Dinsdag 27/09/2022

Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Carrefour mist de digitale boot en moet 1.233 banen schrappen, maar komt het relanceplan Carrefour 2022 niet veel te laat? Louis Tobback stoort zich aan Bart De Wevers profilering op sociale zekerheid. En er heerst een rattenplaag: onze reporter ging op stap met een moderne rattenvanger.

Redactie

In het nieuws

1. Massa-ontslag bij Carrefour is pijnlijk signaal voor sector

Bij Carrefour staan 1.233 banen op de helling. Het dreigende massa-ontslag heeft in eerste instantie te maken met het verouderde concept van de hypermarkten, maar is ook symptomatisch voor de druk op de retailsector.

Experten waarschuwen al jaren voor de impact van digitalisering op de retailsector. Carrefour betaalt zijn logge reactie op een veranderende consument cash. Vraag is of het nieuwe Carrefour 2022 gewapend is in een wereld die gedomineerd wordt door technologiereuzen.

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout noemt het in zijn standpunt "cynisch dat alweer de werknemers de prijs mogen betalen voor de arrogante kortzichtigheid hogerop".

2. Nog steeds 28 Vlamingen per dag die zelfmoord proberen te plegen

In 2016 zijn in Vlaanderen naar schatting 10.360 pogingen tot zelfdoding ondernomen, ongeveer 28 per dag. Het aantal zelfmoordpogingen schommelt in Vlaanderen al enkele jaren rond dat cijfer, op economische crisisjaren 2007 en 2011 na. Wel alarmerend is het hoge aandeel jongeren tussen 20 en 24 jaar. Ook in de leeftijdsgroep 40-45 piekt het aantal pogingen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

3. N-VA Gent heeft bemiddelaar nodig, partijtop wil Bracke als lijstduwer

De positie van Siegfried Bracke bij de Gentse N-VA blijft beroeren. De partijtop ziet hem, in tegenstelling tot lijsttrekker Elke Sleurs, toch liever als lijstduwer. Vlaams fractieleider Matthias Diependaele speelt bemiddelaar.

3. Louis Tobback: "De Wever is nog één stap verwijderd van Eigen Volk Eerst"

Dat N-VA zijn iconische campagne over de sociale zekerheid kopieert, kan hem hoegenaamd niks schelen. Maar dat De Wever zich profileert als beschermer van de sociale zekerheid, stoot Louis Tobback wel erg tegen de borst. "Wat De Wever doet is een schande. We zijn nog één stap verwijderd van Eigen Volk Eerst."

null Beeld RV
Beeld RV

4. Trump wil 'Dreamers' sparen in ruil voor muur en harder immigratiebeleid

Het immigratiedebat in Amerika is heropend met een voorstel van het Witte Huis dat veel zogeheten Dreamers in theorie spaart, maar veel andere (aspirant-)immigranten buiten de deur wil zetten of buiten de deur wil houden.

5. Belgen bedreigd vanuit Turkse ambassade

Verschillende Belgen en inwoners van ons land zijn in juli en september 2016 bedreigd vanuit de Turkse ambassade. Dat blijkt uit politieonderzoek. De slachtoffers - allemaal journalisten - reageren verbaasd. "Komt een buitenlandse overheid daar in België zomaar mee weg?"

6. Een migratiebeleid dat werkt: is dat nu zo moeilijk? Drie alternatieve oplossingen

In het heetst van een hevige woordenstrijd over open grenzen, Sudanese identificatiemissies en Libische folterpraktijken schrikken enkele experts er niet voor terug een alternatief vluchtelingen- en migratiebeleid op tafel te gooien.

7. Trump komt met positieve maar tegelijk verontrustende boodschap naar Davos

Donald Trump spreekt vandaag als eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in Davos, op het 'globalistenfeest' van wereldleiders en zakenlieden in de Zwitserse Alpen. Zijn verwachte boodschap: 'America First' betekent niet 'America Alone'.

De Amerikaanse president Donald Trump in Davos. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump in Davos.Beeld AFP

Aan het koffieapparaat

1. Mens en dier geteisterd door rattenplaag: "Mijn kippen leggen zelfs geen eieren meer"

De regen en het donkere weer van de afgelopen weken hebben duidelijk gevolgen. We houden er niet alleen minder energie aan over, we zitten ook met meer ratten. Niet enkel mensen hebben last van het ongedierte. Ook de kippen krijgen er stress van.

Op jacht met een moderne rattenvanger. Beeld Damon De Backer
Op jacht met een moderne rattenvanger.Beeld Damon De Backer

2. 1 op 7 werknemers ervaart wekelijks 'negatief gedrag' op het werk

Een op de zeven werknemers in ons land rekent wekelijks af met pesterijen door collega’s of leidinggevenden. Schrikwekkend veel, en dus hoog tijd om ook op de werkvloer een vuist te maken tegen pesten.

3. Met deze tips bent u helemaal ready for the weekend

U kunt het weekend al ruiken, maar hebt nog geen idee wat u de komende twee dagen gaat doen? Journalist Ewoud Ceulemans gidst u door het culturele weekend.

Geen abonnee? Registreer nu via demorgen.be/proef en lees een maand lang gratis De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234