Religie
Deense koranverbrander is onderweg naar Molenbeek voor actie
De Deense veroordeelde anti-islampoliticus Rasmus Paludan is in Frankrijk opgepakt en het land uitgezet. Paludan plande een koranverbranding aan de Champs-Elysées, die hij vandaag wil herhalen in Molenbeek. Hij zette eerder al Malmö en Kopenhagen in lichterlaaie met zijn acties.
Na de terroristische moord in Frankrijk op leerkracht Samuel Paty en de aanslag in Nice kondigde Paludan op Facebook aan dat hij op 11 november naar Parijs zou afzakken voor een koranverbranding. “Uit medeleven met de Fransen”, stond er.
Rasmus Paludan is de 38-jarige Deens-Zweedse oprichter van de uiterst-rechtse partij Stram Kurs (‘de harde lijn’). De partij haalde in 2019 nipt de kiesdrempel niet. Datzelfde jaar veroordeelde de rechtbank hem voor racisme.
Paludan staat bekend als een agitator. Deze zomer leidden koranverbrandingen in Stockholm en Malmö tot rellen in die steden. Paludan had doelbewust multiculturele wijken uitgekozen voor zijn acties. Nu plande hij iets soortgelijks in Parijs, maar ook in ons land.
Toen vorige maand bleek dat in Sint-Jans-Molenbeek een leerkracht was geschorst na het tonen van een Mohammedcartoon, kondigde Paludan een koranverbranding in Molenbeek aan, daags na die in Parijs.
Gisteren pakte de Franse politie hem echter op bij het verlaten van zijn hotel, nog voor hij de Champs-Elysées kon bereiken. Paludan had een toegangsverbod voor het Frans grondgebied en zou diezelfde avond nog het land worden uitgezet. Aan Deense media vertelt hij dat hij vastbesloten is om zijn actie in Molenbeek toch te laten doorgaan.
Hij had eerder de Belgische ambassadeur in Denemarken aangeschreven om de koranverbranding in ons land aan te kondigen en een toestemming te vragen. Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft zijn manifestatie echter verboden en een arrest ondertekend om hem indien nodig van Molenbeeks grondgebied te verwijderen.
Paludan zou na Molenbeek willen doorreizen naar Berlijn voor een demonstratie. In oktober is hij echter al eens door Duitsland gearresteerd en het land uitgezet. Hij had daar een toegangsverbod tot 31 oktober.