Maandag 03/10/2022

Dementie-experts pareren kritiek op Music for Life

Een groep mensen met dementie in een vol Sportpaleis een moeilijk Engelstalig lied laten zingen: kan dat wel? Dementie-experts nemen de twijfel weg en scharen zich unaniem achter Music for Life. 'Wat StuBru doet, is door en door menselijk.'

Haar mailbox en Facebookpagina zijn naar eigen zeggen volgestroomd met onbegrijpende of ronduit negatieve reacties. Christine Van Broeckhoven, wereldwijd een autoriteit in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, bevestigt dat Music for Life, de solidariteitsactie van Studio Brussel die dit jaar in het teken staat van dementie, nogal wat vragen oproept. Vooral de top of the bill lokt kritiek uit. Dat moet een concert worden van De Betties, het koor van het kleinschalig woonproject Huis Perrekes waarvan een derde van de leden aan dementie lijdt. Zij zingen in het voorprogramma van de Britse rockband Muse het nummer 'Follow Me'.

Voor Marleen Finoulst, hoofdredactrice van het maandblad Bodytalk, wringt daar het schoentje. "Het te kijk zetten van een groep dementerende ouderen in het voorprogramma van een rockband doet denken aan de kermis uit ver vervlogen tijden", schreef zij in een opiniestuk op de website van Knack. Ze noemde het concert ook "een groteske vertoning". "Felle woorden", reageert Van Broeckhoven. "Zo'n concert is dan ook gedurfd. Mensen met dementie uit hun vertrouwde omgeving weghalen en hen blootstellen aan de prikkels van de spotlights: het is niet evident."

Niet voor de leeuwen

Toch deelt de onderzoekster Finoulsts kritiek niet. "Op dementie rust een groot taboe. Personen met gevorderde dementie houden zich vaak niet aan de omgangswetten die ze als kind aangeleerd kregen en daar heeft onze samenleving het nog steeds moeilijk mee. Dus houden we hen angstvallig binnen. Net daarom zeg ik: 'Kom naar buiten met personen met dementie.' Ga met hen op restaurant, maak een wandeling met hen, laat hen zingen. Zodat wij hen als maatschappij leren aanvaarden. Of een concert in Het Sportpaleis daarvoor dé manier is laat ik in het midden, maar het kan taboedoorbrekend werken."

Jurn Verschraegen, coördinator van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, beklemtoont ook hoe goed de koorleden met dementie begeleid worden. "Bij Huis Perrekes, pioniers op het vlak van de begeleiding van personen met dementie, werken ze op een belevingsgerichte manier. Ze gaan er uit van wat mensen zelf willen en niet willen. Op elk moment kan een koorlid uit het project stappen. Bovendien is de familie er nauw bij betrokken. Velen onder hen gaan ook mee het podium op. Het is absoluut niet zo dat mensen met dementie in een vol Sportpaleis voor de leeuwen zullen worden gegooid."

Nodige respect

Dat een moeilijk Engelstalig lied dat ze voorheen niet kenden, uitgekozen werd, toont volgens Verschraegen "het absolute geloof in wat mensen met dementie wel nog kunnen." "In een van de filmpjes vraagt een dame of ze 'solo mi' moet zingen. 'Nee, 'volg mij' moet je zingen', antwoordt een ander. 'Ah, Follow Me', reageert ze daarop. Dat toont dat iemand met dementie in staat kan zijn het bruggetje te maken van 'Volg mij' naar 'Follow Me.' Het lijkt een detail, maar zoiets kan de beeldvorming rond dementie echt wel gunstig beïnvloeden."

Ook Nele Spruytte van LUCAS, het Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy van de KU Leuven, is "genuanceerd positief" over Music for Life 2012. Zij specialiseerde zich in mantelzorg voor personen met dementie en kan zich wel vinden in de toon en look and feel van de filmpjes die Studio Brussel in aanloop van het concert uitzendt. "Zij tonen mensen die op heel wat vlakken lijken op mensen zonder dementie. Een vrouw onder de haardroger die ervan geniet zich mooi te maken, een andere die uit volle borst zingt: het is goed dat ook die heel menselijke aspecten aandacht krijgen. De juiste toon vinden als het over dementie gaat, is niet eenvoudig, maar met die filmpjes toont Studio Brussel volgens mij wel het nodige respect."

Vanwaar dan toch de negatieve reacties? "Het is onwennig om te zien hoe mensen met dementie leven", weet Verschraegen. "Als samenleving krijg je een spiegel voorgehouden en dat is ongemakkelijk. Ik vind het net mooi dat Studio Brussel het aandurft toch het leven zoals het is te tonen. Wat ze doen, is door en door menselijk."

Music for Life, nog tot 21 december op Studio Brussel. Alle info: http://musicforlife2012.stubru.be/

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234