Zondag 02/10/2022

Verkiezingen VS

De trucs die Republikeinen gebruiken om stemmen moeilijk te maken

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Florida, traditioneel altijd al een moeilijk geval, is niet de enige staat met een chaotische stembusslag en trucs van de Republikeinen om de stembusgang te hinderen. Ook in Ohio en Pennsylvania laten de Republikeinen zich van hun kleinste kant zien. Gelijkaardige berichten over Democraten zijn er vooralsnog niet.

Elke De Pourcq

In Ohio deden de Republikeinen hun best de kans om vroeg te stemmen zo veel mogelijk te beperken. In 2004 voerden ze al met succes een vermindering van het aantal 'vroegstemweekends' door: van 5 in 2008 naar ééntje in 2012. Dat is een deel van de verklaring waarom de wachttijden ook in Ohio enorm opliepen.

Militairen
Republikeins senator Jon Husted probeerde ook dat weekend nog af te pakken door een voorstel in te dienen om vroeg stemmen enkel mogelijk te maken voor militairen. Obama vocht dit voorstel met succes aan voor het federaal hof. Husted ging in beroep tot bij het Hooggerechtshof

Waarom? Omdat vroeg stemmers traditioneel eerder democratisch stemmen. Obama staat sterker bij arme mensen, net degene zonder auto of met drie jobs die zich op de verkiezingsdag moeilijk kunnen vrijmaken.

Identificatie
Alsof dat niet voldoende is, veranderde Husted ook nog het stemsysteem in Ohio: de stemmer moet nu zelf de identificiatie op het stembiljet invullen in plaats van de stembusmedewerker. Als het invullen een fout bevat, wordt de stem niet meegeteld. Het spreekt voor zich dat alweer de armeren en minder geletterden door deze maatregel benadeeld zijn.

Als Ohio een 'close call' blijkt, kan dat leiden tot een juridische veldslag. Er werd een spoedprocedure ingediend, maar de rechter zal maar woensdagochtend, dus na de stembusslag, naar de argumenten van beide partijen luisteren.


In Pennsylvania gaat het nog een stapje verder: daar beschuldigt een mensenrechtengroepering de plaatselijke Republikeinen van racisme. Onder het motto om stemfraude tegen te gaan, zijn disproportioneel veel waarnemers afgestuurd op traditioneel 'zwarte' counties.

"Het vreemde is dat er geen geschiedenis van fraude is in de 59 stembuslocaties. We vrezen dat ze eruit gepikt zijn om raciale redenen."


In Florida
was de rebel Republikeins gouverneur Rick Scott, die weigerde om de vervroegde stemgang te verlengen ondanks rijen met wachttijden tot 8 uur. De Democraten startten daardoor een spoedprocedure. De voorgangers van Scott, Jeb Bush en Charlie Crist, verlengden de vroege stemming nochtans wel. Maar Scott wijst het af wegens 'onverdedigbaar' en 'gewetenloos'.

Het personeel van de stembureaus doet zijn best om rond de beslissing van de gouverneur te werken. In Miami-Dade werd de laatste stem om 1 uur 's nachts geregistreerd. Toen de (eveneens Republikeinse burgemeester) de stembureaus liet sluiten, toen nog 180 mensen stonden te wachten, ontaardde het net niet in geweld. Het stemmen werd uiteindelijk hervat, nadat de stemmers weigerden op te stappen en luid scandeerden 'Laat ons stemmen'.

Niets geleerd uit het verleden
Florida is van cruciaal belang in de verkiezingen. Het is traditioneel een swing state, wat betekent dat de verdeling Republikeinen versus Democraten er rond de 50 procent bedraagt. De ene keer wint een Republikein, de andere keer een Democraat. In 2004, bij de herverkiezing van George W. Bush, leidde dit al tot gedeeltelijke hertellingen toen bleek dat de Democraten het meest stemmen hadden maar Bush het meest kiesmannen bleek te verzamelen.

Samen met Ohio, is Florida dan ook de staat die het meest in het oog wordt gehouden. Maar het blijkt dat ze nog niet echt hebben geleerd uit het verleden. Om het met een boutade te zeggen: "Florida doet alles wat het kan doen om het nieuwe Florida te worden", dixit Rick Hasen op ElectionLawblog.org.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234