Maandag 26/09/2022

'Di Rupo rood? Lichtroze ja, met veel blauw'

Met de uithaal van enkele Vlaamse ondernemers naar de 'marxistische' regering heeft de 85-jarige Louis Van Geyt eens hartelijk gelachen. Als eerste en enige Nederlandstalige communist zetelde hij in de jaren 70 in het Belgisch Parlement. 'Di Rupo is centrumlinks. En meer centrum dan links.'

Hij is geen man van symbolen, zo zegt Louis Van Geyt (85) zelf. Geen rode vaan aan de muur en Das Kapital staat niet prominent in de boekenkast te blinken. Maar de ideologie is scherp en de geest uitermate helder. Vlot gaat het van Het einde van de geschiedenis en de laatste mens van Francis Fukuyama tot de economische analyses van Joseph Stiglitz. Termen als 'grootkapitaal', 'proletariaat' en 'klassenstrijd' kleuren het gesprek.

Helemaal verrast was Van Geyt niet toen hem om een reactie werd gevraagd. "Na die belachelijke uitspraak van het Vlaamse patronaat is het niet meer dan normaal dat men probeert te spreken met mensen die een duidelijke marxistische traditie hebben."

Van 1971 tot 1981 was hij voor de Kommunistische Partij van België (KPB) volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel. De eerste en enige Nederlandstalige communist met een zitje in de Kamer. Partijvoorzitter ook, totdat de partij opgesplitst werd in een Vlaamse en Franstalige vleugel.

'Belachelijk'

Dat enkele Vlaamse ondernemers de regering een marxistische koers verwijten, vindt hij het toppunt."Om Di Rupo marxist te noemen, moet je echt een rechtse Vlaming zijn. Het is niet alleen belachelijk, het is een manier om die lagen van de bevolking aan te spreken die weinig kaas hebben gegeten van politiek en ideologie. Een bevolking die de voorbije jaren steeds meer naar rechts is geleid."

"Tot lang na de Tweede Wereldoorlog zou iedereen in schaterlachen zijn uitgebarsten als iemand Di Rupo een marxist had genoemd", gaat Van Geyt verder. "Di Rupo is een centrumlinkse sociaaldemocraat. En meer centrum dan links. Het lauwe centrum zeg maar. Als Di Rupo zichzelf rood noemt, is dat evengoed om te lachen. Lichtroze met veel blauw, ja."

De uitspraak mag volgens de man dan geen "serieuze betekenis" hebben, het heeft wel een mediapolitieke drijfveer. "Marxist is zowat een scheldwoord geworden. Op die manier proberen ze de regering-Di Rupo weg te duwen en hun agenda door te drukken. Zeker in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen ze het terrein voorbereiden voor de N-VA. Het zal voor de drie traditionele partijen niet eenvoudig zijn om deze stembus te overleven."

Minste kwaad

Op een marxistische partij kan er binnen twee weken alvast niet gestemd worden. Al hoeft dat volgens Van Geyt geen probleem te zijn. "Marxist zijn staat niet gelijk met je als Don Quichot gedragen. Mijn devies: een partij die geen kans heeft op verkozenen, dient geen lijst in. Onrechtstreeks kun je ook een bijdrage leveren door het minste kwaad te steunen. Centrumlinks, sp.a-groen, beschouw ik als het minste kwaad."

Bovendien zitten er in die partijen ook stevige linkse krachten, zo benadrukt de ex-parlementariër. "Her en der zie ik communisten op de lijsten verschijnen. Mensen van een zekere leeftijd meestal. (lacht) Op zich zijn er genoeg progressieve, linkse elementen aanwezig. In de vakbonden, maar ook in de politieke partijen. Helaas kunnen ze nooit doorbreken. Op het einde van de rit geldt nog steeds de partijlijn. Of het regeerakkoord. Ze moeten vooral de linkse kiezers over de streep halen. Als het erop aankomt, hebben ze niets te zeggen."

Dat de PS haar eis tot een vermogensbelasting heeft moeten inslikken, is daar volgens Van Geyt een treffend voorbeeld van. Nog treffender is het dat het begrip in campagnetijd opnieuw uit de kast wordt gehaald. "Electorale ordewoorden zijn het. De PS beseft maar al te goed dat het merendeel van haar kiezers dat wil. Het is dat klein beetje links dat nu komt bovendrijven, dat frontaal wordt aangevallen. Rechts, met werkgeversorganisatie VOKA aan het hoofd, slikt dit niet."

Meer nog dan dat Van Geyt hoopt dat het marxisme blijft verderleven in de politiek, wil hij dat links overleeft. "Over partijgrenzen heen moet links samenwerken. Alle exclusiviteit is dom, kortzichtig en contraproductief."

Proletariërs aller landen, verenigt u? "Die term is misschien voorbijgestreefd. De werkende bevolking, zeg maar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234