Donderdag 06/10/2022

'Dit is een daad van verzet'

Sinds gisteren weerklinken er kerstliederen in de Gentse winkelstraten. Geen nieuws, denkt u, tenzij u de muziek al hebt gehoord. In plaats van de gebruikelijke kerstmuzak speelt er een 'alternatieve' kerst-cd van de Gentse stadscomponist Dick van der Harst.

Door Jeroen de Preter

GENT l De cd, die Gloria heet, bevat tien soms zeer tegendraadse versies van bekende en minder bekende kerstliedjes en één sinterklaasmedley. Of de plaatselijke middenstand en het winkelende volk de muziek zullen waarderen valt af te wachten.

De eerste gevelkerstmannen zijn al gesignaleerd, en her en der haalt de verenigde middenstand de 'Schlittenfahrt' van James Last weer vanonder het stof. Her en der, maar niet in Gent. Daar komt de kerstshopmuziek dit jaar van Dick van der Harst, de stadscomponist. Zijn muziek zal niet minder alomtegenwoordig zijn. De cd Gloria zal niet alleen gespeeld worden op de kerstmarkt op het Sint-Baafsplein, maar zal ook weerklinken in winkelstraten als de Langemunt, op het Veerleplein en in het shopping center op de Zuid. Wie het niet meer kan aanhoren, moet zich wenden tot de eindverantwoordelijke, de stad Gent. Hopelijk voor de klager nemen ze daar dan de telefoon onmiddellijk op, want raad eens voor welke wachtmuziek de stad tijdens de kerstperiode heeft gekozen?

De stad Gent blijkt in elk geval zeer enthousiast over het idee van haar stadscomponist. Die wil met zijn kerst-cd naar eigen zeggen een muzikaal hoogstaand alternatief bieden voor wat er dezer dagen doorgaans wordt gespeeld. Met zijn soms dwarse en weinig rechtlijnige versies van klassieke kerstliederen maakt Van der Harst het de winkelende medemens echter niet makkelijk. "Dat besef ik wel", zegt Van der Harst. "Ik maak muziek waar je intens naar moet luisteren. Dat lukt makkelijker in de huiskamer of in je auto dan op straat, waar je er zomaar toevallig invalt. Aanvankelijk heb ik met het idee gespeeld om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld door iets minimalere muziek te maken, iets repetitiefs. Uiteindelijk heb ik dat idee toch maar laten varen. Het is ook net de bedoeling dat mensen ervan opkijken, in de hoop dat ze wat aandachtiger gaan luisteren. Het hele idee is dan ook een daad van verzet tegen de nivellering."

U vreest niet dat de middenstand zal morren?

Van der Harst: "(lacht) Dat deden ze toch al? Ach, we zullen wel zien. Ik ben natuurlijk wel benieuwd, ook naar de reacties van het winkelende volk."

Op deze kerst-cd vermengt u ontelbaar veel muzikale culturen. Is dat een statement?

"Je mag dat zo zien, maar het is eerder toeval. De muzikanten met wie ik samenwerk, komen nu eenmaal uit verschillende culturen. Ik heb hen er van bij het begin bij betrokken, en gevraagd naar hun kersttraditie. Zangeres Melike Tarhan leerde me een Turks nieuwjaarsliedje en Anno Pardo, een Boliviaanse zangeres, heeft me laten kennismaken met de Latijns-Amerikaanse kerstliedjes. Hetzelfde deed Paola Bartoletti voor Italië."

Het resultaat is dat de kerstklassiekers die iedereen kent soms aardig vervormd klinken. Men zou u een gebrek aan respect voor de traditie kunnen aanwrijven.

"Die traditie is een heel relatief begrip, hoor. Neem een lied als 'Adeste fideles': oorspronkelijk was dat een Latijns lied, maar in de loop der eeuwen hebben ze er overal wel iets anders mee gedaan. Dat recht heb ik me ook toegeëigend. De oorspronkelijke versie heeft iets rechts-katholiek, vind ik. Ik heb het bij wijze van statement omgekeerd, door het lied een rockritme te geven en het te laten zingen door een Turkse zangeres. Ik vergelijk het graag met The Sex Pistols, die het Britse volkslied 'God Save the Queen' helemaal hebben omgekeerd."

Gloria. In Kerst- en Klaastijden is een coproductie van de stad Gent met het LOD, een productiehuis voor muziek en muziektheater. Prijs: 10 euro. Te koop in de stadswinkel of via www.lod.be.

Dick van der Harst:

Het is net de bedoeling dat mensen ervan opkijken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234