InterviewBruno Schaubroeck
‘Dit is de uitverkoop van de eventsector’: confederatie reageert op nieuwe maatregelen
Alweer een Overlegcomité en alweer is de eventsector het kind van de rekening. Drie weken lang gaat alles dicht. Met uitzondering van evenementen voor een zittend publiek of in de buitenlucht. Bruno Schaubroeck van koepelorganisatie Event Confederation reageert teleurgesteld.
Een verrassing was de beslissing van het Overlegcomité toch niet?
Schaubroeck: “Neen, net als de vorige keren was al langer duidelijk dat er opnieuw onze richting uit gekeken werd. Totaal onterecht, trouwens. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat evenementen de motor van de pandemie zijn. En toch moeten wij telkens opnieuw dicht.”
Evenementen met een zittend publiek of in de buitenlucht kunnen wel nog. Is dat een pleister op de wonde?
“Neen, een deel van de sector kan inderdaad openblijven, maar het overgrote deel moet dicht. Het is een beetje alsof vanaf maandag vrachtwagens nog slechts 30 kilometer per uur mogen rijden op de snelweg. Dat is misschien beter dan helemaal stil staan, maar dan nog zal de transportsector daar absoluut niet tevreden mee zijn.”
En de beloofde compensaties? Zijn die een troost?
“Dat hangt af van de concrete uitwerking van die financiële regeling. Daar willen we nu zo snel mogelijk zicht op krijgen. Want het zal niet volstaan om enkel voor de komende drie weken met compensaties te komen. Zoals het er nu naar uitziet schat ik dat het nog tot maart volgend jaar zal duren voor we weer min of meer normaal kunnen werken. Een sector als de onze stilleggen kan van de ene dag op de andere, maar de boel heropstarten is een werk van veel langere adem.”
Hoe moet het nu verder?
“We willen in de eerste plaats met de bevoegde instanties rond de tafel gaan zitten. Deze crisis is ondertussen bijna twee jaar bezig en zo’n overleg is er tot op vandaag nog niet geweest. Nog geen enkele keer is gevraagd naar onze ideeën rond het veilig organiseren van publieksevenementen. Terwijl dat nog nochtans net hetgene is waar we dag in dag uit mee bezig zijn. Het wordt ook dringend tijd voor eenheid van bestuur wanneer het over onze sector gaat. De voorbije twee jaar kwamen ministers, gouverneurs en burgemeesters om de haverklap met eigen regeltjes. Dat is gewoon niet werkbaar.”
Hoe ziet u de toekomst van uw sector?
“Somber. We weten dat heel wat ondernemingen op hun tandvlees zitten. Logisch ook, we hebben sinds het begin van de coronacrisis amper tien weken op een normale manier kunnen werken. Veel bedrijven hebben er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden. Ik ken meer dan één bedrijf voor licht en geluid dat zijn bestelwagens tegenwoordig gebruikt om pakjes rond te brengen. Maar dat soort noodoplossingen hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Ik vrees dat er een golf aan faillissementen zit aan te komen. Wanneer de politici volgend voorjaar ergens op een podium willen speechen is de kans groot dat er geen technici meer zullen zijn om hun micro aan te zetten.”