Donderdag 20/01/2022

Update

Dit verandert allemaal op 1 juni

null Beeld thinkstock/Photo News
Beeld thinkstock/Photo News

Nieuwe maand, nieuwe maatregelen. In juni is dat niet anders. Zo wordt het rijexamen een stuk moeilijker en krijg je een boete als je je zonnepanelen niet aanmeldt. Daarnaast kan je vanaf 1 juni meer producten kopen met ecocheques. Een overzicht.

avh

Rijexamen wordt moeilijker

Wie zijn rijbewijs wil halen, krijgt vanaf 1 juni te maken met een reeks wijzigingen aan de rijexamens. Het theorie-examen blijft bestaan uit 50 vragen, waarop je minstens 41 punten moet halen. Maar wie een zware fout maakt, verliest voortaan 5 punten. Voor een lichte fout verlies je nog altijd 1 punt.

Ook aan het praktijkexamen wordt gesleuteld. De kandidaat moet voortaan zes mogelijke manoeuvres kunnen uitvoeren in plaats van twee. Behalve parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat, moet hij bijvoorbeeld ook in een rechte lijn kunnen achteruitrijden en de auto achteruit in een vak loodrecht op de weg kunnen parkeren.

Tijdens het examen moet de kandidaat ook een stuk zelfstandig rijden, dat wil zeggen zonder instructies van de examinator. De kandidaat moet dan een bestemming kunnen bereiken via de gps of de verkeersborden.

Nog nieuw is de risicoperceptietest die de kandidaat moet afleggen als onderdeel van het praktijkexamen. Hij krijgt dan enkele video's voorgeschoteld waarmee hij moet bewijzen dat hij potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en correct kan inschatten.

Boetes voor wie zonnepanelen niet aanmeldt

Eigenaars van zonnepanelen hebben nog tot 1 juni de tijd om die zonnepanelen aan te melden. Vanaf dan riskeren eigenaar van niet-aangegeven zonnepanelen boetes van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.

Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet. "Wie dat niet doet, betaalt ook geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude", zegt minister Tommelein.

Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander het best eens na op www.eandis.be/zonnepanelenmelden of www.infrax.be/zonnepanelenmelden.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Meer producten aankopen met ecocheques

Vanaf 1 juni kan je opnieuw meer producten aankopen met ecocheques. Zo kan je met je ecocheques voortaan bomen en planten, tuinonderhoudsproducten, biologische gewasbeschermingsmiddelen en (elektrisch) tuingereedschap kopen. Snijbloemen komen niét in aanmerking. "Er is niets zo onecologisch als snijbloemen. Ze komen van ver, bijvoorbeeld rozen uit Kenia, en ze zitten vol pesticiden", klinkt het daarover.

Er zijn ook meer mogelijkheden voor tweedehandsproducten. Tot nu toe waren ecocheques enkel mogelijk voor tweedehandskleding, -boeken en -meubels, maar voortaan voor bijna alle producten, ook bijvoorbeeld kleine elektronische apparaten of toestellen met energielabel A+ of beter.

Om de wegwerpcultuur te ontmoedigen, voegden de sociale partners voorts herstellingen van producten toe. Niet alleen producten die je met ecocheques kan kopen, maar bijvoorbeeld ook de herstelling van schoenen en computers.

Apparaten met niet-elektrische motoren (meestal benzine) worden steeds uitgesloten.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Roundup verboden in Wallonië

Onkruidbestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten, zoals het controversiële Roundup, mogen vanaf 1 juni niet meer vrij verkocht worden aan particulieren in winkels in Wallonië. Professionele gebruikers in Wallonië, die beschikken over een fytolicentie, mogen dergelijke producten blijven gebruiken tot eind mei volgend jaar. In Vlaanderen geldt vooralsnog geen verbod.

Morning-afterpil voor homo's terugbetaald

Aidsremmer Truvada wordt vanaf 1 juni ook terugbetaald aan wie niet besmet is met hiv. "Zo kunnen we heel wat nieuwe besmettingen voorkomen", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Voorlopig heeft enkel wie al besmet is recht op terugbetaling. In de toekomst zal ook iemand die een verhoogd risico loopt, zoals een homo, het middel preventief terugbetaald krijgen.

null Beeld

Nieuwe routes voor het scheepvaartverkeer op de Noordzee

Zoals bekend is de Noordzee een van de drukst bevaren zeeën ter wereld, en de nieuwe routes moeten leiden tot een vlotter en veiliger scheepvaartverkeer. Behalve doorgaand scheepvaartverkeer gonst de Noordzee immers van de activiteit: er is visserij, zand- en grindwinning, olie- en gaswinning, en er zijn windmolenparken. In het nieuwe routeplan zijn onder meer bestaande routes aangepast, worden ankergebieden gewijzigd en wordt er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de windparken.

Alleen nog nieuwe internationale gevaarsymbolen toegestaan op chemische producten

In principe verdwijnen alle oranje-zwarte gevaarsymbolen op chemische producten. Ze zijn eigenlijk al sinds 2015 vervangen door negen rood-witte symbolen, zoals afgesproken binnen de EU, maar ook met onder meer Canada en de VS. Voor bedrijven gold nog een overgangsperiode.

Winkels mogen geen chemische producten meer verkopen met de oude stickers op, kondigt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu aan. "De milieu-inspectie zal de komende maanden toezien op de naleving", klinkt het.

Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie, is tevreden met de maatregel. "De Belgische industrie heeft de overgang succesvol afgerond en is blij dat de symbolen wereldwijd geharmoniseerd zijn", aldus gedelegeerd bestuurd Yves Verschueren.

In België gebeuren jaarlijks meer dan 10.000 incidenten met chemische huishoudproducten, waarvan de helft met kleine kinderen. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert daarom een campagne en roept op om de voorschriften op de etiketten goed te lezen en op te volgen. "Symbolen herkennen kan levens redden", zo heet de nieuwe campagne in samenwerking met het Antigifcentrum.

Op www.gevaarsymbolen.be staan de nieuwe symbolen en hun betekenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234