Vrijdag 01/07/2022

PolitiekKernuitstap

Discussie over kernuitstap is geëvolueerd, zegt premier De Croo: ‘Geopolitieke situatie is helemaal veranderd’

Premier Alexander De Croo (Open Vld). Beeld Photo News
Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Photo News

De discussie over de energiebevoorrading is sinds het akkoord binnen de federale regering over de kernuitstap, dat dateert van 23 december, helemaal geëvolueerd. Dat is in de eerste plaats te wijten aan de Russische inval in Oekraïne. Dat zei premier Alexander De Croo (Open Vld) in Matin Première op de RTBF-radio. Vanmorgen sloten zowel Groen als Ecolo een verlenging van de kerncentrales niet langer uit.

Redactie en Belga

“De huidige toestand is helemaal anders dan toen we eind december de beslissing namen”, zei De Croo. Vlak voor Kerstmis kwam de regering overeen dat op of rond 18 maart de termijn zou verstrijken voor een beslissing over de definitieve sluiting van alle kerncentrales tegen 2025. Het alternatief voor die sluiting is dat de twee jongste reactoren - Tihange 3 en Doel 4 - langer openblijven.

“Eind december zeiden we: we gaan de twee elementen bekijken die ook in het regeerakkoord staan (de energiebevoorradingszekerheid en de energieprijs, red.). Daar hebben we in december ook nog de geopolitieke context aan toegevoegd.”

Maar sinds de Russische inval in Oekraïne, “is de geopolitieke situatie helemaal veranderd”, zei De Croo op de radio. Hij herinnerde eraan dat Rusland een grote rol speelt op de Europese gasmarkt, maar voor België “geen erg belangrijke” leverancier is. Volgens De Croo heeft Rusland aangetoond dat het als energieleverancier “minder betrouwbaar” is. “En op Europees niveau worden er initiatieven genomen om Rusland af te koppelen op het vlak van energie.”

Miner uitstoot

De federale regering is een evaluatie gestart van haar langetermijnstrategie, die erin bestaat dat er een netto nuluitstoot van broeikasgassen wordt gerealiseerd. “We moeten dus op korte termijn handelen, maar het perspectief moet erin bestaan de bocht in te zetten naar een meer duurzaam energiesysteem, met minder uitstoot”, aldus De Croo. “Dat is duidelijk het perspectief dat we moeten aanhouden.”

Hij herinnerde eraan dat in december ook beslist werd om de mogelijkheden van de “kernenergie van de toekomst” en de nieuwe technologieën te bestuderen - zoals EPR-reactoren (Evolutionary Power Reactor) en kleine SMR-reactoren.

“We hebben duidelijk gezegd dat als er op termijn technologieën komen die niet de ongemakken van de huidige kernenergie bevatten, bijvoorbeeld op het vlak van afval, dat iets is dat we moeten bestuderen.” De regering besliste eind december ook om 100 miljoen euro te investeren in onderzoek naar deze nieuwe technologieën, aldus nog De Croo.

De premier onderstreepte nog de “openheid van geest” waar sommige leden van de federale meerderheid blijk van geven, zonder Tinne Van der Straeten (Groen) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) bij naam te noemen, die vandaag allebei de deur lijken open te zetten voor een verlenging van de levensduur van de kerncentrales. De kernuitstap moet met open blik bekeken worden, zeggen zij. De groenen bepleiten een groot energieakkoord dat rust op drie pijlers: een derde steunpakket om de factuur onmiddellijk te verlichten, een stevige versnelling van de energietransitie en de uiteindelijke kalender van de kernuitstap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234