tour de france
De vijf snelste spurts uit de Tour (en er is een Belg bij)
Voor het eerst deze Tour zette ASO vol in op data. Met behulp van Dimension Data en een zogenaamde tracker onder het zadel van alle renners kregen de wielerfans een andere kijk op het grote sportevenement. Zo konden de liefhebbers op de website van Dimension Data hun favoriete renner op de voet volgen tijdens de rit. Vandaag werden de cijfers van drie weken Tour gepubliceerd. Met een verrassende statistiek voor Thomas De Gendt.
Snelste spurt: 1) John Degenkolb met 78,48 km/u
André Greipel was in deze Ronde van Frankrijk de spurtkoning van dienst, maar de hoogst gemeten snelheid in een sprint staat niet op naam van de Duitse 'Gorilla'. Zijn landgenoot John Degenkolb haalde in de vijfde etappe een waanzinnige snelheid van 78,48 km/u.
Snelste spurt: 2) André Greipel met 76,46 km/u
De eerste stek in dit klassement mag dan voor Degenkolb zijn, André Greipel prijkt wel op de tweede plaats met een snelheid van 76,46 km/u. Dat weer ook hier gemeten tijdens een tussenspurt. In de achtste etappe naar de Mur-de-Bretagne geraakte Greipel op toerental in Gare de Moncontour.
Snelste spurt: 3) Peter Sagan met 75,13 km/u
Peter Sagan mag het podium vervolledigen. De excentrieke renner van Tinkoff-Saxo klokte af op 75,13 km/u tijdens de tussenspurt in de zevende rit naar Fougères. Na 65,5 kilometer koers kwam de motor van de latere groenetruiwinnaar helemaal op gang in Argentan. Op het einde van de rit moest de renner van Tinkoff-Saxo Mark Cavendish wel laten voorgaan. De 'Manx Express' boekte in Fougères zijn eerste en enige ritzege.
Snelste spurt: 4) John Degenkolb met 64,67 km/u
John Degenkolb verschijnt al voor de tweede keer in dit lijstje. Naast de eerste stek kaapt hij ook plek nummer vier weg voor de ogen van de andere rasspurters. Opvallend: hoe later in de Tour, hoe lager de hoogst gemeten snelheid in de spurt ligt (met uitzondering van rit acht waarin Greipel sneller reed dan Sagan in rit zeven). Logisch ook aangezien de Tour op het einde haar climax kende met de vele bergritten in de Pyreneeën en de Alpen. In de tiende etappe reed Degenkolb in de tussenspurt in Trois-Villes aan 64,67 km/u.
Snelste spurt: 5) Thomas De Gendt met 62,96 km/u
Een heel verrassende naam in dit rijtje is die van Thomas De Gendt. De 'marathonaanvaller', die met 679 kilometer het meeste op kop reed in de 102de Tour de France, trok ook in de achttiende etappe in de aanval. Hij maakte in de tussenspurt in Rioupéroux van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen uit een omvangrijke kopgroep. Maar niet zonder eerst de volle buit mee te graaien. Interessant: hier pakte Peter Sagan voor de eerste keer, in de achttiende rit, geen enkel punt voor de groene trui. De Gendt zette een snelheid van 62,96 km/u neer. Uiteindelijk werd hij wel gegrepen en soleerde Bardet in Saint-Jean-de-Maurienne naar de zege.
Gemiddelde snelheden
Het peloton haalde vaak tijdens de etappes gemiddelde snelheden om van te duizelen. Vooral in het eerste wedstrijduur was het meestal koersen in zesde versnelling. Heel wat renners trachtten weg te geraken uit het peloton, maar daar lieten ze dat niet altijd zomaar gebeuren. De hoogst gemiddelde gemeten snelheid werd uiteraard gemeten tijdens de openingstijdrit in Utrecht. Maar liefst 55,45 km/u, weliswaar over een parcours van 13,8 kilometer.
De totale gemiddelde snelheid van de hele Ronde van Frankrijk bedraagt 38,34 km/u terwijl de laagst gemeten gemiddelde snelheid gemeten werd tijdens de 19de etappe (28,94 km/u). Niet moeilijk met vier beklimmingen naar La Toussuire.
De renners overbrugden overigens 59,556 hoogtemeters in 58 gecategoriseerde klimmen - dat is circa 6,7 keer de Mount Everest.
Vijf klimmen met laagst gemeten gemiddelde snelheid
Over naar de bergen dan. Dimension Data hield ook de gemiddeldes tijdens de beklimmingen nauw in het oog. Op de Côte de la Croix Neuve werd het laagste gemiddelde gemeten. Daar trachtte Nairo Quintana de gele trui Chris Froome in verlegenheid te brengen. Het mocht echter niet baten, want Froome haakte zijn wagonnetje aan de Colombiaanse berggeit om uiteindelijk afstand te nemen in de spurt. Opvallend: op Plateau de Beille werd met een gemiddelde van 15,8 km/u redelijk snel gekoerst. Nochtans een beklimming buiten categorie.
° 15,52 km/u Côte de la Croix Neuve | Etappe 14 (3 kilometer, tweede categorie, gemiddeld 10,3 procent);
° 15,84 km/u Alpe d'Huez | Etappe 20 (13,8 kilometer, buiten categorie, gemiddeld 8,1 procent);
° 16,21 km/u La Pierre-Saint-Martin | Etappe 10 (15,3 kilometer, buitencategorie, gemiddeld 7,4 procent);
° 16,49 km/u Plateau de Beille | Etappe 12 (15,8 kilometer, buiten categorie, gemiddeld 7,9 procent);
° 16,76 km/u Lacets de Montvernier | Etappe 18 (3,4 kilometer, tweede categorie, gemiddeld 8,2 procent).
Hamburgers
Om af te sluiten trakteren we u nog op een grappig feitje. Het Dimension Data-analyticsteam berekende dat in de Tour de France de renners gezamenlijk ongeveer 23.940.000 kilocalorieën hebben verbrand. Goed voor zo'n 85.807 hamburgers. Een ezelsbruggetje naar Michael Valgren. De renner van Tinkoff-Saxo trakteerde zichzelf tijdens de tweede rustdag op een verfrissend ijsje in hamburgerketen McDonalds. Drie dagen later moest de helper van Alberto Contador echter opgeven tijdens de 19de rit.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Michael Valgren and Michael Rogers eats at McDonalds on the second rest day #tdf2015 #jptouren #tdfdk pic.twitter.com/VsyqcWPlc8
— Daniel Winther (@DWinther) 20 juli 2015