Donderdag 20/01/2022

Dexia ontsnapt aan 'verplichte' stresstest

De Frans-Belgische bank Dexia ontsnapt aan de stresstest die de EU wil opleggen aan 128 grote banken van de eurozone. De toezichthouders zouden bereid zijn de bank een speciaal statuut te geven. Daardoor is de kans een stuk kleiner dat België er opnieuw geld in moet pompen.

Bij Dexia klinkt een zucht van opluchting. De Europese Centrale Bank en de nieuwe Europese banktoezichthouder EBA onderzoeken op dit moment de financiële weerbaarheid van 128 Europese banken, maar zijn volgens persbureau Reuters bereid een uitzondering te maken voor de Frans-Belgische bank. Omdat die in een afbouwscenario zit, geen nieuwe financiële engagementen aangaat en op termijn zal verdwijnen.

Dat is goed nieuws voor de Belgische en Franse overheid, die Dexia voor 94 procent in handen hebben, sinds het begin van de financiële crisis 12 miljard in de restbank pompten en niet van plan lijken om er nog meer middelen in te stoppen. Mocht de instelling zakken voor de stresstest, die moet duidelijk maken in hoeverre grootbanken in staat zijn het hoofd te bieden aan crisissen, kunnen de Belgische en Franse overheid verplicht worden een kapitaalverhoging door te voeren. Dat zou dus vermeden worden.

"De beslissing is nog niet op het hoogste niveau genomen, dat gebeurt pas in september", zegt een bron bij de Europese Centrale Bank. "Maar het is duidelijk dat Dexia altijd een speciaal geval geweest is. We hebben dat ook al duidelijk gemaakt in oktober, toen de ECB in een voetnoot duidelijk maakte dat het zou rekening houden met de speciale situatie van Dexia. Het heeft geen enkele zin om deze instelling te testen op een extreem scenario, zoals dat voorzien wordt in de stresstest. Waarom zouden de overheden kapitaal moeten stoppen in een restbank die op termijn verdwijnt? Ofwel steek je er nu geld in ofwel doe je het later, zoveel verschil maakt dat niet."

Concreet wordt van Dexia niet verwacht dat ze bestand is tegen een systeemcrisis zoals die zich in 2008 en 2009 voordeed. De bank moet wel slagen in een afgezwakte versie van de test, die duidelijk maakt dat de bank wel normale moeilijkheden kan doorstaan.

Doordat de toezichthouders Dexia een speciaal statuut toekennen, en niet toetsen aan het extreme crisisscenario dat de stresstest voorziet, verkleint de kans dat de restbank bij de Belgische of de Franse staat moet aankloppen voor vers kapitaal.

Op zich is dat goed nieuws, maar toch weerklinkt er ook kritiek op de mogelijke beslissing van de Europese toezichthouders. Volgens sommigen zet het de deur open voor andere noodlijdende banken die eenzelfde uitzonderingsstatuut willen claimen.

De Europese Centrale Bank ontkent dat Dexia aan de stresstest ontkomt - "elke grootbank moet zo'n stresstest doorstaan" - en benadrukt (officieel) dat alle banken gelijk zullen behandeld worden. De Duitse bankenvereniging staat sceptisch tegenover te veel uitzonderingen. Dexia zelf geeft geen commentaar, net als Belgisch minister van Financiën Koen Geens.

Belastingbetaler

Karel De Boeck, CEO van Dexia, verklaarde vorige week in de marge van een aandeelhoudersvergadering dat een kapitaalverhoging niet aan de orde is voor de bank. Dexia blijft door haar omvang, met een balanstotaal van 237 miljard euro, een systeemrisico. Dat bedrag is bijna evenveel als alle Belgische spaarboekjes, die samen goed zijn voor meer dan 250 miljard euro.

Volgens De Boeck zal Dexia tussen 2015 en 2018 nog 40 à 50 miljard euro staatswaarborgen nodig hebben om overeind te blijven. Het management moet er voor zorgen dat Dexia de belastingbetaler geen extra geld kost.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234