Maandag 26/09/2022

Dexia-CEO Axel Miller biedt ontslag aan

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Dexia krijgt een kapitaalverhoging van bijna 6,4 miljard euro. Telkens drie miljard is afkomstig van de Belgische en Franse kant, inclusief de regeringen, en nog eens 376 miljoen euro wordt op tafel gelegd door de Luxemburgse regering. Dinsdagochtend kondigden ook CEO Axel Miller en voorzitter Pierre Richard hun ontslag aan.

"Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen met de intrede van publieke aandeelhouders. Daarom leg ik mijn mandaat ter beschikking", verklaarde Miller op een conference call.

De Belgische overheid investeert 1 miljard euro in Dexia aan een prijs van 9,90 euro per aandeel. Dat is het gemiddelde van de slotkoers van de laatste 30 dagen. Ook de Franse regering koopt aan deze prijs, voor 3 miljard euro. De Vlaamse regering legt 500 miljoen op tafel, Walloni' 350 miljoen en Brussel 150 miljoen. De drie bestaande institutionele aandeelhouders investeren samen 1 miljard euro: 500 miljoen door de Gemeentelijke Holding, 350 miljoen door Arcofin en 150 miljoen euro door verzekeraar Ethias. De Luxemburgse regering investeert op zijn beurt 376 miljoen euro in de Luxemburgse vleugel van Dexia, onder de vorm van converteerbare obligaties.

Als gevolg van deze kapitaalverhoging, wordt de aandeelhoudersstructuur van de bank flink door elkaar geschud. De verschillende Belgische en Franse overheden controleren nu meer dan de helft van het kapitaal. Zo hebben de Belgische gemeenten 14 pct, de Belgische staat 5,7 pct, de Belgische gewesten 5,7 pct en de Franse Caisse des Depots et Consignations (CDC) een blokkeringsminderheid van ruim 25 pct. Daarnaast controleert Arco 14 pct, Ethias 5 pct en de Franse verzekeraar CNP 1,3 pct.

Axel Miller beklemtoonde dinsdag op een conference call dat Dexia met deze kapitaalverhoging één van de best gekapitaliseerde banken van Europa is. De tier 1-ratio bedroeg voor de kapitaalverhoging al meer dan 10 procent en zou nu uitkomen op ongeveer 14 pct.

De kapitaalverhoging was volgens de topman van de bank nodig om te anticiperen op een extreem woelige periode. "We beleven één van de ergste crisissen in de financi'le sector ooit. De problemen zijn niet specifiek aan Dexia. De markten zijn uitzonderlijk volatiel en nerveus, dit weekend is de interbancaire markt in elkaar geklapt. Het probleem is vooral groot bij bepaalde instellingen die in het verleden al onder vuur lagen na geruchten", aldus de CEO.

Dat gekozen is voor de huidige formule, met de intrede van de Belgische en Franse overheden, heeft volgens Miller te maken met het feit dat kapitaal ophalen op een andere manier zeer moeilijk is geworden. "Andere banken hebben het geprobeerd, maar slaagden er niet altijd in wegens de moeilijke marktomstandigheden".

Dat hij en Richard hun ontslag aanbieden, houdt volgens Miller verband met de nieuwe aandeelhoudersstructuur. "Ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen, maar blijf wel nog enkele weken op post tot er een opvolger is aangeduid". Gevraagd of hij zich verantwoordelijk voelt voor de huidige problemen, antwoordde Miller dat niemand vorige week kon voorzien dat dit weekend verschillende banken zodanig in de problemen zouden komen. "De gebeurtenissen versnellen, als bankier wil men daarom buffers inbouwen en bijkomende manoeuvreerruimte creëren. Dat is met deze kapitaalverhoging gegarandeerd".

De spaarder moet zich geen zorgen maken, luidde het nog. "De Belgische staat heeft zeer duidelijke verklaringen gedaan en er zijn de wettelijke beschermingsmaatregelen". (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234