Dinsdag 09/08/2022

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De Egyptische president Sisi. Beeld AFP
De Egyptische president Sisi.Beeld AFP

Jonge huisartsen schrijven minder antibiotica voor dan hun oudere collega's. Ook in ons land worden vrouwen besneden. En in Caïro trekken de Egyptenaren vandaag naar de stembus, voor een verkiezing die president Sisi niet kan verliezen. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

Redactie

In het nieuws

1. Hoe jonger de arts, hoe minder antibiotica

Jonge huisartsen schrijven een pak minder antibiotica voor dan hun oudere collega’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Socialistische Mutualiteiten. Een hoopvol teken, al is er nog geen reden tot juichen.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

2. "Ook Belgische artsen besnijden vrouwen"

Vrouwenbesnijdenis wordt geassocieerd met schimmige achterkamertjes. Onterecht, zegt Marc Van Impe, hoofdredacteur van het medisch vakblad Mediquality. Hij verzamelde de afgelopen jaren verhalen waaruit blijkt dat ook Belgische artsen vrouwen besnijden. Het gaat soms om erg jonge meisjes.

3. De vraag die blijft: moest Vandeput dit zelf niet weten?

De druk op minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) blijft hoog. Wist hij echt niets van de berekeningen over de langere levensduur van de F-16’s? Of heeft hij nagelaten om kritische vragen te stellen? (+)

Uit een peiling van VTM NIEUWS blijkt dat 24 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat Vandeput best opstapt als minister. Ook de meerderheid blijft druk zetten. "We wachten het resultaat van de onderzoeken af om te weten of er gelogen is door bepaalde militairen, of er een poging is geweest om de staat te manipuleren en tot slot of de minister op de hoogte was", zegt Richard Miller van de MR.

Lees ook: "Natuurlijk moet Steven Vandeput ontslag nemen": Wanneer moet een minister in ons land opstappen en wanneer niet? (+)

Een Belgische F-16. Beeld BELGA
Een Belgische F-16.Beeld BELGA

4. Het populaire Monaco is volgebouwd, en dus wordt er uitgebreid via de zee

Monaco is volgebouwd, maar de rijken der aarde staan te dringen voor een plek in zo'n gunstig klimaat. En dus laat prins Albert II de Middellandse Zee momenteel wijken voor een nieuwe stadswijk.

Voor de kust van het prinsdom zal een strook van zes hectare te bebouwen grond – wat overeenkomt met net geen tien voetbalvelden – verrijzen. Op de nieuwe stadswijk zullen privé-investeerders een residentieel en commercieel project neerpoten met een eigen jachthaven, een promenade, wat villa's en 120 luxe-appartementen.

5. Droogte in Vlaanderen tegengaan? Drinkwater moet duurder

In het jaar 2050 kunnen meer dan 5 miljard mensen – tegen dan de helft van de wereldbevolking – getroffen worden door een tekort aan water. Dat concludeert een rapport dat de Verenigde Naties deze week de wereld instuurden. Als die schaarste ook Europa raakt, is Vlaanderen een van de eerste regio's die worden getroffen.

Enkel door drinkwater duurder te maken, kunnen we verspilling tegengaan. Experts zeggen het al langer, politiek en publiek lijken er nog niet klaar voor. (+)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

6. Stormy Daniels: “Ik werd op een parkeerplaats bedreigd en moest Trump met rust laten”

In het veelbesproken interview dat porno-actrice Stormy Daniels deze nacht gaf in het programma 60 minutes zegt ze dat ze in 2011 op een parkeerplaats bedreigd werd toen ze met haar dochtertje naar de fitness ging. De vrouw werd door een onbekende man gemaand “Trump met rust te laten” en niet over hun contact te praten. Daniels beweert in 2006 een affaire gehad te hebben met de huidige Amerikaanse president Donald Trump.

7. Caïro leeft in hoogspanning op verkiezingsdag die president Sisi niet kan verliezen

Vandaag, als in Egypte de verkiezingen beginnen, zal een jonge rechtenstudent niet gaan stemmen. Onmogelijk. "Ik kom mijn huis niet uit. Dat is het veiligst." Zijn broer verdween in 2013, sindsdien vocht hun vader voor gerechtigheid door zelfs de president aan te klagen. Nu zit de vader ook achter tralies in de "gevangenis van de langzame dood". (+)

8. Child Focus bestaat 20 jaar: "Hopelijk zijn we op een dag overbodig"

"Nog te vaak kan een kind nergens terecht en lijkt verdwijnen de enige oplossing." Bij de twintigste verjaardag van Child Focus, nu donderdag, vertellen medewerkers over het véle werk dat nog op de plank ligt. "Tegen 2025 willen we dat elk kind in zijn of haar omgeving één vertrouwenspersoon heeft." (+)

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bij het koffieapparaat

1. Aflevering 1: De mol blijft het liefst onder de grond, want daar heeft hij geen natuurlijke vijanden

"Tien stervelingen, onder wie een priester en een mol, liggen in tien kisten onder de grond. Ze krijgen een uur om elkaar te bevrijden, en iedereen staat met slechts één ander groepslid in contact. Kan een priester liegen?, vraagt men zich af."

De mol is weer begonnen, dus schotelt de Mollenvanger je elke week een recap van De mol voor. Deze week: bijbelverzen, Donaldo Trumpo en een afvaller met een pijnlijk achterwerk.

2. Plots had de wereld het over Kylies gouden hotpants

Elke week neemt de Cult.redactie een legendarische plaat, film, boek, theatervoorstelling, tv-programma, game, kunstwerk of gebeurtenis onder de loep – in het jaar waarin die volwassen (lees: achttien) wordt. Vandaag: de hotpants van Kylie Minogue. (+)

De hotpants van Kylie Minogue. Beeld Videoclip Spinning Around
De hotpants van Kylie Minogue.Beeld Videoclip Spinning Around

3. Als het geluid van een appel een helse kwelling voor je is: mogelijk 3 procent van bevolking lijdt aan misofonie

Sommige mensen kunnen zo slecht tegen een bepaald geluid dat het hun leven ontwricht. De psychiatrie probeert vat te krijgen op deze mysterieuze stoornis, waarvan mogelijk 3 procent van de mensen last heeft. (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234