Dinsdag 16/08/2022

‘Dit is hoe verandering eruit ziet’

De Amerikaanse ziektehervorming is een feit. In Washington keurde het Huis van Afgevaardigden die zondagnacht goed met 219 stemmen tegen 212. Dat gebeurde na een urenlang en bij momenten bitter debat. De nieuwe ziektewet wordt zo goed als zeker meteen al een campagnethema voor de tussentijdse verkiezingen in november.

Amerikaanse president Obama haalt grote slag thuis: ziektewet goedgekeurd na historische stemming

De goedkeuring van de nieuwe ziektewet is een grote overwinning voor president Barack Obama. Het hervormen van de Amerikaanse gezondheidszorg was zijn binnenlandse prioriteit nummer één en een ambitie die een reeks presidenten voor hem, onder wie Roosevelt, Nixon en Clinton, niet konden waarmaken.

“Vanavond, na bijna honderd jaar van praten en frustratie, na decennia van proberen en een jaar van volgehouden inspanning en debat, heeft het VS-Congres eindelijk verklaard dat de families, werknemers en de kmo’s van Amerika de zekerheid verdienen om te weten dat ziekte noch ongelukken de dromen in gevaar zullen brengen waar ze hun hele leven voor gewerkt hebben in dit land”, zei Obama in een reactie vanuit het Witte Huis.

“Dit is geen radicale hervorming, maar het is een grote hervorming. Deze wetgeving zal niet alles herstellen wat fout is met onze gezondheidszorg. Maar ze beweegt ons op beslissende wijze in de goede richting. Dit is hoe verandering eruit ziet.”

undefined

De nieuwe ziektewet kost 940 miljard dollar (695 miljard euro). Volgens de rekenkamer van het Amerikaanse parlement zullen 32 miljoen Amerikanen die het tot nog toe zonder moesten stellen, nu ziekteverzekering krijgen. Daarmee zal 95 procent van de bevolking gedekt zijn.

Een aantal praktijken van verzekeringsmaatschappijen wordt verboden. Daaronder: het weigeren van mensen met vooraf bestaande kwalen en het schrappen van klanten die effectief ziek worden. De hervorming moet het begrotingstekort in twintig jaar verminderen met meer dan 1.300 miljard dollar (960 miljard euro).

Over deze ziektewet werd al gedebatteerd sinds het begin van Barack Obama’s presidentschap vorig jaar. Tot op het einde van het proces was de uitkomst onzeker. De Democraten waren het hele weekend op zoek naar de beslissende stemmen. Die kwamen aanvankelijk druppelsgewijs binnen. De definitieve doorbraak kwam er toen een groep conservatieve Democraten onder leiding van parlementslid Bart Stupak uit Michigan zondagmiddag toezegde om alsnog ja te stemmen.

Stupak en zijn medestanders wilden aanvankelijk nee stemmen, omdat ze vonden dat de wettekst te liberaal was inzake abortus. Pas toen president Obama beloofde dat hij een besluit zou uitvaardigen dat de bestaande regel herbevestigt dat belastinggeld niet voor abortussen gebruikt mag worden, ging de groep van Stupak overstag en was het duidelijk dat de Democraten op winst af stevenden.

De eindsprint naar de stemming vond plaats in een gespannen atmosfeer in Washington. Zaterdag en zondag verzamelden enkele duizenden conservatieve Tea Party-activisten zich voor het Capitoolgebouw. Een aantal zwarte parlementsleden werd bespuwd en voor ‘nigger’ uitgescholden. Het homoseksuele parlementslid Barney Frank uit Massachusetts werd ‘faggot’ (flikker) genoemd.

Ook in het halfrond zelf werd hyperbool niet geschuwd. Bart Stupak werd van op de Republikeinse banken voor ‘baby killer’ (kindermoordenaar) uitgescholden. “De vrijheid sterft een beetje vandaag”, zei de Republikeinse Marsha Blackburn uit Tennessee. Haar partijgenoot Ted Poe uit Texas stelde dat de ziektewet de VS “op het pad naar de tirannie” zet. Devin Nunes uit Californië vergeleek de wet met sovjetsocialisme en smeekte de parlementsleden om “nee te zeggen tegen het totalitarisme”.

“Het Amerikaanse volk is kwaad”, zei de Republikeinse fractieleider John Boehner in zijn slotargument. “En dit halfrond gaat tegen hun wil in. We moeten ons schamen.”

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, die het debat afsloot, ging daar tegenin. “Na een jaar debatteren en miljoenen Amerikanen gehoord te hebben, zijn we op een historisch moment gekomen. Vandaag hebben we de kans om de grote, onafgemaakte taak van onze samenleving te vervolledigen en een gezondheidshervorming goed te keuren voor alle Amerikanen, die een recht is en gaan privilege.”

undefined

Het Huis van afgevaardigden keurde zondagnacht twee wetteksten goed. Om te beginnen stemde het de ziektewet die de Senaat eind december al goedkeurde. Die kan nu naar de president om ondertekend te worden. Voorzien werd dat Obama dat vandaag zou doen. Zodra dat gebeurt, is de hervorming van kracht.

De tweede wettekst die goedgekeurd werd, was een reeks amendementen die de Senaatstekst in overeenstemming moet brengen met degene die het Huis eerder zelf al aannam. Dat gebeurde met 220 stemmen tegen 211.

De Senaat moet die tweede tekst goedkeuren voor hij naar de president kan. De Republikeinen plannen procedureel verzet, maar de Democraten maken zich sterk dat ze ook daar een meerderheid hebben. Let wel: wat de Senaat ook doet met het pakket amendementen, de hervorming krijgt wel degelijk kracht van wet zodra Obama de eerste tekst ondertekent.

De hervorming, die volgens de peilingen onpopulair is bij de bevolking, wordt nu een thema voor de tussentijdse parlementsverkiezingen in november. De Republikeinen kondigden al aan dat ze campagne zullen voeren met de belofte om de hervorming te herroepen.

De Democraten rekenen er dan weer op dat de kiezers tegen november tot de conclusie zullen komen dat ze beter af zijn met de nieuwe ziektewet. Obama trekt deze week al het land in om zijn verwezenlijking te verkopen. Tegelijkertijd beginnen vakbonden en andere met de Democraten gelieerde belangengroepen met een advertentiecampagne om de hervorming aan te prijzen.

De hele hervorming komt pas op kruissnelheid tegen 2014, maar een aantal maatregelen worden onmiddellijk van kracht. Jongeren zullen tot hun 26ste gedekt kunnen worden door de ziekteverzekering van hun ouders. Verzekeraars zullen niet meer het recht hebben om kinderen met vooraf bestaande ziektes te weigeren.

In ieder geval heeft Barack Obama zijn positie zondagnacht gevoelig versterkt. In zijn pleidooien tegenover zijn partijgenoten stelde hij vooraf dat hij politiek vleugellam zou worden als de ziektewet sneuvelde. Nu die goedgekeurd is, kan hij zich voluit concentreren op andere prioriteiten die zijn partij in november stemmen kunnen opleveren, zoals banen en de hervorming van de financiële sector.

Ondertussen kondigden de ministers van Justitie van twaalf staten, waaronder Florida, Texas en Pennsylvania, zondag aan dat ze via de rechtbanken zullen proberen om de nieuwe ziektewet onmiddellijk weer te laten opschorten. Zij zijn van mening dat de federale regering niet het recht heeft om de inwoners van hun staten te verplichten om ziekteverzekering te hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234