Donderdag 20/01/2022

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Attractive woman tanning at solarium Beeld Thinkstock
Attractive woman tanning at solariumBeeld Thinkstock

Minister voor Consumentenzaken Kris Peeters treft een reeks maatregelen voor de veiligheid van zonnebanken, kernreactor Tihange 1 werd heropgestart - blijven de kerncentrales ook na 2025 draaien? - en onderwijskoepels willen de invoering van duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, een jaar uitstellen. Zorg dat u ook deze zaterdagmiddag helemaal op de hoogte bent met de lunchbreak van De Morgen.

Redactie

In het nieuws

1. Onderwijskoepels willen duaal leren uitstellen

Duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, moet ervoor zorgen dat meer jongeren hun diploma behalen. De Vlaamse regering wil er op 1 september 2018 over heel Vlaanderen mee starten. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het GO! vraagt een jaar uitstel. "Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken"

2. Bangladesh en Myanmar werken aan terugkeer Rohingya, de VN waarschuwt

De VN benadrukt dat de terugkeer onder veilige condities moet geschieden. Die zijn er nu nog niet. "Mensen slaan nog steeds op de vlucht en hebben te lijden van geweld, verkrachting en ernstig psychologisch letsel."

Rohingya vluchtelingen net na het oversteken van de grens in Bangladesh.  Beeld Getty Images
Rohingya vluchtelingen net na het oversteken van de grens in Bangladesh.Beeld Getty Images

3. Van Overtveldt ijvert voor hervorming personenbelasting

Na de hervorming van de vennootschapsbelasting wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werk maken van een hervorming van de personenbelasting.

4. "Zo slecht was dat paarse begrotingsparcours écht niet"

Columnist en kernlid Liberales Andreas Tirez breekt een lans voor het begrotingsbeleid van paars. "Ons land werd in 2007 door de Commissie nog expliciet geprezen als een voorbeeld van schuldreductie. Daar kan deze regering alleen maar van dromen. Laten we die paarse prestatie ook in België eindelijk eens erkennen, zonder te willen zeggen dat het perfect was.

5. Tihange 1 is heropgestart

Kernreactor Tihange 1, die midden september was stilgelegd voor een onvoorziene herstelling gevolgd door een gepland onderhoud, is zaterdag opnieuw opgestart. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel.

De wet zegt: in 2025 moeten de zeven kerncentrales in ons land dicht. Maar N-VA denkt daar anders over en wil twee kerncentrales langer openhouden. Dat zou beter zijn voor de bevoorrading, onze factuur en het klimaat, zegt de partij. Maar klopt dit wel? 'Kernuitstap is keuze tussen pest en cholera'

6. Het Joegoslaviëtribunaal nadert zijn einde, tolken vertellen hun verhaal

In de rechtszaal zijn weinig mensen zich bewust van hun aanwezigheid. Tolken opereren het liefst achter de schermen en zijn in de meeste gevallen ook nog nooit in de media aan het woord geweest.

Drie tolken vertellen over vierentwintig jaar van processen in het Joegoslaviëtribunaal. Velen hebben ze de oorlog zelf moeten ontvluchten. "Wij zijn allemaal een beetje beschadigd door ons werk"

Tolken Martina Fryda-Kaurimsky (l.) en Simonida Stosic. Beeld Martino Lombezzi
Tolken Martina Fryda-Kaurimsky (l.) en Simonida Stosic.Beeld Martino Lombezzi

7. Eerst uw huidtype bepalen, dan pas onder de zonnebank

Het is niét de bedoeling dat alle zonnebankgebruikers vanaf 2019 eerst naar de dokter moeten gaan voor een attest, maar wel dat zonnebankcentra investeren in een toestel dat het huidtype bepaalt. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters neemt een reeks maatregelen, nadat de Hoge Gezondheidsraad er midden dit jaar voor had gepleit zonnebanken volledig te verbieden. Zo'n totaalverbod ziet de minister niet onmiddellijk zitten, maar hij wil wel "zo streng mogelijk optreden en ervoor zorgen dat de gebruikers zich zo goed mogelijk bewust zijn van de gevaren".

8. Gedaan met pinten van 25 cl, de 33'er neemt het over

Bier in bekers van 33 in plaats van de gebruikelijke 25 cl. Dat is wat voetbalclub Antwerp vanaf dit weekend wil serveren. The Great Old blijkt lang niet de enige. En de supporter? Die drinkt vaker dan hem lief is lauwe kliekjes bier.

null Beeld Thinckstock
Beeld Thinckstock

9. Niet iedere sport verbroedert tegen Trump

Het American Football bond onlangs in. Maar in het basketbal wordt een hecht blok gevormd tegen president Trump. "Hij verdient het tegengeluiden vanuit onze sportwereld te krijgen."

10. "Zelden een Belgische sporter gezien die zo overtuigend in het hol van de leeuw de buit kwam weghalen"

Hans Vandeweghe stemt voor David Goffin als Sportman van het Jaar. "Professioneel, clean, evenwichtig, alles wat een topper kenmerkt. Alleen de atletische looks heeft hij niet – wie wordt nu bang bij het zien van Goffintje met zijn reeënogen? – maar dat doen er niet toe bij een sluipmoordenaar."

David Goffin Beeld Photo News
David GoffinBeeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234