Zaterdag 20/08/2022

CoronaSluiting woon-zorgcentra

‘Dit moet duidelijk zijn: blijf uit de buurt van oudere en verzwakte personen’

Koning Filip bezoekt samen met minister De Block gezondheidscentrum Sciensano. In dat labo wordt onderzoek gedaan naar het coronavirus.  Beeld VTM NIEUWS / RTL TVI
Koning Filip bezoekt samen met minister De Block gezondheidscentrum Sciensano. In dat labo wordt onderzoek gedaan naar het coronavirus.Beeld VTM NIEUWS / RTL TVI

In de strijd tegen het coronavirus is een nieuw kantelpunt bereikt: ook in ons land vallen doden te betreuren. Het ging telkens om oudere mensen, twee van hen verbleven in een woon-zorgcentrum. ‘De tijd van minimaliseren is voorbij: dit is een ernstige aandoening.’

Pieter Gordts en Cathy Galle

De strijd tegen Covid-19 is nog maar eens een nieuwe fase ingegaan. Ook in ons land vallen nu doden te betreuren als gevolg van het coronavirus. Het gaat telkens om oudere personen: een vrouw van 90 jaar die aan ernstige en chronische aandoeningen leed, een patiënt van 86 jaar die overleed in een rusthuis in Sint-Genesius-Rode nadat hij eerder positief testte en een patiënt van 73 jaar die al een week in het Brusselse Sint-Elisabethziekenhuis lag en wiens toestand snel achteruitging.

Zoals op voorhand werd voorspeld, zijn het vooral ouderen die het meest kwetsbaar zijn. De boodschap van zowel minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) als de schare virologen, epidemiologen en microbiologen die de coronacrisis op de voet volgen, was gisteren dan ook heel helder: we moeten vooral onze ouderen en kwetsbaren beschermen.

Mede daarom besloten de Vlaamse woon-zorgcentra tot aan het einde van de paasvakantie de deuren te sluiten. Tot dat besluit kwam Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren na een overleg met vertegenwoordigers van die centra. Eenzelfde verbod geldt ook in de andere landsdelen.

Een gewoon bezoek aan de oma of opa is dus niet meer aan de orde. Alleen externe zorgverstrekkers, stagiairs, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële taken krijgen nog toegang. “De boodschap moet duidelijk zijn: blijf uit de buurt van oudere en verzwakte personen, tenzij er echt geen alternatieven zijn”, zegt Beke (CD&V). “Die boodschap geldt niet alleen voor woon-zorgcentra, maar voor de hele samenleving.”

Is het te laat?

Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro spreekt van een zeer drastische maatregel voor het sociaal contact van de ouderen. “Maar medisch gezien wisten we dat we te allen tijde moesten vermijden dat het virus in huis komt”, zegt directeur ouderenzorg Bernadette Van den Heuvel.

Maar is het inmiddels niet al te laat? Twee van de drie doden verbleven immers in een woon-zorgcentrum en wisten waarschijnlijk niet dat ze besmet waren. Het vermoeden rijst dan ook dat het coronavirus zich al langer onder de radar aan het verspreiden is. “We zitten inderdaad in een fase waarin het virus wellicht al een tijdje circuleert”, zegt professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) in een interview met De Morgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt nu officieel van een pandemie. “We zijn diep bezorgd over de alarmerende niveaus van de verspreiding en de ernst, maar ook over het gebrek aan actie”, stelt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Je merkt dat de hele wereld nu dezelfde stappen zet”, zegt Van den Heuvel. “Voorlopig hebben we geen signalen om aan te nemen dat er nog woon-zorgcentra zijn waar het virus al werd vastgesteld. Maar de tijd van minimaliseren is voorbij: dit is een ernstige aandoening.” Dat benadrukt ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Het belangrijkste is dat de burger enige burgerzin aan de dag legt. Je kan dit enkel maar tous ensemble doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234