Maandag 26/09/2022

Distributietarieven tikkende tijdbom onder energiefactuur

In 2015 hangt Waalse consumenten een prijs-stijging van 380 euro boven het hoofd door verhoogde distributietarieven voor gas en elektriciteit. Hetzelfde probleem dreigt de Vlaamse energiefacturen te doen stijgen.

Door de bevriezing van de distributietarieven tot 2015 kunnen netbeheerders zoals Eandis en Infrax hun oplopende kosten niet meer doorrekenen. De tarieven, die in juni 2012 vastgelegd moesten worden voor de periode 2013-2016, zijn bevroren in afwachting van de overheveling van die distributietarieven van de federale energieregulator CREG naar de regionale regulatoren in 2015. Voor Vlaanderen is dat de VREG.

Vandaag profiteert de consument van die tariefbevriezing. De distributietarieven vormen bijna 40 procent van de totale energiefactuur. En vooral: het is een onderdeel dat snel durft te stijgen. Elektriciteit werd bijvoorbeeld 47 procent duurder in Vlaanderen tussen 2007 en 2011. Meer dan de helft daarvan was te wijten aan de oplopende distributietarieven.

Meerkost

Op termijn is de situatie echter een tikkende tijdbom. Waalse consumenten van elektriciteit en gas hangt een factuur van 300 miljoen euro boven het hoofd in 2015, blijkt uit berekeningen van de Waalse regulator CWaPE, waarover Le Soir gisteren berichtte. In 2015 moeten nieuwe tarieven worden berekend en die zullen hoger liggen. Per gezin zou dat neerkomen op 380 euro meer in Wallonië (voor zowel gas als elektriciteit).

Ook in Vlaanderen dreigt de energiefactuur te stijgen in 2015. "Een stuk van de kosten zitten nog niet in de distributietarieven verwerkt", zegt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG. "Op het juiste bedrag hebben we voorlopig nog geen zicht. Maar het gaat niet over enkele tienduizenden euro's. Het is meer. Het is een sneeuwbal, die hoe langer hoe dikker wordt."

Al hoopt Pictoel dat de uiteindelijke meerkost op de factuur zal meevallen. "We hebben die sneeuwbal gestopt in Vlaanderen, en hopen hem tegen 2015 af te bouwen." De hervorming van het groenestroombeleid gaf Eandis en co. meer ademruimte. Vroeger konden mensen met zonnepanelen hun groenestroomcertificaten sowieso kwijt bij de distributienetbeheerders. Die waren verplicht om tot 450 euro te betalen. Dat systeem is nu gestopt.

Postjes schrappen

"Dat is een belangrijke ingreep", vervolgt Pictoel. "Maar zekerheid dat alles opgelost raakt, kunnen we niet geven. Het kan dat de factuur stijgt in 2015. Dan zullen we moeten kijken of de meerkosten in één keer worden gerecupereerd. Of over een langere periode worden gespreid. Maar opnieuw: dat is afwachten. We hebben vandaag ook niet de nodige experts overgekregen van de CREG om al deze berekeningen te maken."

Een andere stap in het verlagen van de distributietarieven is het schrappen van de postjes bij de intercommunales achter Eandis en Infrax. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) snoeide dit najaar al 802 mandaten. "Dat scheelt 600.000 euro per jaar", vertelde ze toen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234