Zondag 25/09/2022

Demol 'blij' met drie maanden met uitstel

Voormalig politiecommissaris van Schaarbeek Johan Demol is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel voor schending van het beroepsgeheim. Demol toonde zich achteraf tevreden met de uitspraak. Hij behoudt zijn burgerrechten, zodat niets hem verhindert om, zoals gepland, lijsttrekker te worden voor het Vlaams Blok bij de volgende verkiezingen voor het Brussels Gewest.

brussel.

eigen berichtgeving

Demol moest voor de rechter verschijnen omdat hij op een persconferentie in juli vorig jaar vertrouwelijke documenten uit een lopend onderzoek had overhandigd aan journalisten. Het onderzoek betrof een vermeend bedrieglijk faillissement waarbij de maffia betrokken zou zijn. Demol bracht de georganiseerde misdaad bij verschillende gelegenheden in verband met Brusselse magistraten en politici.

De loslippigheid op de persconferentie leidde begin dit jaar al tot het ontslag van Demol als hoofdcommissaris. Ook de rechter oordeelde gisteren dat Demol zijn beroepsgeheim schond. De verdediging voerde aan dat de beklaagde ten tijde van de persontmoeting geschorst was en dus geen zwijgplicht moest respecteren, maar de rechter veegde die redenering van tafel.

Behalve drie maanden celstraf met uitstel kreeg Demol ook een boete van tachtigduizend frank. "De partij zal dat bedrag met de glimlach betalen," meldde kamerlid Filip De Man op een persconferentie na de uitspraak. De partij verzamelde in de afgelopen maanden een bedrag van om en bij het miljoen in het speciaal opgerichte 'Fonds De Mol'.

"Dat bedrag werd uitsluitend vergaard uit persoonlijke giften van sympathisanten," bevestigde een Blok-woordvoerder. Wat er met de overschot van de toch niet onaanzienlijke geldsom zal gebeuren heeft de partij nog niet beslist.

Noch het Vlaams Blok noch Johan Demol zelf zullen tegen de uitspraak in eerste aanleg in beroep gaan. "Wij willen het risico niet lopen op een strafverzwaring," verdedigde Filip De Man die opstelling. Johan De Mol is immers van vitaal belang voor het Vlaams Blok in Brussel. Met een tweetalige campagne en de ex-commissaris als lijsttrekker wil het Blok zich aan Vlaamse kant incontournable maken in het Brussels Gewest. De nieuwbakken politicus Demol presenteerde zichzelf gisteren alvast als de "verzamelaar van alle Brusselaars".

Als de extreem rechtse partij erin slaagt voldoende zetels te behalen wordt de vorming van de hoofdstedelijke raad problematisch, aangezien de Franstalige partijen wellicht geen meerderheid met het Blok zullen willen vormen. Zo hoopt het separatistische Blok niet alleen Brussel onbestuurbaar te maken, maar zelfs een constitutionele crisis over het hele land te kunnen afroepen.

Demol en De Man maakten van de gelegenheid gebruik om gisteren hun boekje De Zaak Demol aan het publiek voor te stellen. Het (tweetalige) boek bevat een redelijk hagiografisch portret van Demol vanaf de prille jeugd over de schijnbare triomf in Schaarbeek tot aan het ontslag. Aan het eind wordt ingegaan op enkele aantijgingen in 'bepaalde media' aan het adres van Demol.

Merkwaardig genoeg wordt het stilzwijgen wel bewaard over zwaarder wegende beschuldigingen. Onder meer de ongeoorloofde politietechnieken die het korps-Demol zou hebben toegepast, de beschuldiging van normvervaging in het korps of de zelfmoord van een agent als gevolg daarvan blijven onvermeld.

(BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234