Zaterdag 01/10/2022

deontologische code voor politie op komst

'Integriteit is voor de politie van levensbelang'

Politieman-behanger is straks voltooid verleden tijd

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) heeft een koninklijk besluit klaar waarin een deontologische code wordt vastgelegd voor alle federale en lokale politiemensen. De tekst werd door de regering op de onderhandelingstafel gelegd, maar de echte gesprekken met de politievakbonden over de goedkeuring van de code moeten nog beginnen.

Een politiedienst kan niet goed functioneren als de meerderheid van de bevolking er geen vertrouwen in heeft. Dat vertrouwen heeft de laatste jaren enkele flinke deuken gekregen, zoals de recente affaires rond de Antwerpse ex-commissaris Bart Debie of het corruptieschandaal bij de politiezone-Rupel nog maar eens aantonen. Daarom pakt minister Dewael uit met een voorstel van deontologische code, 80 artikelen en 30 pagina's lang. Het is geen inventaris van tuchtfouten, maar eerder een richtbaken en een referentiekader, bedoeld om de kwaliteit van de dienstverlening te bevorderen. Volgens de toelichting bij het KB is de code vooral "een instrument om de waarden en essentiële normen van de politiediensten beter kenbaar te maken en ze meer kracht en autoriteit te geven".

De tijd dat politiemannen rond nieuwjaar kalenders of stickers komen verkopen aan de deur of in hun vrije tijd bijklussen als schilder-behanger zal onherroepelijk tot het verleden behoren als de code wordt goedgekeurd. "Leurpraktijken" worden verboden, want strijdig met de waardigheid van het ambt. Een ander beroep uitoefenen, handelsactiviteiten en opdrachten voor privé-ondernemingen vallen voortaan onder de beroepsonverenigbaarheden. Politiemensen zijn immers meer dan leveranciers van orde en veiligheid, redeneren de auteurs. "Zij zijn voor alles ook gezagsinstanties die aan de samenleving raken door de waarden, principes en normen die ze bij hun optreden hanteren."

De belangrijkste ethische principes die tot de politiecultuur zouden moeten behoren zijn volgens de code: het respect voor de individuele menselijke waardigheid, de objectieve, rechtvaardige en faire behandeling van iedereen, een professionele en permanente dienstverlening, een strikte onpartijdigheid, openheid en transparantie, de voorrang van het algemeen belang, de individuele verantwoordelijkheid en last but not least de integriteit. "Integriteit is voor de politie van levensbelang!", stelt de tekst. "Alles staat of valt met integriteit. Het is het wezen van de organisatie: als de overheid en de mensen niet meer kunnen of durven te rekenen op de integriteit van de politie, ontstaat een fundamentele vertrouwensbreuk die bedreigend is voor de democratie."

De deontologische code werd opgesteld door leden van de federale en lokale politie, het Comité P, de Algemene Inspectie en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, aangevuld met adviezen van advocaten en magistraten. Hoofdauteur was Georges Duhaut, adjunct-directeur-generaal personeel van de federale politie. Na de goedkeuring zal de tekst op ruime schaal verspreid worden, zodat ook de burgers, de politieke verantwoordelijken, het gerecht en de bestuurlijke overheden weten wat ze kunnen en moeten verwachten van de politie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234