Dinsdag 09/08/2022

Update

Dexiasoap: salaris topmanagers wordt toch opnieuw herbekeken

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het management van Dexia zal de organen binnen de restbank vragen tegen 19 februari met een voorstel te komen voor een lagere verloning voor de leden van het directiecomité dan hetgeen hen oorspronkelijk was beloofd.

Bedoeling is ook dat hun vertrekvergoedingen worden afgestemd op de nieuwe bankenwet. Dat bleek vrijdag na afloop van een onderhoud tussen minister van Financiën Koen Geens en Dexia-ceo Karel De Boeck. Geens denkt dat de plooien binnen de federale meerderheid hiermee zijn gladgestreken.

Parlementaire vragen
Het nieuws over de salarisverhoging voor de leden van het directiecomité veroorzaakte de voorbije dagen deining. In de Kamer kwam het donderdag tot een climax, waarbij CD&V-minister Geens bijzonder scherp uithaalde naar Dirk Van der Maelen van coalitiepartner sp.a. Het was dan ook uitkijken naar wat er vrijdagochtend uit de bus zou komen na het gesprek van Geens met De Boeck en naar de verklaringen van de vicepremiers voor aanvang van het kernkabinet.

De minister en de ceo spraken af dat het management van Dexia aan het remuneratiecomité een voorstel zal voorleggen van herziening van de vergoedingen van de leden van het directiecomité. Dat voorstel zal rekening houden met "de ethische verwachtingen van de samenleving", "de nieuwe bankwetgeving" en "de noodzaak het talent dat vereist is voor een geordende afwikkeling" van de restbank aan boord te houden. Bedoeling is dat ten laatste op de vergadering van de raad van bestuur van 19 februari een beslissing valt.

Vertrekvergoedingen
Daarnaast zullen de vertrekvergoedingen worden beperkt tot negen maanden en zal er een terugvorderingsregeling worden ingevoerd. Ook zal het corporate governance charter qua verloning worden aangepast aan de nieuwe normen op het vlak van bankengovernance en zullen de Franse en Belgische aandeelhouders verder overleg blijven plegen.

Bij aanvang van het kernkabinet lichtte Geens toe dat het om een constructief gesprek ging en dat De Boeck tijd heeft gevraagd om met de betrokkenen te spreken. Zij zullen immers moeten afzien van een stuk beloofd salaris. De minister verduidelijkte ook desgevraagd dat het "weinig zin heeft over een herbekijking te spreken als het niet om een verlaging zou gaan".

"Ethische verwachtingen"
Wat de verwijzing naar de "ethische verwachtingen binnen de samenleving betreft", stelde Geens dat het duidelijk is dat onze samenleving niet zonder meer hoge bankensalarissen verdraagt, maar dat het ook belangrijk is dat het management "op de brug" blijft. "Ik probeer beide te verzoenen".

Na de pittige Kamerdiscussie denkt Geens wel dat de plooien binnen de meerderheid zijn gladgestreken. "Ik heb gisteren onmiddellijk (sp.a-voorzitter) Bruno Tobback gesproken. Ik begrijp dat iedereen zich wat wil profileren, maar ik heb geen enkel gevoel van rancune", zei hij voor de start van het kernkabinet. "Het was een vinnig debat, maar wie vinnig wordt aangepakt, mag vinnig reageren", besloot hij.

Respect
Even voordien had sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte nog opgeroepen tot "respect voor mensen die met 1.300 of 1.400 euro per maand moeten rondkomen". Hij zei nog te hopen dat "de boodschap duidelijk is geweest", maar liet noteren er niet zeker van te zijn dat een veto tegen een loonsverhoging stellen "juridisch" kan.

Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte dat de regering "het duidelijk signaal heeft gegeven dat banken die aan het infuus hangen, enige soberheid in de salarissen aan de dag moeten leggen", maar dat het anderzijds ook belangrijk is goede mensen aan boord te hebben. Hij riep daarbij op minister Geens te steunen en te vermijden in een "plat populistisch steekspel" te vervallen.

Zijn MR-collega Didier Reynders wilde inhoudelijk niet veel kwijt. Wel maakte hij zich de bedenking dat er nogal wat verschillende bedragen worden gehanteerd bij de verloning in overheidsbedrijven. "Misschien is het nuttig om op een of andere dag een wet te hebben", luidde het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234