Donderdag 20/01/2022

Dit was het meest opvallende nieuws van de ochtend

Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Beeld Eric de Mildt
Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs.Beeld Eric de Mildt

Kamperende ouders aan de schoolpoort, industriële sneeuw in Limburg en Vlaams-Brabant, en op stap in 'illegaal' Borgerhout: dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

Redactie

In het nieuws

1. Katholiek onderwijs steunt N-VA: "Eerst vrije schoolkeuze, dan pas sociale mix"

Sinds zaterdagochtend kamperen tientallen ouders aan twee Grimbergse basisscholen, in de hoop er hun kinderen te kunnen inschrijven. De inschrijvingen zelf beginnen pas donderdag. De onderhandelingen over de invoering van een Vlaams centraal aanmeldingssysteem zitten in het slop. De N-VA blokkeert dat en krijgt daarbij de steun van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Ook een derde van de Antwerpse scholen, voornamelijk katholieke, stapt niet mee in het systeem dat schoolkamperen moet tegengaan. Waarom zien katholieke scholen dat niet zitten? (+)

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: Wie kamperende ouders wil vermijden, zorgt ervoor dat toponderwijs algemeen goed wordt (+)

2. Bijzonder weerfenomeen: vooral Limburg en Vlaams-Brabant bedekt onder laag industriële sneeuw

Misschien zag u het ook vanochtend: op verschillende plaatsen in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant dwarrelden de sneeuwvlokken uit de lucht. Opmerkelijk: het ging om industriële sneeuw. "Dat heeft alles te maken met stoomwolken uit de Duitse industrie", aldus weerman David Dehenauw aan VRT NWS.

Hoeselt Beeld Valentine Noblesse
HoeseltBeeld Valentine Noblesse

3. Blunderende econoom over rapport kernuitstap: "Ik ben alleen op het eind een nul vergeten"

De kernuitstap zal in het allerbeste geval gezinnen geen 15 miljoen euro, maar 150 miljoen euro kosten. "Ik ben op het eind alleen een nul vergeten", geeft econoom Johan Albrecht (UGent) toe.

"Maar daarom moet niet heel mijn rapport in de prullenmand. Alle tabellen zijn juist en de conclusie blijft dezelfde: de kernuitstap zal geld kosten, maar er liggen ook kansen klaar", zegt Albrecht in een interview met deze krant. (+)

4. Inge Vervotte: "Toen mijn geliefde zelfmoord pleegde, zakte de grond onder mijn voeten weg"

Wie is Inge Vervotte (40), bestuurder bij vzw Emmaüs, in het diepst van haar gedachten? In dertig directe vragen vertelt de ex-politica openhartig over leven en liefde.

Inge Vervotte Beeld Stefaan Temmerman
Inge VervotteBeeld Stefaan Temmerman

5. Op stap in 'illegaal' Borgerhout: "Bij de Belgen gebeurt er ook weleens wat in het zwart"

Volgens een door de stad Antwerpen bestelde gebiedsscan is de illegale economie in en rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout groter geworden dan de legale. De handelaars zeggen het probleem wel te zien, maar: "Borgerhout bekt goed, zeker in een verkiezingsjaar." (+)

6. Vlaamse Bouwmeester ergert zich aan 'knutselbeurs': "Batibouw moet mensen in juiste richting sturen"

Deze keer richt de Vlaamse bouwmeester zijn pijlen op Batibouw, volgens hem een "knutselbeurs" die te veel focust op de "Jannekes en Miekes die gaan trouwen en bouwen". Maar tussen de standjes met houtkachels of veranda's krijgt zijn oproep weinig gehoor. "Als het over een woning gaat, mag je best egoïstisch zijn." (+)

Bij de koffie

1. Vrouwen zijn even goede chauffeurs als mannen

Geslacht en leeftijd spelen een rol in het verkeer, zij het niet zoals de meeste mensen veronderstellen. Mannen en vrouwen zijn namelijk echt wel even goede chauffeurs, zo stelt een onderzoek van de Universiteit van California. Ook aantoonbaar: jonge mannen rijden een stuk beter dan oudere mannen.

2. Geen wonder dat ik wegzap bij debiele reclame

In DM Zapt schrijft Natalie Helsen over het arty reclameblok van Viceland. "Reclame kijken zou niet eens zo erg zijn, mochten de meeste reclamefilmpjes niet ronduit debiel zijn. Meer nog: platte stereotypen en dunne verhaallijnen door mijn strot duwen, ik vind dat zelfs onbeleefd."

null Beeld Vice
Beeld Vice

3. Toen Tomorrowland nog een clubavond was

In de reeks Class of 2000 gaat onze krant op zoek naar de kiem van Tomorrowland, die bij het partyconcept Antwerp Is Burning van Manu en Michiel Beers blijkt te liggen. "De broers hebben miserie gekend, keer op keer, maar hielden de moed erin om er telkens weer voor te gaan. Waar haalden ze die energie vandaan? Dat moet je toch maar kunnen." (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234