Dinsdag 16/08/2022

Verenigde Staten

Democratische memo weerlegt Trumps kritiek op onderzoek FBI, president moet beslissen of hij hem vrijgeeft

Amerikaans president Donald Trump. Beeld EPA
Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

President Trump is weer aan zet nu de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden beslist heeft een 'tegenmemo' van de Democraten openbaar te maken. Zowel Republikeinen als Democraten besloten gisteren het geheime document over mogelijke vooringenomenheid van de FBI tegen de Trump-campagne vrij te geven. Het is nog onduidelijk wat Trump gaat doen.

Redactie

Als de Amerikaanse president weigert het stuk openbaar te maken, zal dat tot een groot conflict leiden met de Democraten.

De memo is een reactie op een vier pagina's tellend document van de Republikeinen in de commissie dat vrijdag door Trump openbaar werd gemaakt. Daarin worden de FBI en het ministerie van Justitie er onder andere van beschuldigd een rechter te hebben misleid om Carter Page, een voormalige adviseur van de Trump-campagne, in de gaten te kunnen houden. Page werd het doelwit van een FBI-onderzoek vanwege zijn mogelijke contacten met Rusland.

Volgens Trump en sommige Republikeinen bewijst de Republikeinse memo dat de FBI en het ministerie bevooroordeeld waren. De rechter zou niet zijn ingelicht dat de FBI zich baseerde op informatie tegen Page uit een onderzoek dat mede was gefinancierd door Hillary Clintons campagne en de Democratische Partij.

De president heeft, net als het geval was bij het Republikeinse stuk, vijf dagen de tijd om te beslissen of hij het document wil vrijgeven. Publicatie van de Democratische memo, die tien pagina's telt, komt Trump niet goed uit omdat het document de Republikeinse kritiek op het FBI-onderzoek gedetailleerd weerlegt. In het weekend betoogde de president dat het Republikeinse document hem, in het onderzoek naar zijn mogelijke samenspanning met Rusland, "van alle blaam had gezuiverd".

Adam Schiff, de hoogste Democraat in de inlichtingencommissie. Beeld EPA
Adam Schiff, de hoogste Democraat in de inlichtingencommissie.Beeld EPA

Onjuistheden

Trump kan de publicatie tegenhouden als hij vindt dat het werk van de inlichtingendiensten in gevaar komt door de openbaarmaking. Om deze reden was de FBI vorige week ook tegen de publicatie van de geheime Republikeinse memo. Beide memo's zijn mede gebaseerd op vertrouwelijke informatie van de inlichtingendiensten. De FBI vond het Republikeinse document verder "onvolledig" en "misleidend".

"Ik denk niet dat hij de openbaarmaking zal tegenhouden", aldus Tom Rooney, een Republikeins lid van de commissie, over het besluit dat Trump in de komende dagen moet nemen. Als de president het stuk tegenhoudt, kan het Huis van Afgevaardigden alsnog beslissen het vrij te geven. De Republikeinen hebben in het Huis een grote meerderheid. Veel Republikeinen vinden echter dat het Democratische stuk ook moet worden gepubliceerd zodat de Amerikanen zelf een oordeel kunnen vellen.

De president kan ook besluiten om de Democratische memo flink geredigeerd vrij te geven. De belangrijkste Democraat in de Huis-commissie, Adam Schiff, zei dat hij bezorgd was over het "politieke redactiewerk" van het Witte Huis. Hij betoogde dat het "zeer lastig" wordt voor Trump om de openbaarmaking nog tegen te houden. "Dit stuk informeert het publiek over de vele verdraaiingen en onjuistheden in de Republikeinse memo", aldus Schiff.

Diskrediet

Voor de stemming haalde de president nog fel uit naar de Democraat. Hij noemde Schiff in een tweet "een van de grootste leugenaars in Washington". Ook zou Schiff "een gevaarlijk lek" zijn die "moet worden gestopt". In een andere tweet prees Trump de Republikeinse voorzitter van de commissie, Devin Nunes, de grote man achter het Republikeinse document. De president noemde hem een "grote Amerikaanse held".

De Democraten verdenken Nunes ervan samen te werken met het Witte Huis om de FBI en het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller te dwarsbomen met de Republikeinse memo. "Het doel is de FBI te ondermijnen en de FBI en het onderzoek van Mueller in diskrediet te brengen", aldus Schiff. "Ik denk dat het zeer goed mogelijk is dat zijn staf samenwerkte met het Witte Huis."

Nunes ontkende vorige maand echter in de commissie dat hij de opstelling van de memo had gecoördineerd met het Witte Huis. De Huis-commissie is een van de commissies in het Congres die onderzoekt of Rusland zich vorig jaar heeft bemoeid met de verkiezingen om Trump gekozen te krijgen. "Voor zover ik weet niet", aldus Nunes toen op een vraag van een Democratische collega. Opvallend was dat hij daarna vragen weigerde te beantwoorden of zijn medewerkers contact hadden gehad met het Witte Huis over het Republikeinse memo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234