Dinsdag 09/08/2022

"Denys was geen vertrouwenspersoon van Lernout & Hauspie"

Thomas Denys. Beeld UNKNOWN
Thomas Denys.Beeld UNKNOWN
PE Author

Thomas Denys (39) was niet de alomtegenwoordige adviseur van Jo Lernout en Pol Hauspie die van alles op de hoogte was. Dat beeld probeerden zijn raadslui vanochtend op het proces L&H duidelijk te maken voor het Hof van Beroep in Gent. De advocaat is één van de twee beklaagden die zich, naast de hoofdmoot van beschuldigingen rond koersmanipulatie en emissiebedrog, moet verantwoorden voor aandelenhandel met voorkennis.

Ontwerpnota
Denys werkte sinds 1992 bij het advocatenkantoor Claeys Verbeke en begon in 1994 de grote dossiers voor L&H op te volgen. Hij deed dat onder de verantwoordelijkheid van een vennoot. Hij was betrokken bij het begeleiden van de ontwerpnota die Jo Lernout over de LDC's had uitgewerkt. Na zijn vertrek werkte Loeff Claeys Verbeke daar verder aan.

Bestuursmandaten
In september '98 werd Thomas Denys Chief Operating Officer bij de Lernout & Hauspie Investment Company (LHIC), een investeringsmaatschappij die participaties moest nemen in andere technologiebedrijven. In die periode had hij ook bestuursmandaten in een tiental NV's waardoor hij de helft van de tijd in het buitenland zat.

Scheefgetrokken beeld
Begin 2000, toen de activiteiten van LHIC werden bevroren, werd Denys als extern adviseur ingeschakeld bij de overnames van Dragon en Dictaphone. Dat hij in de nadagen van L&H aan boord bleef bij het bedrijf en zelfs onder Bodson secretaris-generaal werd die meewerkte aan het herstelplan voor het concordaat, heeft volgens zijn advocaat Patrick Waeterinckx gezorgd voor een scheefgetrokken beeld van de verdachte.

"Plat opportunisme"
Hij werd onder meer door de oprichters plat opportunisme verweten. In één van zijn verhoren omschreef Pol Hauspie hem "als de meest verwerpelijke persoon die ik ooit ben tegengekomen". Hauspie legde uit dat Denys er tijdens de periode-Bodson niks aan gedaan heeft om het bedrijf te redden. "Hij was enkel geïnteresseerd in een zware wedde", luidde het. Het verkeerde beeld dat in die periode ontstond, blijft volgens zijn verdedigers Denys tot op het proces achtervolgen.

Juridisch perfect in orde
Volgens meester Waeterinckx was het concept van de LDC's juridisch perfect in orde. Alleen bij de uitvoering van dat concept is het verkeerd gelopen. "Bij de implementatie van dat plan zal u nergens de naam van Thomas Denys tegenkomen", werd aan het Hof verteld.

Vertrouwenspersoon
Advocaat Tim Van Hoogenbemt ontkende nadien dat Denys de grote vertrouwenspersoon was van de bestuurders. Op de bijeenkomsten van vertrouwelingen buiten het kantoor (de zogenaamde Angèlemeetings) of de gesprekken ten huize van Louis Verbeke was Denys nooit aanwezig. Bovendien woonde hij slechts een fractie van de raden van bestuur bij.

"Storende onvolledigheden"
Enkele e-mails en verklaringen die het OM in haar requisitoir gebruikte om de vertrouwensband aan te tonen (o.m. een discussie over de toewijzing van burelen), werden door de raadsman onder een ander licht gehouden. "Kosten noch moeite werden gespaard voor dit onderzoek, maar eenvoudige zaken controleren was net iets te veel gevraagd", liet meester Van Hoogenbemt zich tijdens één van die punten ontvallen. Ook de verdediging van Denys sprak, net als andere pleiters eerder, eufemistisch over "storende onvolledigheden". (belga/tdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234