Dinsdag 09/08/2022

Assisen Antwerpen

Dertig jaar cel voor doodslag op gehandicapte buurvrouw

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Antwerpse hof van assisen heeft Danny M. (52) uit Antwerpen veroordeeld tot dertig jaar cel voor de doodslag op zijn gehandicapte buurvrouw Ria Keirsebelik (59). De aan drugs verslaafde vijftiger had het slachtoffer op 27 mei 2013 doodgeslagen na een banale ruzie in haar appartement op de Antwerpse Luchtbal. De jury zag geen enkele verzachtende omstandigheid en vond enkel de gevorderde maximumstraf op zijn plaats.

Redactie

Ria had een zwaar fysieke beperking: na een mislukte zelfmoordpoging had ze haar onderbenen en zes vingers verloren. Toch stond ze nog positief in het leven en was ze altijd bereid om iedereen te helpen, ook Danny. Hij was al sinds zijn 14 jaar verslaafd aan drugs, alcohol en medicatie. Die langdurige verslaving had geleid tot een indrukwekkend strafregister met 22 veroordelingen voor drugs-, geweld- en vermogensdelicten.

Nu komt daar als triest hoogtepunt ook nog een veroordeling voor doodslag bij. "Hij heeft zijn buurvrouw op gruwelijke wijze afgeslacht. Het slachtoffer werd letterlijk dood geslagen en gestampt en kende een minutenlange doodsstrijd", klonk het in het arrest.

Alcohol en drugs

Danny was op het moment van de feiten onder invloed van alcohol en drugs. Hij wist nochtans maar al te goed dat dat misbruik tot toenemende agressiviteit kon leiden. Zijn verslaving, in combinatie met een anti-sociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis, houdt een hoog risico op recidive in.

De jury vond ook zijn spijt eerder van oppervlakkige aard. "Bij alle vroeger gepleegde strafbare feiten had hij ook steeds uitgebreid zijn spijt betuigd, maar dat leidde nooit tot een drastische verbetering van zijn leven", aldus het arrest.

Geen verzachtende omstandigheden

Er werden dus geen verzachtende omstandigheden weerhouden en Danny werd veroordeeld tot de gevorderde maximumstraf van dertig jaar. "Dat betekent niet dat er helemaal niets is. Er is spijt en u was ook een goede vader voor uw kinderen, maar in deze omstandigheden is dat gewoon niet voldoende om een minder zware straf op te leggen", zei assisenvoorzitter Michel Jordens tegen Danny M.

Hij moet de helft van zijn straf uitzitten, voordat hij een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling kan indienen. Gelet de 2,5 jaar die hij al in voorhechtenis zit, kan hij dus ten vroegste in 2028 vrijkomen. "U moet nu al beginnen met u daarop voor te bereiden. Het is goed dat u een methadonbehandeling volgt. Dat is een eerste, belangrijke stap, maar u hebt nog ontzaglijk veel werk voor de boeg", besloot Jordens.

Spijt

Danny kreeg na het pleidooi van zijn advocaten nog een laatste woord. Hij haalde een brief tevoorschijn die hij richtte tot de kinderen van Ria. "Ik wil me ontelbare keren verontschuldigen voor iets dat nooit had mogen gebeuren, maar dat kan het gemis van jullie niet wegnemen", begon hij.

"Ik vind het verschrikkelijk voor jullie en ik schaam me enorm. Ik kan niet vragen om me te vergeven voor de onherstelbare schade die ik heb aangericht. Maar weet: ik heb zo goed als ik me kon herinneren meegewerkt aan het onderzoek. Ik heb niets verzwegen of verdraaid en Ria nooit zwart gemaakt. Ze was lief, behulpzaam en sterk", snikte hij.

De vijftiger kon daarna niet meer verder lezen, waarop de voorzitter voorstelde om de brief aan het dossier te voegen. De jury en het hof trokken zich daarna samen terug om te beraadslagen over de straf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234