Woensdag 17/08/2022

Duitsland

Door de sterk toegenomen nadruk op terrorismebestrijding in Berlijn blijven 55.000 delicten onopgelost

Agenten in de Duitse hoofdstad Berlijn Beeld Getty Images
Agenten in de Duitse hoofdstad BerlijnBeeld Getty Images

De Berlijnse recherche vestigde vorig jaar een verontrustend record: 55.000 delicten bleven onopgelost, blijkt uit cijfers van het Landeskriminalamt (LKA). De reden: overbelasting en gebrek aan personeel. Vanwege de sterk toegenomen nadruk op terrorismebestrijding schieten andere vormen van criminaliteitsbestrijding erbij in.

Sterre Lindhout

Het gaat daarbij niet om kruimeldiefstallen. Om bij het LKA terecht te komen, moet een misdrijf behoorlijk ernstig zijn. De lijst met niet-opgeloste zaken wordt aangevoerd door de afdeling bedrog, gevolgd door de afdeling die verantwoordelijk is voor het bestrijden van georganiseerde (drugs-)criminaliteit.

Maar zelfs bij de met extra personeel uitgeruste afdeling Staatsschutz, verantwoordelijk voor terrorismebestrijding, bleven vorig jaar ruim vijfduizend zaken liggen. De definitie voor 'blijven liggen' is dat een delict na melding een maand of langer niet wordt behandeld. Van de jaarlijks ongeveer veertigduizend gemelde gevallen van zakkenrollerij, wordt in Berlijn maar 4 procent opgelost.

De cijfers kwamen boven tafel na speurwerk van een CDU-afgevaardigde in het hoofdstedelijke parlement. Het beeld dat uit de cijfers opdoemt, zal de meeste Berlijners niet verbazen. Zij klagen al jaren over de machteloosheid van de politie in de stad.

Symbolisch voor die onmacht is de openlijke drugshandel in een aantal parken, vooral het Görlitzerpark in het stadsdeel Kreuzberg, waar passerende fietsers en hardlopers letterlijk tussen de drommen dealers door moeten slalommen.

De vorige Berlijnse regering gooide twee jaar geleden officieel de handdoek in de ring, klagend over te weinig hulp van de landelijke regering. Ze lieten de dealers vrij spel. De nieuwe regering heeft vorig jaar een nieuw offensief geopend met nóg meer patrouilles door agenten.

Achterstallig werk

De politie zelf verbergt de problemen niet. De eenheid die verantwoordelijk is voor terrorismebestrijding heeft sinds 2015 al drie keer officieel aangegeven niet opgewassen te zijn tegen de hoeveelheid werk.

De laatste keer was een maand geleden. Eind januari zei afdelingsleider Jutta Porzucek tegen de Berlijnse publieke omroep RBB dat haar eenheid minstens vijftig extra mensen nodig heeft om al het achterstallige werk gedaan te krijgen. Vooral in 2016 was de situatie nijpend, zei ze. En dat was nog voordat de terrorist Anis Amri in december van dat jaar dertien mensen doodde bij een vrachtwagenaanslag op een kerstmarkt.

In het dossier Amri, door de geheime diensten al jaren voor zijn aanslag als potentiële terrorist geoormerkt, hebben politie en justitie fout op fout gestapeld. Vermoedelijk heeft de overbelasting van de hoofdstedelijke politie daarin ook een rol gespeeld.

Weekblad die Zeit citeerde begin vorig jaar uit een brief de vrouw van een Berlijnse rechercheur die klaagde dat ze haar man al een half jaar nauwelijks had gezien vanwege alle overuren die hij draaide. Ze had inmiddels het idee dat ze haar kinderen alleen opvoedde.

Het gebrek aan manschappen is niet het enige probleem van de Berlijnse politie. Ook materieel is het korps er slecht aan toe. In 2016 raakte de voor de politie verantwoordelijke senator Frank Henkel (CDU) in opspraak toen hij de Berlijnse agenten liet bewapenen met pistolen die waren afgedankt door de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De gemeente Berlijn nam ze over voor een symbolisch bedrag van 1 euro per wapen. Een deel van de wapens stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zijn opvolger Andreas Geisel (SPD) heeft de politie de komende jaren 31 miljoen beloofd voor meer manschappen en een betere uitrusting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234