Vrijdag 07/10/2022

'Dit voorstel vechten we opnieuw aan'

De regering heeft bliksemsnel gereageerd op de vernietiging van de dataretentiewet door het Grondwettelijk Hof. Toch ligt het nieuwe wetsvoorstel over het bijhouden van communicatiegegevens alweer onder vuur.

Anderhalve maand. Meer hadden minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) niet nodig om met een nieuw wetsvoorstel te komen. Iets voor midden juni had het Grondwettelijk Hof de oude wet uit 2013 naar de prullenmand verwezen. Een zware domper voor politie- en veiligheidsdiensten, die een belangrijk wapen in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme zagen verloren gaan. De oude dataretentiewet bepaalde dat telecomoperatoren een jaar lang alle gegevens van klanten moesten bijhouden. Het gaat daarbij om 'metagegevens': hoe lang belt iemand, naar wie, hoeveel keer... "Een te grove inbreuk op de privacy", aldus het Hof, dat daarmee de bezwaren volgde van de Liga voor de Mensenrechten en de Franstalige balie der advocaten. Die laatste laat bij monde van advocaat Jean-François Henrotte weten dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm hun goedkeuring niet krijgt.

Waarom bent u niet tevreden met het wetsvoorstel?

Henrotte: "Er zitten verschillende lacunes in het voorstel. De voornaamste is dat deze tekst niet ingaat op een van de hoofdbezwaren van het Hof: het bijhouden van gegevens moet gebeuren bij een groep die vooraf vastgelegd wordt op basis van bepaalde criteria. In dit wetsvoorstel worden gegevens van iedereen bijgehouden. Anders gezegd: iedere burger is een potentiële verdachte. In de tekst zeggen de ministers dat die manier van werken niet te vermijden is. Maar door klassieke recherchemethodes moet het mogelijk zijn gerichter te werken. Dat is ook wat het Grondwettelijk Hof uitdrukkelijk gevraagd heeft."

Welke verbeteringen zijn er volgens u?

"Het voorstel is een vooruitgang tegenover de oude dataretentiewet, dat is duidelijk. Zo is er nu een onderscheid tussen het soort gegevens en de aard van het misdrijf, waardoor de verhouding tussen de omvang van het misdrijf en de inbreuk op de privacy beter is. Er is ook een bescherming voor advocaten, journalisten en dokters, die beroepsgeheim hebben. Daar zijn we blij om. Maar die bescherming wordt uitgehold doordat de tekst zegt dat er geen middelen zijn om vooraf na te gaan of een bepaalde internetverbinding van een advocaat of een gewone burger is. Dat is een kwestie van niet willen. We hebben specifieke internetverbindingen, die heel makkelijk te herkennen zijn."

De regering wil spoed maken met deze wet. Hoe groot is de kans dat jullie die opnieuw aanvechten?

"Het is nog afwachten of de tekst veranderd wordt. De telecomoperatoren krijgen nu de tijd om hun opmerkingen door te geven. Ik hoop dat ook wij onze opmerkingen kunnen doorspelen of gehoord worden. Op die manier kan de tekst nog aangepast worden. Gebeurt dat niet, dan zullen we die opnieuw aanvechten voor het Hof."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234