Vrijdag 19/08/2022

Dit is nieuw vanaf 1 september: hoger minimumpensioen, minder kinderbijslag

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Hans Op de Beeck

Vanaf 1 september gaan de minimumpensioenen voor zowel zelfstandigen als werknemers met 1,25 procent omhoog. De beslissing over de verhoging, die wordt betaald met middelen uit de welvaartsenveloppe, viel in april. Tegelijkertijd gaan ook de pensioenen van vijf jaar oud op 1 september van dit jaar én volgend jaar met 2 procent omhoog.

De toename van het minimumpensioen voor zelfstandigen betekent dat een gezinspensioen voor een volledige loopbaan op 1.403,73 euro per maand komt te liggen, ofwel een toename met 17,33 euro. Het minimumpensioen van een alleenstaande zelfstandige neemt toe met 13,10 euro tot 1.060,94 euro. Bij de werkenden stijgt het minimumpensioen na een volledige loopbaan naar 13.480,03 euro per jaar voor alleenstaanden en 16.844,72 per jaar voor gezinnen.

Nog op 1 september verhoogt het minimumbedrag van de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) - een uitkering voor bejaarde personen die niet over voldoende middelen beschikken - met 2 procent. Daardoor zullen de bedragen neerkomen op 1.011,70 euro per maand voor alleenstaanden en 1.348,93 euro per maand voor samenwonenden. Er staat ook een stijging van 1,25 procent van het minimumrecht per loopbaanjaar (een correctiemechanisme in het stelsel van de werknemers) geprogrammeerd. Het bedrag neemt toe van 22.189,36 naar 22.466,73 euro per jaar.

Tot slot stijgen de uitkeringen voor personen met een handicap met 2 procent.

Vanaf 1 september rijden de zes extra treinen tussen Antwerpen-Centraal en Roosendaal niet meer uit. Dat meldt NMBS. Tijdens de zomermaanden reden er zes extra treinen tussen Antwerpen-Centraal en Roosendaal in Nederland. Nu de schoolvakantie achter de rug is, verdwijnen ook de extra treinen. In de plaats daarvan herneemt de treindienst naar de situatie van voor de zomervakantie: een L-trein per uur, aangevuld met de acht dagelijkse IC-treinen die naar Den Haag rijden, en ook in Roosendaal stoppen.

De zogenaamde "gesplitste aankoop", een techniek waarbij bijvoorbeeld ouders samen met hun kind een woning kopen zodat er geen successierechten moeten worden betaald na hun overlijden, blijft onder voorwaarden mogelijk. Dat heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) beslist, nadat de fiscus de techniek een tijdje als "fiscaal verdachte constructie" had beschouwd. De beslissing van de minister is van toepassing vanaf 1 september.

De "gesplitste aankoop" komt in de praktijk van de familiale vermogensplanning dikwijls voor. Een typisch voorbeeld is dat van ouders die samen met hun kind een huis kopen. Het kind verwerft de zogenaamde blote eigendom en de ouders het vruchtgebruik. Voorafgaandelijk schenken de ouders de sommen aan het kind, met het oog op het verwerven van de blote eigendom.

Door het standpunt van de fiscus was er onduidelijkheid gerezen over de fiscale behandeling van de techniek waarmee successierechten vermeden worden na het overlijden van de ouders. Minister Geens besliste nu dat de gesplitste aankoop met voorafgaande schenking op fiscaal gebied aanvaardbaar is indien het duidelijk is dat de begiftigde vrij over de geschonken sommen heeft kunnen beschikken, of wanneer op de voorafgaande schenking schenkingsrechten zijn betaald.

Vanaf september bestaat het inschrijvingscertificaat voor voertuigen uit twee delen. Een deel moet in het voertuig bewaard worden en het andere deel dient de eigenaar op een "veilige" plaats buiten het voertuig te bewaren.

Een voertuig kan enkel verkocht worden op vertoon van de twee delen van het inschrijvingscertificaat. Het nieuwe certificaat is voorzien van veiligheidselementen (onder andere beveiligd papier met watermerk) waardoor namaak en vervalsen minder makkelijk worden.

Het dubbele, beveiligde certificaat is inbegrepen in de prijs van het kenteken (30 euro). Bij verandering van wagen, en met behoud van hetzelfde (Europese) kenteken, kost het beveiligde certificaat 26 euro.

De kinderbijslag gaat naar beneden voor het oudste of het enige kind, als dat kind geboren werd vóór 1997. De regering heeft namelijk een overgangsmaatregel voor die kinderen afgeschaft, een besparing die in 2014 zowat 8,5 miljoen euro moet opleveren, zo zegt de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW).

Concreet wordt de leeftijdsbijslag aangepast, dat is het bedrag dat bovenop de basiskinderbijslag (90,28 euro voor het eerste kind) komt en dat afhankelijk is van de leeftijd van het kind.

Normaal gezien gaat die leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar omhoog, maar voor het oudste (of enige) kind werd dat bedrag in 1997 gehalveerd. Er werd toen wel een uitzondering gemaakt voor de oudste kinderen die vóór 1 januari 1997 geboren werden, maar de huidige regering heeft nu beslist om die overgangsmaatregel af te schaffen.

Voor de betrokken 18- tot 24-jarigen zal de maandelijkse leeftijdsbijslag daardoor dalen van 33,69 naar 27,60 euro. Het totale bedrag van het kindergeld zal voor hen zakken tot 117,88 euro, dus 6,09 euro minder dan voorheen. Bij de 16- tot 18-jarigen gaat er 7,41 euro van het bedrag af: de leeftijdsbijslag daalt van 31,36 naar 23,95 euro.

De maatregel heeft dit jaar betrekking op 171.926 kinderen, zo zegt de RKW. Volgend jaar daalt dat aantal al tot 148.953 kinderen.

De wijzigingen gelden niet voor kinderen die genieten van een sociale toeslag, wezen en kinderen met een handicap.

Academische bachelors kunnen ook voor de klas staan. Net als professionele bachelors, de vroegere regenten, hebben zij al drie jaar gestudeerd, met dat verschil dat van academische bachelors die voor de klas willen staan, verwacht wordt dat ze een lerarenopleiding volgen. Een andere voorwaarde is dat ze enkel ingezet kunnen worden als er een lerarentekort is, aldus nog Willy Bombeek, woordvoerder van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO).

Tot vorig schooljaar was een masterdiploma nodig voor wie van de universiteit kwam en voor de klas wou gaan staan. Bedoeling van de maatregel is om het lerarentekort op te vangen, maar volgens Bombeek gaat het om een "heel beperkte groep" aan leraars in spe. "Concrete cijfers hebben we niet, maar het zou niet om een grote groep gaan. Het zijn immers studenten die al drie jaar ver zitten in hun opleiding. De meesten gaan die studie op dat moment niet stopzetten."

De onderwijzende academische bachelors zullen op hetzelfde niveau geplaatst worden als de professionele bachelors, en evenveel als hen verdienen. Ze zullen les kunnen geven in de eerste en tweede graad aso, tso en kso, en in het bso ook in de derde graad.

Bombeek voegt eraan toe dat leraars die zo door een school aangeworven worden, niet onder de standaardaanstelling zullen vallen. "Zij mogen enkel aangeworven worden als er geen andere mensen gevonden worden."

Een master is de vroegere licentiaat, een bachelor de kandidaat. Daarnaast zijn er de professionele bachelors, de vroegere regenten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234