Dinsdag 09/08/2022

De voorvechtster van vrouwenrechten werd een Jodenhater

Het curriculum van lijsttrekker Krisztina Morvai - volgende week wordt ze 46 - is redelijk atypisch voor een lid van de partij die ze nu gaat vertegenwoordigen. Ze is in eigen land een bekende juriste die aan de Apaczai Csere Janos-hogeschool en de Eötvös Lorand-universiteit van Boedapest studeerde. Ze werd voorgedagen om rechter in Hongarije te worden, maar verkoos universiteitsprofessor te worden.In 1989, na de val van het IJzeren Gordijn, kreeg zij als allereerste Hongaarse een studiebeurs van de Britse regering. Ze mocht die in ontvangst nemen van niemand minder dan de toenmalige premier, Margaret Thatcher. Ze trok met de beurs naar het beroemde Kings College in Londen, waar ze cum laude in de rechten promoveerde en uiteraard uitstekend Engels leerde. In het academiejaar 1993-94 doceerde ze in de Verenigde Staten aan de University of Wisconsin in Madison. Ze specialiseerde zich in strafrecht en viel enigszins op met studies over rechten van slachtoffers in criminele procedures, abortuswetgeving, rechten van hiv-positieven, kindermisbruik en discriminatie en geweld binnen het gezin. Morvai schreef ook het boek Terror a csaladban (Terreur binnen het gezin), dat voor ophef zorgde binnen de Hongaarse machomaatschappij. Van 2003 tot 2006 werkte ze voor de Verenigde Naties, waar ze zich bezighield met vrouwenrechten en ze heeft zelfs een prijs gekregen van het Internationale Rode Kruis voor haar inzet in de strijd tegen aids.Bij de VN maakte ze naam met een studie over de mensenrechten van Arabische vrouwen in Israël en de vaststelling dat de “Joodse staat Palestijnse vrouwen onmenselijke leefomstandigheden opdwingt”. Het leverde haar in 2005 een klacht op van de Israëlische regering en dat had wellicht invloed op haar denken. Ze verloor haar hoge job bij het Vrouwencomité van de VN en dat gebeurde volgens haar onder druk van Israël, waar ze helemaal van overtuigd geraakte toen haar zitje werd ingenomen door een Hongaarse van Joodse origine. Morvai beschreef haar opvolgster, Andrea Petö, meteen als “een bekende zionistische activiste”.

Jubel over dode Israëli’s

Maar haar tegenstanders in eigen land reageerden enigszins anders toen bekend werd dat ze de lijst van Jobbik zou trekken. Ze probeerden haar politiek te treffen door rond te strooien dat ze met haar verdediging van Arabische vrouwen alleen maar de aandacht wilde afleiden van het feit dat ze met een Jood getrouwd is. Haar man is György Balo, een prominente Hongaarse televisievedette, die inderdaad van Joodse afkomst is. Ze heeft drie dochters met hem, maar woont niet meer met hem samen. Wat ze van Joden denkt, heeft de nieuwe europarlementariër inmiddels zelfs schriftelijk bekend gemaakt. Tijdens de gewelddadige overval van het Israëlische leger op de Gazastrook heeft ze een brief gestuurd naar de Israëlische ambassadeur in Boedapest om hem mee te delen dat ze “gejubeld” heeft over de Israëlische doden tijdens hun confrontaties met Palestijnse militanten. De brief is in de media geraakt, maar veel protest is er niet op gevolgd.Sinds ze enige bekendheid begint te genieten, groeit de controverse rond Morvai. In maart van dit jaar kwam een Duits weekblad met een tot dan onbekende speech van Morvai, die ze in 2008 heeft gehouden. Daarin geeft ze de “liberaal-bolsjevistische zionisten” in haar land de raad om “alvast te gaan nadenken over waarheen ze moeten vluchten om zich te verbergen”.Eerder dit jaar stond er een obscene en antisemitische boodschap op een Hongaarse website met haar naam eronder die besloot met de opmerking: “Wij zullen nu ons land terugnemen.” Dat zorgde toch wel voor de nodige opschudding in Hongarije, maar Krisztina Morvai vond het niet nodig zich van de uitspraak te distantiëren of te zeggen dat haar naam misbruikt werd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234