Donderdag 26/05/2022

AchtergrondAntivaxers

Deze huisarts gaat de strijd aan tegen antivax-artsen: ‘Dit brengt levens in gevaar’

Beeld ter illustratie. Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol
Beeld ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol

Patrik Vankrunkelsven, huisarts en voorzitter van het Centrum voor Evidence Based Medicine, dient een klacht in bij de Orde van Geneesheren tegen Artsen Voor Vrijheid. Dat zijn artsen die zich verzetten tegen de coronavaccins. ‘Dit brengt levens in gevaar.’

Femke Van GarderenBarbara Debusschere en Cathy Galle

Artsen voor Vrijheid (AVV) is een professioneel ogende website die al een tijdje desinformatie over de coronvaccins deelt. Zo verspreidde AVV een brief onder huisartsen waarin achttien artsen een resem onwaarheden over de coronavaccins onderschrijven. Dat moet stoppen, zo vindt Vankrunkelsven. Hij dient nu bij de Orde formeel een klacht in tegen alle betrokken artsen.

Concrete aanleiding is een tekst die AVV op zijn site, die volgens Knack al door minstens 750.000 mensen werd bezocht, een ‘factsheet’ noemt. “Het is een mengeling van feiten en beweringen die als bedoeld gevolg heeft dat het vertrouwen van de bevolking in vaccinatie afneemt”, zo schrijft Vankrunkelsven in zijn klacht. “De verzonden brief kan het algemeen welzijn schaden omdat hij het vaccineren tegen Covid-19 in een slecht daglicht stelt.”

Hij citeert in zijn klacht enkele foutieve beweringen zoals de claim dat naar schatting 70 tot 85 procent van de bevolking al tegen Sars-Cov-2 beschermd zou zijn en dat het middel hydroxychloroquine “met veel succes in een vroeg stadium van de ziekte wordt ingezet”.

“Elders worden cijfers verdraaid of suggereert AVV dat de vaccins onvruchtbaar zouden maken, wat ook een leugen is”, zegt Vankrunkelsven. “We weten niet hoeveel artsen betrokken zijn. Onder de achttien die dat document onderschrijven, zitten veel mensen die zich vooral toeleggen op homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen. Ze beïnvloeden collega’s en brengen de gezondheid van medeburgers in gevaar, zeker omdat ze hun desinformatie onder huisartsen verspreiden. Die zijn vaak de ultieme toetssteen voor wie twijfelt.”

Aarde plat

Ook Marleen Finoulst, opgeleid als huisarts maar al jaren wetenschapsjournalist en echtgenote van Vankrunkelsven, hoopt dat de Orde stappen onderneemt. Zij leidt Gezondheid en Wetenschap, een door de overheid gesteunde site die wetenschappelijke berichtgeving in de media op nepnieuws checkt.

“Wij hebben de zogenaamde factsheet van AVV doorgenomen en één voor één hun stelling weerlegd”, zegt Finoulst. “Toen AVV in een reactie ons werk weerlegde op basis van onwetenschappelijke informatie, was voor ons de maat vol.” Finoulst, die net een boek over vaccins en vaccintwijfel uitbrengt, zegt dat het haar opvalt dat veel van de referenties die AVV in zijn teksten opgeeft “van erg lage kwaliteit zijn”. “Het zijn onder meer YouTube-filmpjes, stukjes uit populaire media of één enkele studie die ze uit een stapel van heel veel studies over een onderwerp plukken, wat natuurlijk onwetenschappelijk is.”

De Orde der Artsen bevestigt dat ze de klacht ontving, maar kan er niet dieper op ingaan. De organisatie gaf onlangs nog aan streng te zullen optreden tegen antivax-artsen. “Wie nu nog zegt dat vaccins niet werken, kan evengoed beweren dat de aarde plat is”, zegt ondervoorzitter Michel Deneyer. Hij liet eerder deze week al weten dat er verschillende procedures zijn opgestart en ook al een paar sancties zijn uitgesproken, waaronder maandenlange schorsingen.

Over welke artsen het gaat, mag Deneyer wettelijk gezien niet toelichten. Hij is vragende partij om dat wel te mogen. Op dit moment krijgt zelfs de persoon die een klacht indient geen stand van zaken. Ook is het zo dat een arts die een sanctie opgelegd krijgt, altijd in beroep kan gaan. Terwijl die soms jarenlange procedure loopt, mag hij of zij volgens de wet patiënten blijven zien.

In een reactie zegt Hilde De Smet, een van de oprichters van AVV, dat ze nog niet op de hoogte is van deze klacht. “Ik hoop in ieder geval dat een open gesprek met de Orde mogelijk is en wij onze visie mogen uiteenzetten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234