Donderdag 06/10/2022

Deel 4 in de reeks over Belgisch water

Aan zee in het bos: de Lilse Bergen

Het is snikheet en de gigantische parking van de Lilse Bergen, die tussen de dennenbomen verscholen ligt, staat tjokvol. We vinden geen plaats, dus rijden we via de camping naar binnen. Fons van Bael is hier sinds '81 directeur, we nemen plaats in zijn bureel voor een korte uitleg. Fons: "Vroeger was dit terrein één groot bos, de put is ontstaan met het aanleggen van de E3-autoweg. Het zand van de put was nodig om die weg te bouwen.

Midden jaren 70 is dan besloten om er een recreatiedomein van te maken. Eerst is er een studie uitgevoerd, waarna er een vzw is opgericht en zo is het project 'Lilse Bergen' in een notendop ontstaan. Het ondiepe gedeelte, waar men nu mag zwemmen, is achteraf uitgegraven, want zover ik weet, was de put overal heel diep. Aan dat ondiepe gedeelte ligt nu een strand, waar de mensen kunnen zonnen. Er is ook een grasgedeelte aan de surfput. Voor de kleinsten hebben we vorig jaar een investering van 3,5 miljoen gedaan. Zij kregen een grote speeltuin rond en zelfs een aantal speeltuigen in het water. Voor hen is er een kleinere vijver met speeleiland en fontein waar ze zich naar hartelust kunnen uitleven. In het diepere gedeelte van de put kun je surfen, waterfietsen, kanovaren en duiken." Voor de bezoekers van de camping of voor groepen zijn er ook nog andere activiteiten. "Maar die zijn wel steeds onder begeleiding, omdat ze te gevaarlijk zijn om alleen uit te oefenen. We beschikken over een terrein waar je een commando- en hoogteparcours kunt afleggen, evenals de klimmuur zijn dat al zwaardere proeven in parastijl, we noemen dit terrein ons avonturenbos. Voor degenen die het liever iets rustiger aan doen zijn er tennis- en volleybalvelden.

Oudere mensen spelen hier petanque of tafeltennis." Op de camping zijn 500 plaatsen van 100 vierkante meter en die zijn op dit moment haast allemaal volzet. Fons: "Ongeveer de helft van de mensen hier op de camping zijn toeristen uit België en Nederland, vooral de regio Antwerpen is hier flink vertegenwoordigd. De andere helft van de bezoekers zijn trekkers op doorreis, ze komen zowat uit heel Europa en blijven maar enkele dagen. We hebben ook onze vaste klanten, zo hebben we een man uit Oostende. Hij komt hier ieder jaar steevast kamperen omdat hij ook eens graag in een bosrijke omgeving vertoeft." Vandaag zijn er wel 5.000 mensen hier, schat Fons. "Als de parking volstaat, dan mogen we het aantal toch wel om en bij de 5.000 vermoeden", zegt hij, "maar ook buiten het seizoen is hier nog wat te beleven. Zo hebben we twee feestzalen, die buiten het seizoen afgehuurd kunnen worden. Het aantal trouwreportages dat hier ooit is gemaakt kan ik in geen boek bijhouden. Veel mensen uit de streek weten dat dit een hele mooie plek is. Je hebt bomen, strand en water, de ideale combinatie voor communie- of trouwfoto's. Veel koppels hebben elkaar hier tijdens een zomerse zwempartij leren kennen, het is ook logisch dat deze plek voor hen een hele speciale betekenis heeft en dat willen ze uiteraard vastleggen op film." We nemen afscheid van Fons, die nog een beetje gaat voortzweten, het is vandaag immers echt geen weer om een directeursplunje, lees hemd en das, te dragen.

Gelukkig lopen we op de camping Karim tegen het lijf, want we weten niet meteen welk pad te volgen, de tenten en caravans staan heerlijk tussen de bomen en het groen, in de verte horen we wel al het gejoel van kinderen. "Als je naar het water wilt, dan volg je me maar", lacht Karim trots, "ik ken de weg! Nu kom ik hier niet zo vaak, maar als kind kwamen wij hier in de zomer kamperen. Vandaar dat ik de weg goed ken. Ik ben net naar het winkeltje op de camping geweest om wat snoep te halen. Willen jullie ook wat of zijn jullie enkel op zoek naar nieuwtjes? Ik wil ook wel journalist worden later!" Karim zwaait en laat ons achter: "Hier is het, daag." We zijn nu uit het bos en het eerste dat ons overvalt is de geur van hamburgers en braadworsten. Degenen die hun frigobox thuislieten zullen niet omkomen van de honger, zoveel is me reeds duidelijk. Naast de worsten op de barbecue, liggen er ook heel veel mensen in de zon te braden, een enkeling zoekt schaduw onder de bomen. De speeltuin is inderdaad volledig nieuw en hypermodern. Een aantal van de tuigen heb ik zelfs nog nergens gezien. Twee jongens in zwemshort staan op de skateboards die vasthangen aan ijzeren boogvormige buizen. Ze houden zich vast aan een staaf en skaten zoals op een ramp. Verder zijn er klimtuigen, schommels en een gigantische hangbrug over het water. Het krioelt hier van de ouders en kinderen. Marianne en Karin zijn al 15 maar staan toch aan te schuiven bij een van de speeltuigen.

"Eigenlijk spelen we niet meer maar dit is wel heel leuk." Karin wijst in de richting van een tuig dat er best ingewikkeld uitziet. Twee staven in de vorm van een driehoek waar je bovenop autobanden plaatsneemt, ze stuiteren op en neer maar draaien tegelijkertijd rond. "We komen meestal met onze ouders of worden hier afgezet, ik vind het hier heel tof, vooral het grote meer om in te zwemmen!", grinnikt Marianne. "Ik ben hier ook eens met een vriendin en haar ouders een weekje komen kamperen. Van alle activiteiten bleef het trampolinespringen, op de reusachtig grote trampolines, voor mij wel de topper!" Voorbij het ondiepe stuk water, waar de allerkleinsten druk in de weer zijn met hun groene plastic krokodillen en zwart-witte orka's, gaan we door een stukje bos naar het strand; We passeren eerst een hamburgertent en een frietkraam en komen terecht in het beachvolleyveld alwaar ik meteen een bal, die met serieuze snelheid - richting mijn neus - aan komt vliegen, moet ontwijken. Op het strand ligt vooral het jongere volkje. De jongens lopen stoer in het water en duiken er na een snelle aanloop in, ze maken daarmee de meisjes, die slechts voorzichtig wat pootjebaden, helemaal nat. Als daar maar geen huwelijksreportages van komen...

Er zijn twee grote complexen waar je op het terras kunt eten en drinken. Er zijn voldoende en nette sanitaire voorzieningen, en ook aan jonge moeders met baby's is gedacht, ze hebben een ruime verzorgingsruimte ter beschikking.

"We zoeken een meisje van drie met de naam Gitte, ze heeft bruin haar, draagt een paarse short en een geel badpak met witte bloemen. Als je haar ziet, gelieve haar naar de reddingspost of de stand van het Rode Kruis te brengen", galmt door de luidsprekers. Achter een van de restaurants bevindt zich het lokaal van het Rode Kruis. Schaafwonden ontsmetten en verloren gelopen kindjes opvangen zijn hier de dagtaak. Op het water circuleert een boot met redders, zodat men alles heel goed in de gaten kan houden. Al na een tiental minuten wordt een kleuter met betraande oogjes en een paarse short binnengedragen, de gelukkige en opgeluchte ouders sluiten haar in hun armen. Gitte is terecht! Ze krijgt de duidelijke instructies om niet meer alleen op stap te gaan. Onderweg naar de skelterbaan, waar ik mijn vaardigheden in het gocartrijden nog wel eens wil testen, wordt mijn aandacht getrokken door een jongetje dat rustig met een appel in de hand op de schommel zit. Terwijl rondom mij haast iedereen met plateaus vol frietjes en hamburgers - het is nu etenstijd - zit, geniet Robin ogenschijnlijk met volle teugen van zijn appel. "Ik ben vandaag hier met papa, die woont in Wechelterzande en dat is vlakbij", zegt hij, terwijl hij me een beetje argwanend aankijkt. "Ik krijg geen ijsje", haalt hij zijn schouders op, "deze appel heeft papa van thuis meegenomen. Vorige keer was ik hier met mijn mama en toen heb ik een pakje friet gekregen. Vandaag hoopte ik dat ik weer frietjes zou krijgen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt, we gaan straks thuis eten, dus ik denk dat een pakje friet er vandaag voor mij niet inzit!

Muriel Kuyps

De Lilse Bergen, Strandweg 6, 2275 Lille-Gierle. Tel: 014/55.79.01 www.lilsebergen.be

info@lilsebergen.be

Route: vanaf de E34 (Antwerpen- Eindhoven) neem je afrit nr. 22 (Gierle-Beerse). Volg de richting- aanwijzers Lilse Bergen.

Tarief: vanaf de paasvakantie tot en met 15 september: onder 6 jaar, gratis / tot 14 jaar, 60 frank / vanaf 14 jaar, 120 frank. Open van 10 uur tot 21 uur.

Buiten het seizoen is de toegang gratis en is het domein open van 10 uur tot 17 uur.

De camping is het hele jaar geopend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234