Zondag 03/07/2022

'Dierentuinen doden dieren voor huid'

Dierentuinen maken gezonde tijgers en andere zeldzame diersoorten af die later opgezet terechtkomen in privécollecties. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Sunday Times, die een Belgische taxidermist ervan verdenkt te opereren in de schemerzone van wat mag en niet mag.

door sue somers

Brussel/Luik l Jean-Pierre Gérard-Simon wijst echter alle insinuaties van de hand. 'Ik werk perfect legaal en ter goeder trouw', zegt de man, die uit heel Europa kadavers krijgt aangeboden om op te zetten. 'Geen enkele dierentuin waarmee ik samenwerk, doodt dieren uit commerciële overwegingen.'

Twee undercoverjournalisten boden zich onlangs aan bij Andre Brandwood, een Britse taxidermist. Ze deden zich voor als vertegenwoordigers van een zakenman uit het Midden-Oosten die op zoek was naar opgezette dieren, waaronder twee tijgers en een jachtluipaard. Brandwood zei dat hij voor "een prijs" aan elk dier kon geraken, maar dat het zeker enkele maanden zou duren voor hij tijgers had.

Enkele dagen later had Brandwood echter al snel vier exemplaren in de aanbieding, via Jean-Pierre Gérard-Simon. Voor 9.000 euro stelde de Luikenaar twee tijgerhuiden ter beschikking. Voor nog eens hetzelfde bedrag zou hij ze opzetten "in de gewenste positie van de klant". Toevallig had Gérard-Simon ook een jachtluipaard liggen. Prijs: 5.000 euro, opgezet 8.200 euro.

Volgens Britse dierenrechtenorganisaties hebben dierentuinen de markt voor huiden ontdekt. Liever dan ze oud en ziek te laten worden, waardoor ze meer geld kosten, laten de dierenparken tijgers en andere zeldzame diersoorten afmaken. Door kweekprogramma's zou de laatste jaren bovendien een overaanbod aan gekruiste tijgers zijn ontstaan, die de plaats innemen van bedreigde, zuivere tijgersoorten.

Omdat Gérard-Simon met zowat alle Europese dierentuinen werkt, bezit de man volgens zijn collega Brandwood een monopolie op tijgerhuiden. De basisprijs is vastgelegd op 4.500 euro voor de huid alleen, "omdat anders iedereen er een wil". Met nog maar 5.000 in het wild levende exemplaren staan tijgers aan de kop van de Citeslijst, die handel in bedreigde diersoorten verbiedt.

Hoewel Brandwood zijn Belgische collega als een eerlijke en betrouwbare zakenman omschreef, merkten de undercoverjournalisten op dat de documenten die Gérard-Simon aanbood om de echtheid van de huiden te bewijzen, niet authentiek waren. Gevraagd om een reactie zegt Gérard-Simon aan De Morgen dat hij de Citesdocumenten nog niet had aangegeven bij de overheid. "Daardoor waren de tijgers nog niet op mijn naam gezet."

Gérard-Simon heeft het moeilijk met het beeld dat in The Sunday Times van hem wordt opgehangen. "Ze duwen mij in een schemerzone, terwijl ik officieel en ter goeder trouw werk." Zijn prijslijst is openbaar, aldus de taxidermist, en een tijger kost geen 4.500 maar 3.500 euro. "Dieren opzetten is mijn passie. Ik werk in opdracht van een twintigtal musea in Europa. Bevoorrechte relaties met dierentuinen heb ik niet, maar ik ben nu eenmaal bekend en veelgevraagd."

Toch blijven er vragen over de twee tijgers die Gérard-Simon aanbood. Het gaat om nog relatief jonge dieren uit Monde Sauvage, een dierenpark in het Luikse Aywaille. Een dier stierf een natuurlijke dood, het andere liet het leven in een gevecht, aldus het park. Maar volgens het International Species Information System werden de dieren geëuthanaseerd. Het aangeboden jachtluipaard komt uit de Olmense Zoo en zou zijn gestikt in een bot.

Volgens Harry Schram, de Vlaamse directeur van de European Association of Zoos and Aquaria (Eaza), neemt zijn organisatie officieel geen standpunt in over het afmaken van dieren in dierentuinen. Toch raadt Eaza dierentuinen aan hun beschikbare ruimte ter beschikking te stellen voor bedreigde diersoorten. "Zelfs Gaia heeft er niets op tegen dat dieren in gevangenschap worden geëuthanaseerd als hun welzijn niet kan worden gegarandeerd", zegt Schram. "In Monde Sauvage kampen ze bijvoorbeeld met een acuut plaatsprobleem voor roofdieren. Het is niet ondenkbaar dat daar onzuivere bloedlijnen worden afgemaakt." Al gebeurt dat niet zomaar: ook voor euthanasie op dieren bestaat een controleorgaan en moet de Belgische dierentuincommissie haar fiat geven.

Belgische dierentuinen hebben overigens geen ervaring met het afmaken van dieren voor commerciële doeleinden. "Onze kweekprogramma's zijn erop gericht de bloedlijn van de dieren zuiver te houden", zegt Ilse Segers van de Antwerpse Zoo. "We hebben al dieren geëuthanaseerd, maar dat was omdat ze ziek waren en geen toekomstperspectief hadden. Het is hier alleszins geen gangbare praktijk dat dieren worden gedood om plaats te maken voor bedreigde diersoorten."

Ook de Olmense Zoo, waarvan een jachtluipaardhuid opdook bij taxidermist Gérard-Simon, zegt dode dieren niet a priori te verkopen voor het geld. "Meestal komen ze opgezet terug, voor hun educatieve waarde in ons museum", zegt directielid Els Verheyen. "Dieren afmaken om plaats te maken voor bedreigde soortgenoten staat lijnrecht tegenover onze bedoelingen."

Britse stroman haalt in geen tijd twee tijgers en een jachtluipaard uit Belgische dierenparken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234