Dinsdag 05/07/2022

AchtergrondKoningshuis

‘De vraag is nu: hoe gaat koning Filip met zijn halfzus omgaan?’

Delphine Boël mag de naam van Saksen-Coburg dragen.  Beeld EPA
Delphine Boël mag de naam van Saksen-Coburg dragen.Beeld EPA

Delphine Boël mag de naam van haar vader en de titel van prinses dragen. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep van Brussel. Delphine heeft net als haar halfbroer Filip ook recht op een deel van de erfenis van Albert. ‘De vraag is nu: hoe gaat koning Filip met zijn halfzus omgaan?’, zegt royaltywatcher Mario Danneels.

Philippe Ghysens

Het hof van beroep in Brussel heeft sneller dan aangekondigd een arrest geveld in de zaak van Delphine Boël tegen koning Albert, die in 2013 begon. Toen was Boël, die klaagde over het feit dat zij en haar kinderen als paria’s behandeld werden, naar de familierechtbank gestapt om het wettelijke vaderschap van de ondernemer Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

in 2017 beoordeelde de Brusselse familierechtbank het vaderschapsgeding van Delphine Boël als ontvankelijk, maar niet gegrond. Delphine Boël ging daartegen in beroep en het hof van beroep oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan. Begin dit jaar heeft Albert na zo’n DNA-test dan erkend dat hij de biologische vader van Delphine is. Ze werd geboren uit de relatie van het voormalige staatshoofd met Sybille de Selys Longchamps. De 52-jarige kunstenares eiste daarop dat ze ook de naam van haar biologische vader, van Saksen-Coburg, mocht dragen en de titel van prinses zou krijgen. Ze wilde dezelfde voorrechten, titels en hoedanigheden als haar twee broers en zus, zo zei ze. Het hof van beroep geeft Delphine daarin gelijk, bevestigt Alain De Jonge, een van haar advocaten. Het arrest stelt dat zij en haar twee kinderen Joséphine en Oscar de titel van prinses of prins mogen dragen.

Dotatie

In principe kan ze nu ook aanspraak maken op een dotatie, net als haar halfbroer Laurent en haar halfzus Astrid. Maar zo eenvoudig is dat niet, zegt koningshuiskenner professor Herman Matthijs (VUB/UGent). “Eerst en vooral: de titel van prins of prinses kan in ons land niet door een rechtbank worden toegekend. De regering moet daarover een koninklijk besluit maken. De vraag van Delphine zal dus een van de eerste dossiers zijn voor de regering De Croo. Ook een dotatie is niet zo vanzelfsprekend. De regering moet dat voorstellen aan het parlement en daar moet een meerderheid gevonden worden. Zo ver zijn we dus nog lang niet.”

Advocaat Alain De Jonge meent echter dat er wel degelijk al sprake is van “prinses Delphine”. “Er is al een koninklijk besluit, met name van 12 november 2015, dat zegt dat alle kinderen en kleinkinderen van koning Albert de titel van prins of prinses mogen dragen.”

De vraag is hoe het paleis nu met Delphine Boël zal omgaan, zegt royaltykenner Mario Danneels. Beeld Photo News
De vraag is hoe het paleis nu met Delphine Boël zal omgaan, zegt royaltykenner Mario Danneels.Beeld Photo News

Volgens royaltykenner Mario Danneels, die in een boek over koningin Paola in 1999 het bestaan van het buitenechtelijk kind van Albert onthulde, komt er voor Delphine nu een einde aan een lange strijd. “In 2013 had niemand het voor mogelijk gehouden dat ze deze zaak zou winnen. Ze heeft zoveel obstakels moeten overwinnen. Ik hoop dat ze na die slopende jaren rust vindt.”

Het is nu uitkijken naar de reactie van koning Filip, wiens familie plots vier leden – Delphine, haar twee kinderen en haar echtgenoot – rijker is. “Hoe gaat het paleis nu met haar omgaan? Krijgt ze ook een uitnodiging om naar de mis voor de overleden familieden te gaan? Is ze welkom op het kerstconcert? Het wordt een delicate opdracht voor Filip, want ik kan me niet voorstellen dat hij zijn ouders wil confronteren met Delphine tijdens een officiële activiteit”, zegt Danneels.

“Een juridische overwinning zal nooit de liefde van een vader vervangen, maar biedt een gevoel van gerechtigheid, dat nog eens wordt versterkt door het feit dat veel kinderen die dezelfde beproevingen hebben doorstaan, er de kracht in zullen vinden om ze onder ogen te zien”, laten Delphines advocaten nog weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234