Zaterdag 28/05/2022

DIRECTEUR BINNENLANDSE BELEIDSRAAD

Melody C. Barnes

De Binnenlandse Beleidsraad (DPC) geeft binnenlands beleidsadvies aan de president. De adviseurs zullen worden geleid door Melody C. Barnes, die al tijdens de campagne Obama's adviseur was voor binnenlands beleid. Barnes was eerder al vice-voorzitter voor beleid van het Center for American Progress. Deze liberale denktank, opgericht in 2003, bouwt verder op progressieve idealen van presidenten als Teddy Roosevelt, Franklin Delano Roosevelt, John F. Kennedy en burgerrechtenleiders als Martin Luther King. Ze putten naar eigen zeggen uit de grote sociale bewegingen van de twintigste eeuw, van arbeidsrechten naar burgerrechten tot vrouwenrechten. Barnes was adviseur van senator Edward M. Kennedy in de commissie Justitie, van december 1995 tot maart 2003. Ze zal worden bijgestaan door Heather A. Higginbottom, die vice-directeur van de DPC zal worden. Van 1999 tot 2007 was ze wetgevend directeur bij senator John Kerry, gewezen presidentskandidaat in 2004. Sindsdien was ze directrice van het American Security Project, een denktank die de Nationale Veiligheid alleen gegarandeerd ziet als er globale consensus is, en een gemeenschappelijk antwoord van de wereldgemeenschap op problemen zoals proliferatie van massavernietigingswapens en terrorisme.

MINISTER

VAN HANDEL

Bill Richardson

Bill Richardson (61) zal zo goed als zeker minister van Handel worden. Een troostprijs, want de voormalige ambassadeur van de Verenigde Naties en minister van Energie onder Bill Clinton was liever benoemd op Buitenlandse zaken. Eerder dit jaar was de gouverneur van New Mexico nog presidentskandidaat voor de Democratische partij, maar hij haakte al snel af toen de voorverkiezingen hem geen schijn van kans gaven. Richardson was één van de eersten die openlijk de kant kozen van Obama.

In het kabinet-Obama zal hij ook de belangen verdedigen van de groeiende schare Hispanic-kiezers die Obama mee aan de macht brachten. Het wordt uitkijken welke houding hij als minister van Handel zal aannemen tegenover vrijhandel, in de eerste plaats met de buren van Latijns-Amerika. En mogelijk zet hij als eerste de stappen om het handelsembargo tegen Cuba af te zwakken.

MINISTER VAN

BUITENLANDSE ZAKEN

Hillary Clinton

Pas na Thanksgiving donderdag wordt het officieel bekendgemaakt, nu al is het een feit in de wandelgangen: senator, voormalige First Lady en presidentskandidate Hillary Clinton (61) wordt minister van Buitenlandse zaken.

Met haar benoeming neemt verkozen president Obama een berekend risico. Aan de ene kant verzoent hij zich zo met het Clinton-kamp, wiens steun noodzakelijk was voor zijn verkiezing in het Witte Huis, aan de andere kant dreigen zijn eigen buitenlandse accenten ondergesneeuwd te raken door de uitgesproken standpunten van deze passionara uit de Amerikaanse politiek.

Het wordt dan ook reikhalzend uitkijken of Clinton het onvoorwaardelijk eens zal zijn met de vestzak-broekzakoperatie die Obama wil doorvoeren tussen Irak, waar hij troepen wil terugtrekken, en Afghanistan, waar hij troepen wil versterken. Tijdens de campagne verschilden beiden ook sterk van mening over gevoelige dossiers zoals Iran. Clinton verweet Obama een gebrek aan ervaring op vlak van buitenlands beleid, nu zal ze in overleg met hem haar eigen kunnen moeten bewijzen. Clinton zal zich ongetwijfeld laten bijstaan door voormalig minister van Buitenlandse zaken Madeleine Albright, die vorige week al door Obama werd afgevaardigd naar de G20-top in Washington.

Ook voormalig president Bill Clinton moet zich in ruil voor haar benoeming wat meer op de vlakte houden. Hijzelf en zijn stichting zijn erg actief in het buitenland, maar zullen zich nu moeten hoeden om geen initiatieven te steunen die indruisen tegen de lijn van de regering Obama.

MINISTER VAN

GEZONDHEIDSZORG

Tom Daschle

Tom Daschle (60), afkomstig uit South Dakota, moet als minister van Obama's verkiezingsbelofte uitvoeren om een universeler gezondheidszorgsysteem op poten te zetten. Daarmee zouden 47 miljoen onverzekerde Amerikanen toegang tot een betaalbare zorgverzekering moeten krijgen.

Daschle is een ex-fractieleider van de Democraten in de Senaat. Daar bouwde hij een reputatie als dossiervreter. Dat moet hem nu in staat stellen om in het Congres een consensus te bouwen tussen de verschillende stromingen binnen zijn partij, de Republikeinse oppositie en de talrijke belangengroepen in de wandelgangen van Washington - van farmaproducenten tot verzekeraars, artsen- en patiëntenverenigingen.

De tegenstand is geducht omdat er enorm veel geld gemoeid is met elke beslissing in de gezondheidszorg, een sector die 2,3 triljoen dollar waard is - of 16 procent van de VS-economie vertegenwoordigt.

Voor Daschle is de benoeming een bedanking voor bewezen diensten. Momenteel leider van Obama's gezondheids-denktank was hij één van de eerste Democratische politici die Obama aanspoorde om een gooi te doen naar het Witte Huis.

Toch zullen Daschle geen wittebroodsweken worden gegund. Door de financiële crisis wordt zijn slagkracht ernstig beperkt. Hij erft ook bestaande gezondheidszorgprogramma's van de overheid, zoals Medicare en Medicaid, waarvan de vergrijzingskosten nu al ondraaglijk werden voor de begroting.

Daschle zat al acht jaar in het Huis van Afgevaardigden voor hij in 1986 verkozen werd in de Senaat, waar hij zetelde tot hij in 2004 zijn herverkiezing verloor. Sindsdien was hij naast zijn politiek engagement ook actief als beleidsadviseur voor advocatenkantoor Alston and Bird.

MINISTER VAN

BINNENLANDSE VEILIGHEID

Janet Napolitano

Met Janet Napolitano (51) als minister van Binnenlandse Veiligheid is een accentverschuiving te verwachten. Het ministerie werd door huidig VS-president George W. Bush opgericht na de aanslagen van 11 september. Het accent lag op terreurbestrijding. Hoewel het enkel de binnenlandse veiligheidsagenda moest bepalen werden veel van zijn maatregelen wereldwijd gekopieerd, zoals de stringente controles op luchthavens. Napolitano van haar kant zal een tweede domein van het departement uitdiepen: de strijd tegen illegale immigratie. Als gouverneur van Arizona wordt ze vandaag dagelijks met dat probleem geconfronteerd.

Voor ze aan haar politieke carrière begon, was ze actief als advocate voor het kantoor Lewis and Roca uit Phoenix. Napolitano werd in 1993 door Clinton benoemd als federaal openbaar aanklager voor Arizona. Daar voerde ze onder meer mee een onderzoek naar de betrokkenheid van een verdachte bij de bomaanslagen in Oklahoma City in 1995. Deze ervaring met extreemrechts binnenlands terrorisme zal haar goed van pas komen in een tijdperk waar de benoeming van Amerika's eerste Afro-Amerikaanse president voor een opstoot zorgt van white power-hategroups.

Napolitano werd voor het eerst verkozen in 2002 en herkozen in 2006. Nu al wordt gespeculeerd dat zij op een dag zelf een gooi doet naar het Witte Huis.

MINISTER

VAN JUSTITIE

Eric Holder

Eric Himpton Holder, Jr. (57) zou de eerste Afro-Amerikaan zijn die deze functie bekleedt. Hij is een voormalige rechter en openbaar aanklager in het hoofdstedelijke district. Holder is momenteel juridisch adviseur van Obama en maakt deel uit van de commissie die Joe Biden koos als kandidaat voor het vice-presidentschap. Hij deed al nationale beleidservaring op onder het presidentschap van Bill Clinton. In 1997 werd hij benoemd tot vice-minister van Justitie, onder Janet Reno. Opmerkelijk is hoe hij zich tijdens de hoorzitting voorafgaand aan zijn aanstelling tegen de doodstraf kantte. "Ik ben geen voorstander van de doodstraf, maar ik zal de wet uitvoeren'', verklaarde hij.

Als advocaat was Holder vroeger niet onbesproken. Hij hielp de voortvluchtige witteboordencrimineel Mark Rich aan gratie en verdedigde Chiquita in een zaak waarin de multinational beschuldigd werd van bijdragen aan doodseskaders in Colombia.

PERSWOORDVOERDER

Robert Gibbs

Robert Gibbs kwam bij het team van Obama na diens Senaatsoverwinning in 2004. Het jaar daarvoor was hij een van de woordvoerders van John Kerry, die in de presidentsverkiezingen de duimen had moeten leggen voor huidig president Bush.

Met Gibbs krijgen de journalisten een perswoordvoerder die erg correct is maar soms ook venijnig uit de hoek kan komen. Gibbs is niet vies van negative campaigning, het bekladden van de tegenstanders. Tijdens de campagne van 2003 zat hij mee achter een groep die zich 'Americans for Jobs, Health Care and Progressive Values' noemde, en toen uitpakte met een choquerende televisieadvertentie over Kerry's Democratisch tegenstander Howard Dean. In het bewuste filmpje wordt ingezoomd op een Time-cover met Osama bin Laden, terwijl Deans gebrek aan ervaring op het vlak van defensie- en buitenlandbeleid gehekeld wordt.

COMMUNICATIEDIRECTEUR

Ellen Moran

Ellen Moran is momenteel directeur van een groep die zich inzet om meer vrouwen vertegenwoordigd te krijgen in het Amerikaanse politieke leven, Emily's List. Voordien werkte ze voor de leidende vakbond AFL-CIO en voor de Democratische partij. Ze hielp ook bij de organisatie van de inauguratie van Bill Clinton. Moran zal worden bijgestaan door Dan Pfeiffer, nu de communicatiedirecteur van Obama's transitieteam.

SENIOR ADVISOR

Valerie Jarrett

Niet alle benoemingen in het Witte Huis zijn politiek geïnspireerd. Valerie Jarrett (52) is daar het levend bewijs van. Zij wordt een van de vijf belangrijke senior advisors in het Witte Huis. Volgens The New York Times is deze vastgoedmakelaar uit Chicago al twee decennia lang één van de vertrouwelingen van de Obama's. Als Afro-Amerikaanse civic leader won ze tijdens deze campagne het vertrouwen van de leiders uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap en nam met Obama belangrijke campagnebeslissingen door. Ze is kind aan huis in de zakenwereld en heeft een luisterend oor bij gematigde Republikeinen als de Californische gouverneur Schwarzenegger.

MINISTER VAN DEFENSIE

Robert Gates

Obama heeft tijdens de campagne aangekondigd dat hij minstens één Republikein in de regering zal benoemen. De grootste kanshebber is Robert Gates, die ook in de regering-Bush minister van Defensie was, als opvolger van Donald Rumsfeld. Gates is een voormalige CIA-directeur die zowel door Republikeinen als Democraten gerespecteerd wordt voor zijn standvastigheid.

NATIONAAL VEILIGHEIDSADVISEUR

Generaal James Jones

Nog niet bevestigd, maar de grootste kanshebber voor deze belangrijke veiligheidspost is generaal James Jones. De officier is een ex-commandant van de Noordatlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en een uitgesproken criticus van de oorlog in Irak.

Een andere kandidaat die genoemd wordt is James Steinberg, Clinton's adjunct-nationaal veiligheidsadviseur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234