Dinsdag 05/07/2022

Klimaat

Deze twintigers en dertigers lopen mee in de Klimaatmars: “Er is genoeg geleuterd, wij verwachten daden”

Chloé Van Driessche. Beeld Wouter Van Vooren
Chloé Van Driessche.Beeld Wouter Van Vooren

Claim the Climate moet zondag de grootste klimaatmobilisatie ooit worden in ons land, of toch volgens de organisatoren. Vier actievoerders vertellen waarom ze het klimaat willen ‘claimen’.

Yannick Verberckmoes

Chloé Van Driessche: “Ik spreek vrienden erover aan via WhatsApp”

“Ik spreek iedereen erover aan”, zegt de Brusselse Chloé Van Driessche (33), die werkt als communicatiemedewerker. “Een WhatsApp-groep is snel gemaakt en laat je toe makkelijk vrienden te mobiliseren. Ik heb een groep gecreëerd waarin ik me richt tot mijn buren, vrienden uit de dansles en kennissen. Ook als mensen niet reageren, hebben ze tenminste het bericht gezien. Op die manier probeer ik mensen te bereiken. Want iedereen kan een verschil maken en iedereen is verantwoordelijk.”

Van Driessche is ook al een tijdje actief bij Bruxsel’Air, een burgerbeweging die streeft naar betere luchtkwaliteit. “Velen zijn zich er nog niet helemaal van bewust dat hun manier van leven ook een impact heeft”, zegt ze. “Maar wat je verbruikt en hoe je je verplaatst heeft een directe invloed op je omgeving en gezondheid. We moeten naar aanleiding van de COP24 (de klimaatconferentie van de VN in het Poolse Katowice, YV) een sterk signaal geven aan de politici en de bedrijven: genoeg geleuterd, we verwachten nu sterke daden.”

Fréderic Louis: “Om mijn vriendin te ondersteunen”

“Het is de eerste keer dat ik zoiets ga doen”, zegt Fréderic Louis, een 28-jarige architect uit Gent, die meegaat om zijn vriendin te ondersteunen. “Zij is hier heel erg mee bezig en als we iets doen, doen we het meestal samen.” Het koppel probeert in het dagelijkse leven zijn ecologische voetafdruk ietwat te beperken, vertelt Louis. Minder vlees eten, lokale producten kopen en bewust autodelen. Daarnaast tracht Louis ook duurzame materialen te gebruiken voor zijn architectuurprojecten.

“We proberen een mentale switch te maken”, zegt Louis. “Ik zie dat de actie in Brussel heel wat weerklank krijgt – jullie schrijven er bijvoorbeeld over, dus misschien beweegt er politiek wel iets. Maar ik hoop dat het ook een signaal is naar veel gewone mensen. Door kleine dingen te doen, kan je al een effect hebben.”

Toch is nieuwsgierigheid, naast klimatologische motieven, ook een beweegreden voor Louis. “Het ziet er erg goed georganiseerd uit”, zegt hij. “Vanuit Gent kan je voor een verminderd tarief naar Brussel met de trein, speciaal voor deze actie. Op zich is dat dus een mooie daguitstap.”

Fréderic Louis. Beeld ID/ Lieven Van Assche
Fréderic Louis.Beeld ID/ Lieven Van Assche

Rita Tantely: “In Brussel is fietsen ‘hyperdifficile’”

“Onze stem moet echt gehoord worden”, zegt de Franse Rita Tantely (30), die nu in Brussel woont en werkt voor een farmaceutisch bedrijf. “Het wordt dringend tijd dat de politiek meer in het werk zet voor het klimaat.”

Tantely gaat zondag samen met een tiental vrienden meelopen met de klimaatmars. Met negen van hen, onder wie een Italiaan en een Fransman, deelt ze het huis. De expatgemeenschap in Brussel is dus ook van de partij en heeft dezelfde verzuchtingen als vele andere Brusselaars. “Er zijn te veel auto's in Brussel”, zegt Tantely. “Toen ik in het centrum van Antwerpen rondliep, zag ik dat veel mensen daar met de fiets rijden. Maar in Brussel is dat dus hyperdifficile. En tegelijk is het ook zo dat het openbaar vervoer niet altijd efficiënt is, dus kan je de eigenaars van een auto niets verwijten.”

Zelf zou ze daarentegen nooit een auto willen, vertelt ze. “Ik weet ook dat veel werknemers in België een bedrijfsauto krijgen, maar ik heb er geen. Ik ga overal met het openbaar vervoer naartoe en voor mij is dat heel oké.”

Rita Tantely. Beeld Tine Schoemaker
Rita Tantely.Beeld Tine Schoemaker

Thomas Velle: “Mars vertrekt vanuit slogans”

“Op meer pessimistische momenten, besef ik dat de eisen van de mars te vaag zijn”, zegt Thomas Velle (27), literatuuronderzoeker aan de UGent, die zich ook bewust is van de beperkingen van een massabeweging. ‘Claim the climate’ wil een strenger klimaatbeleid, maar stelt niet exact hoe dat er moet uitzien. “Maar bij elke mars vertrek je vanuit de slogans”, zegt Velle. “Je hebt eerst een ruime consensus nodig om zo veel mogelijk volk op de been te krijgen.”

Voor hem is de mars zondag niet enkel een wake-upcall naar politici toe. Velle vindt het ook belangrijk om een teken van solidariteit te geven aan iedereen die zich inzet voor de goede zaak, van middenveldorganisaties tot burgers. “Als je in het dagelijks leven veel moeite doet, door bijvoorbeeld minder vlees te eten, kan je het gevoel hebben dat alles door een beslissing op hoger niveau wordt tenietgedaan. Ik wil de overheid vragen om ons te steunen in de stappen die we zelf zetten. Minder vlees zou een no-brainer moeten zijn, maar daarvoor is duidelijk beleid nodig.”

Thomas Velle. Beeld ID/ Lieven Van Assche
Thomas Velle.Beeld ID/ Lieven Van Assche
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234