Woensdag 29/06/2022

AchtergrondVaccinatie

Dit loopt er mis met onze vaccinatiecampagne: 5 struikelblokken op weg naar de uitweg

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Vaccineren is dé uitweg uit de crisis, maar de machine stokt telkens weer. Niet alleen het aanhoudende tekort aan vaccins veroorzaakt vertragingen. Logistiek loopt het nog steeds fout. Wat loopt er toch mis in deze levensbelangrijke campagne?

Philippe Ghysens

Dubbele boekingen

In het vaccinatiecentrum in Lokeren kwamen 4 op de 10 mensen niet opdagen, zonder iets te laten weten. Daardoor moesten de verantwoordelijken nog snel op zoek naar andere kandidaten om geen vaccins te laten verloren gaan.

“Dat probleem heeft zich vooral bij zorgverleners voorgedaan op het moment dat we zowel in de voorzieningen als in de vaccinatiecentra aan het vaccineren waren”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als een zorgverlener in zijn voorziening het vaccin krijgt en dat wordt pas een paar dagen later geregistreerd, kan het zijn dat hij intussen een brief krijgt om naar het vaccinatiecentrum te komen. Zo ontstaan dubbele boekingen. Vandaar onze warme oproep: als je wordt uitgenodigd, bevestig je komst. Zo hoeft het vaccinatiecentrum niet op zoek naar mensen op de reservelijsten.”

Geen centrale reservelijst

Met die reservelijsten is ook wat aan de hand. Er zou een centraal systeem komen waarin 65-plussers zich kunnen laten opnemen om een vaccin te krijgen, als er overschotten zijn. Dat systeem zal pas half april actief zijn, terwijl het eigenlijk nu al online moest zijn.

“De centra kunnen intussen ook zelf reservelijsten aanleggen”, zegt Moonens. “De uitdrukkelijke instructie is om mensen van 65-plus erop te zetten. Ze kunnen daarvoor bijvoorbeeld plaatselijke ouderenverenigingen raadplegen.”

De voorbije weken bleek dat er ook kleuterleidsters, leerkrachten en politieagenten op die reservelijst belandden. “Veel vaccinatiecentra stellen nu een onlinesysteem ter beschikking waar mensen zich kunnen aanmelden en hun geboortejaar kunnen ingeven. Het centrum kan dan mensen selecteren op basis van leeftijd. Het is de verantwoordelijkheid van het centrum om de reservelijsten te voorzien van voldoende 65-plussers.”

Nog geen uitnodiging voor 90-plussers

In Ham en Leopoldsburg kregen de gemeentebesturen klachten van 90-plussers die nog steeds geen uitnodiging ontvingen, terwijl 80-plussers wel al een prik kregen. Dat is vreemd omdat de uitnodigingen volgens geboortejaar worden gestuurd: iemand van 95 zou dus voor een 94-jarige worden uitgenodigd. En in de deelgemeente Bouwel van Grobbendonk ontving een groot deel van de 85-plussers geen uitnodiging.

“Er was een probleem in het uitnodigingssysteem Doclr, waardoor een aantal zorgverleners en mensen in de hoogste leeftijdsgroepen niet uitgenodigd werden. Dat probleem is sinds begin deze week opgelost. Degenen die vergeten waren, zouden ten laatste volgende week een uitnodiging moeten krijgen”, zegt Moonens. In Bouwel zijn de 85-plussers die vergeten waren intussen telefonisch uitgenodigd.

null Beeld Mine Dalemans
Beeld Mine Dalemans

Uitnodigingen komen niet of verkeerd aan

De voorbije weken kwamen onder meer zorgverleners niet opdagen, omdat ze niet tijdig uitgenodigd waren of de mail verkeerd terecht kwam. “Het mailadres dat wordt gebruikt, is datgene dat bekend is bij je ziekenfonds. Je checkt dus best of men daar het juiste heeft.” Daarnaast worden uitnodigingen geplaatst in het elektronisch platform van de sociale zekerheid, ‘My e-Box’ en ook nog eens per brief opgestuurd.

Ouderen hebben moeite om hun reservatie te bevestigen

Oudere mensen die digitaal niet mee zijn, lezen in hun brief dat ze hun aanwezigheid in het vaccinatiecentrum online moeten bevestigen. Niet evident voor een 80-plusser. Het Agentschap Zorg en Gezondheid legt uit dat er verschillende manieren bestaan om een reservatie te bevestigen of te wijzigen: dat kan via een speciale website, een QR-code, een mail of ook gewoon telefonisch.

Wat is de procedure waarmee mensen worden uitgenodigd voor een vaccinatie? Moonens: “De Vlaamse overheid laat aan de vaccinatiecentra weten hoeveel vaccins ze over twee weken gaan krijgen, zodat ze hun planning kunnen maken. Vandaag zeggen wij bijvoorbeeld aan een centrum dat ze in de week van 5 april duizend vaccins gaan krijgen. Dan kan het centrum gaan bepalen hoeveel mensen ze gaan uitnodigen. Vandaag is dat nog eenvoudig: duizend vaccins zijn duizend mensen. Binnenkort moet je daar de tweede dosissen en de thuisvaccinaties aftrekken. Dan bepaalt het centrum zijn openingsdagen en -uren. Dan ‘duwen ze op de knop’ om de uitnodigingen automatisch te laten versturen door het systeem Doclr. Het systeem kiest in de databanken de mensen met de hoogste prioriteit eerst. Zij krijgen een e-mail en een bericht in hun e-box en enkele dagen later een brief in hun bus.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234