Maandag 23/05/2022

Proces Joods Museum

Doek valt op proces-Nemmouche: schuldig over de hele lijn

Een tekening van Nemmouche tijdens zijn proces in het Brusselse Justitiepaleis. Beeld REUTERS
Een tekening van Nemmouche tijdens zijn proces in het Brusselse Justitiepaleis.Beeld REUTERS

Over de hele lijn schuldig, zoals verwacht. Iets verrassender was het verdict voor de medeverdachte op het proces-Nemmouche, Nacer Bendrer. Met een beteuterd gezicht komen vertellen dat je ‘maar’ verkoper bent van wapens is voor toekomstige terreurverdachten niet langer een aan te raden strategie.

Douglas De Coninck

Het was 19.23 uur toen Mehdi Nemmouche (33) gisteravond na tweeëneenhalf dagen wachten de assisenzaal werd binnen geleid. Voorzitster Laurence Massart ratelde de in totaal 56 antwoorden van de jury in een rotvaart af, alsof het plots niet snel genoeg kon gaan: “Affirmatief voor één, twee, vijf, zes, negen, tien, dertien, veertien…”

Te vertalen als: schuldig aan moord in een terroristische context op Emanuel Riva (54), Miriam Znaani (53), Dominique Sabrier (60) en Alexandre Strens (27). Zij werden op 24 mei 2014 gedood bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Levenslang?

Veel verrassing zat er niet in het verdict, tenzij de even affirmatieve antwoorden voor medeverdachte Nacer Bendrer (30). Anders dan Nemmouche gedroeg hij zich op het proces vrij coöperatief en wekte de man uit Marseille bij veel waarnemers de indruk een sukkel te zijn die de pech had dat de door hem geleverde wapens gebruikt werden bij een terroristische moordaanslag. Ook hij werd over de hele lijn schuldig bevonden als mededader in een terroristische context.

“Zonder de daden die hij stelde, kon het misdrijf niet plaatsvinden”, verwoordde Massart het juryverdict.

Het proces rond de moord in het Joods Museum zal negen weken hebben geduurd en kent begin volgende week nog een epiloog met de debatten rond de strafmaat. Nemmouche en Bedrer riskeren nu allebei de levenslange gevangenisstraf.

Calvin Klein

Bij de voorlezing van het verdict veegde Massart de complotthese van advocaat Sébastien Courtoy van tafel: “Als een verdachte de materialiteit van het hem ten laste gelegde misdrijf betwist, is het aan hem om met elementen te komen. De aantijgingen van de verdediging, als zou Mehdi Nemmouche in een val zijn gelokt, berusten op niks. Wie kan er belang bij hebben gehad om hem in een val te doen lopen? Hoe zouden deze mensen in het geheim hebben kunnen handelen? Mehdi Nemmouche heeft het over grijze zones in het onderzoek, maar die zijn er in elk strafonderzoek van deze omvang.”

Dat er geen andere dader is dan Nemmouche zelf, blijkt volgens het verdict uit een hele reeks elementen: DNA-sporen op de in zijn bezit gevonden wapens en een voetafdruk van zijn kort voor de moorden in Brussel gekochte Calvin Klein-schoenen op de vloer van het museum.

De aanslag voldoet voor de jury ook aan alle kenmerken van IS-terreur. Ze acht bewezen dat Nemmouche voor zijn missie in Brussel telefoneerde met Abdelhamid Abaaoud, logistiek coördinator van de aanslagen in Parijs: “Het is onbetwistbaar dat de Joodse gemeenschap werd geviseerd en dat de Belgische staat schade heeft geleden.”

Testcase

Het ging op het proces-Nemmouche gaandeweg allang niet meer om wie-schoot-op-wie, maar over hoe een zaak als deze te berechten voor een klassieke Belgische volksjury. Maak je daar als verdachte kans om weg te komen met een beteuterd gezicht, aanvoerend dat je “maar” een verkoper van kalasjnikovs bent zonder verdere verantwoordelijkheden over wat daar vervolgens mee gebeurt? Niet dus.

In 2020 volgt in Parijs het proces rond de aanslagen van 13 november 2015, en een jaar later dat rond 22 maart. Beide processen, met meer dan 100 burgerlijke partijen, zullen geen weken maar maanden duren. Uit die hoek kwamen gisteravond tevreden commentaren: “Het signaal dat moest worden gegeven, is gegeven.”

In een eerste reactie zei voorzitter Yohan Benizri van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België: “Dat de naam van deze antisemitische terrorist mag worden weggeveegd en dat we vooral mogen onthouden dat onze democratische instelling de nodige veerkracht hebben getoond.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234