.
Colm Toibin
Het testament van Maria
De Geus, 14,95 euro
Jezus was háár zoon, niet zomaar de zoon van God. Met ingehouden woede, maar ook met veel tederheid, vertelt Maria jaren na de dood van haar zoon haar versie van de feiten in een poging de mythe te doorprikken. Het is een beklijvend testament waarin ze niet alleen met de omstandigheden van zijn dood, maar vooral met het eigen verlies en ondraaglijke gemis in het reine tracht te komen.
Christophe Van Gerrewey
Op de hoogte
De Bezige Bij Antwerpen, 17,99 euro
Als winnaar van de debuutprijs krijgt dit overtuigend, maar helaas wat onderbelicht gebleven debuut van vorig jaar hopelijk een tweede adem. Op de hoogte is een met bravoure geschreven verhaal over de tegenstrijdigheden van de moderne liefde, alsook volgens het NRC Handelsblad: "een noodkreet over een door commercie en platte scoringsdrift in het slop geraakte literatuur".
Katie Roiphe
Lof van het rommelige leven
De Bezige Bij, 22,90 euro
Ergens onderweg hebben we afgeleerd om van het leven te genieten. In deze heerlijke verzameling van cultuurkritische essays en autobiografische verhalen ontleedt Katie Roiphe haarscherp en met veel humor onze hedendaagse mores en hoe die ons dreigen te herleiden tot gezondheidsfreaks, regelneven, Facebookslaafjes en aanhangers van een nieuw soort preutsheid. Een geestige lofzang op het chaotische leven!
M. Agejev
Roman met cocaïne
Van Gennep, 18,90 euro
Genadeloos en scherpzinnig ontleedt de middelbare scholier Vadim Maslennikov het leven in Moskou ten tijde van de Russische Revolutie: zijn leven op school, zijn vrienden, zijn eerste ervaringen met vrouwen. De illusieloze Vadim neemt uiteindelijk zijn toevlucht tot cocaïne en komt terecht in een paradijselijke hel. Dit indrukwekkende en fascinerende relaas van een verslaving verscheen voor het eerst in 1934 en werd nu opnieuw vertaald.
Ineke Riem
Zeven pogingen om een geliefde te wekken
De Arbeiderspers, 18,90 euro
Wanneer Lioba, een ambitieus en kunstzinnig meisje, op een dag bewusteloos wordt aangetroffen, gonst het Zuid-Hollandse dorpje Oudering van de geruchten. Diverse dorpsgenoten dienen zich aan in een poging om Lioba te bevrijden uit haar mysterieuze slaap. De jury van De Bronzen Uil 2013 was onder de indruk van het opvallende taalgebruik en de stilistische veelzijdigheid van dit bekroonde debuut, dat prikkelt in zijn raadselachtigheid.
Geert Colpaert
Het boek der ontwenning
Van Halewyck, 24,95 euro
Een turf van een debuut, meer dan 750 voortdenderende pagina's. Een onmogelijk samen te vatten verhaal over de Ontwenners uit de 'Afdeling der Verdwazing' in hun psychiatrische instelling. Wanneer een nieuwe therapeut hen aan het tekenen zet, kerft hun potlood onverwacht diep in hun ziel.
Christophe Vekeman
Marie
De Arbeiderspers, 17,95 euro
Sinds Marie, het liefste meisje van de wereld, er niet meer is, slijt 'de dokter' zijn dagen in een toestand van diepe rouw. Ondertussen gaat in Abraham, een piepklein dorpje in een desolaat moerasgebied, het leven verder. En dat leven blijkt voor maar weinig mensen veel goeds in petto te hebben. Intrigerende roman over rouwen en de verpletterende kracht van de liefde, met de allures van een Quentin Tarantinofilm.
Wouter Deprez
Kies
Lannoo, 10 euro
Wouter Deprez brengt op zijn eigen, onnavolgbare manier - het midden houdend tussen cabaret en filosofisch discours - een innerlijke monoloog over onze verslaving aan keuzes en de opwinding van de mogelijkheid.
Douwe Draaisma
De dromenwever
Historische Uitgeverij, 25 euro
Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Betekenen dromen iets? Met een grote kennis van het neurofysiologische onderzoek betreedt hoogleraar psychologie Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek.
Benno Barnard
Dagboek van een landjonker
Atlas Contact, 24,95 euro
Impressies, reisverslagen, sentimenten en ideeën die Benno Barnard in de loop van vijf jaar bijeen schreef. Tintelend en trefzeker geformuleerd, zoals het een meesterstilist betaamt, vaak verrassend openhartig, soms confronterend en zelfs tegenstrijdig, waardoor het geheel een mooie kijk geeft op de schrijvende mens Barnard.